07 / 08 / 2024

Çatı yalıtımı uygulamalarında yangına dikkat!

Çatı yalıtımı uygulamalarında yangına dikkat!

Yaz mevsiminin başlamasıyla birlikte 20’ ye yakın çatı yangınının bu nedenle çıktığını belirten İtfaiye Dairesi Başkanlığı, gerek bina sahiplerinin gerekse uygulamayı yapan ekiplerin çok dikkat etmesi gerektiği hakkında uyarıda bulunuyor.





Yazın gelmesiyle birlikte hareketlenen inşaat sektörü bazı riskleri de beraberinde getiriyor. Çatıların yalıtımında kullanılan petrol türevi yalıtım malzemeleri çatıya yerleştirilirken ateşli uygulama yapıldığından dolayı, gerekli önlemler alınmadığı veya dikkat edilmediği takdirde çatılarda yangın çıkabiliyor. Kocaeli İtfaiyesi bu tehlikeye karşı vatandaşlara uyarıda bulunarak yalıtım işinin dikkatlice yapılması istendi.


20 ÇATI YANGINI


Yaz mevsiminin başlamasıyla birlikte 20’ ye yakın çatı yangınının bu nedenle çıktığını belirten İtfaiye Dairesi Başkanlığı, gerek bina sahiplerinin gerekse uygulamayı yapan ekiplerin çok dikkat etmesi gerektiği hakkında uyarıda bulunuyor. İtfaiye Dairesi Başkanlığı çatı yalıtımı yapılırken üzücü olayların yaşanmaması için alınması gereken tedbirlere dikkat çekiyor. Bu hususta bina sahiplerine ve uygulamayı yapan ekiplere düşen görevler var.


ALINACAK TEDBİRLER


Çatılarda yalıtım çalışmasına başlamadan önce çatı aralarında bulunan ve yangın anında kolayca yanabilecek birikintilerin (kumaş parçası, eski mobilya, piknik veya mutfak tüpü vb.) çatıdan uzaklaştırılması gerekiyor. Yalıtım uygulamasını yapacak olan ekiplerin sertifika sahibi eğitimli ve ehil kişilerden seçilmesi, ehil olmayan kişilere bu işin yaptırılmamasına da dikkat edilmesi çok önemli. Standartlara uygun malzeme kullanılması da önem taşıyor. Bu nedenle kullanılan malzemenin kaliteli ve standartlara uygun olmasına dikkat etmelidirler.


YALITIM EKİPLERİNİN DİKKAT ETMESİ GEREKEN HUSUSLAR


Yangın oluşmaması için gerekli tedbirleri almadan çalışmaya başlamaması. Yapılacak uygulamanın doğru teknik sıralama ve doğru malzeme gözetilerek fenni usulüne uygun biçimde gerçekleştirilmesi. Çalışma esnasında en az 2 adet portatif yangın söndürücü bulundurulması.


BACA TEMİZLİĞİNE DİKKAT


Dikkatsizlik sonucu kaçınılmaz biçimde oluşan çatı yangınları nedeniyle can ve mal kayıpları yaşanıyor. Ayrıca çatı yangınlarının en önemli nedenlerinden biri olan baca temizliğine dikkat edilmesi de büyük önem taşıyor. Bacaların yılda en az 2 defa temizlenmesi gerekiyor.



Kocaeli Büyükşehir Belediyesi




Geri Dön