18 / 05 / 2024

Çalışan yeni anneye en az 34 bin 206 lira! Rapor parası, çocuk parası, emzirme ödeneği işte detaylar...

Çalışan yeni anneye en az 34 bin 206 lira! Rapor parası, çocuk parası, emzirme ödeneği işte detaylar...

Devlet hem çocuklara bakıp hem aile bütçelerine destek sağlayan kadınlara önemli kolaylıklar sunuyor. Bu durumda annelere 3 ödeme fırsatı bulunuyor. Temmuz zamlarıyla birlikte ödemelerde arttı. İşte detaylar...



16 HAFTALIK İZİN HAKKI VERİLİYOR

Posta Gaztesi'nde yer alan habere göre, yasa kapsamında, kadın işçilerin doğumdan önce 8 ve doğumdan sonra 8 hafta olmak üzere toplam 16 haftalık (16x7=112 gün) izin hakkı bulunuyor. Çoklu doğumlarda (ikiz) bu süreye 2 hafta daha uzatılıyor. Hamilelik süresince periyodik kontrollerde izin alınabiliyor. Kadınlar doğum izninde geçen süreler için de devletten para alıyor. Bu ödemelere doğum izni parası deniyor. Bu paranın hesabında ise normal doğumlarda 112 günlük süre dikkate alınıyor.

Çalışan yeni anneye en az 34 bin 206 lira! Rapor parası, çocuk parası, emzirme ödeneği işte detaylar...

ÖDEMELER ASGARİ ÜCRETE GÖRE BELİRLENİYOR

Çalışan annelere doğumda en büyük katkıyı, ‘doğum parası (rapor)’ sağlıyor. Brüt ücret bu paranın miktarını belirliyor. 1 Temmuz tarihinden itibaren geçerli yeni asgari ücret net 11 bin 402 TL, brüt ise 13 bin 414 lira olmuştu. Bu kapsamda yılbaşına kadar en düşük ücretle yani asgari ücretle çalışan bir annenin doğum parası 34 bin 206 TL'ye çıkacak. Ocak ayında bu tutar 25 bin TL civarındaydı. Para annenin adına açılan Ziraat Bankası hesabına doğum izni bitmesinden sonra yatırılıyor.

RAPOR PARASI İÇİN ARANAN KOŞULLAR BELLİ OLDU!

Doğumdan önceki 1 sene içinde en az 90 gün kısa vadeli sigorta primi yatırılmış olması gerekiyor. Doğum izni başlamadan önce işten ayrılanlar bu ödenekten faydalanmıyor. Kadının işyerindeki sigortalılık halinin devam etmesi gerekiyor.
Rapor süresince yani 112 gün içinde işyerinde çalışmıyor olmak şartı bulunuyor.
Kadın çalışan, doktordan alacağı raporu işyerine teslim etmesi de gerekiyor. Diğer işlemler işyeri tarafından gerçekleştiriliyor.

Çalışan yeni anneye en az 34 bin 206 lira! Rapor parası, çocuk parası, emzirme ödeneği işte detaylar...

YENİ DOĞUM PARASI 3 ÇOCUĞA KADAR HAK VAR 

15 Mayıs 2015 tarihinden sonra doğum yapan tüm annelere çocuk parası verilmeye başlandı. Yeni doğan çocuk yardımı için TC kimlik numarasıyla ‘aile.gov.tr’den başvuru imkanı bulunuyor. Öte yandan Aile Bakanlığı il müdürlüklerine, ilçede ise kaymakamlıklara da başvuru yapılabiliyor. Bu çerçevede

1. çocuk için 300 TL,
2. çocuk için 400 TL ve
3. çocuk için 600 TL ödeniyor.

ANNELERE EMZİRME ÖDENEĞİ 

SGK, halk arasında süt parası olarak bilinen emzirme ödeneği de sağlanıyor. Bu para için anne ya da eşinin SSK veya Bağkur’lu olması ve en az 120 gün prim ödemesinin olması gerekiyor. SGK il müdürlüğü ile sosyal güvenlik merkezine 5 sene içinde başvuru gerçekleştiriliyor.

Söz konusu ödeme 31 Aralık tarihine kadar 316 TL'di. Her sene enflasyon oranında yükseliyor. 1 Ocak 2023'de emzirme ödeneği 520 TL'ye çıkarıldı. Doğum yapan kadın sigortalı değilse ödeme sigortalı eşe yapılıyor. Bir defaya mahsus verilen bu ödeme için SGK il müdürlüğüne, sosyal güvenlik merkezine başvuru yapılabiliyor.

Emeklilerden 4 bin lira ek zam talebi! Emekli maaşları yükselecek mi? Emekliler Derneği açıkladı!

Dikkat! Borç yapılandırmada ilk taksit için son bir hafta

TMO açıkladı: 4 milyon 450 bin ton ürün depolara girdi! Alım kapasitesi artacak mı?


Geri Dön