27 / 04 / 2024

Çelik sektöründe katma değeri yüksek ürünler ihraç edilecek!

Çelik sektöründe katma değeri yüksek ürünler ihraç edilecek!

Çelik sektörünü buluşturan en büyük organizasyonlardan biri olan SteelOrbis 2023 Güz Konferansı ve 89’ncu IREPAS toplantısı, Çelik İhracatçıları Birliği (ÇİB) iş birliği ile İstanbul'da düzenlendi. ÇİB Yönetim Kurulu Başkanı Aslan, çelikte katma değeri yüksek ürünlerin ihraç edileceğini söyledi.



ÇİB açıklamasına göre, söz konusu konferansta, 20 ülkeden 60'ı aşkın çelik üreticisi olmak üzere, 750'nin üzerinde katılımcı yer aldı.

Açıklamada etkinlikte gerçekleştirdiği konuşmaya yer verilen ÇİB Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Aslan, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğünce, inşaat demirinin üretiminden laboratuvar aşaması da dahil tüm adımları izleyerek kayıt altına alacak İnşaat Demiri İzleme Sistemi'nin (İDİS) 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren hayata geçirileceğini söyledi.

Çelik sektöründe katma değeri yüksek ürünler ihraç edilecek!

İnşaat demiri, üretim hattından çıktığı anda özel güvenlikli işaret ile kayda alınacağını ve ardından her bir aşamada takip edileceğini belirten Aslan, "İnşaat demirleri, yükleme ve indirme işlemleri, toptancılara satışlar, toptancılardan müteahhitlere yapılan satışlar, inşaat sahasında yapı denetçilerin kontrolü ve finalde denetçi onayı ile ürün bazında İDİS ile bir bir görülebilecek. Etiketleme iyi bir şey olur inşallah. Dilediğin kadar bandrol koy, karekod koy. Denetim yeterli biçimde çalışmadığında taşınma sırasında kopması sorun olacaktır. Sorumlu üretici olacak” dedi.

"BU YILI 14-15 MİLYAR DOLAR İHRACATLA TAMAMLAYACAĞIZ"

Aslan, 2022’de 21 milyar dolar ihracatla yılı kapattıklarını hatırlatarak, 2023’ü ise 14-15 milyar dolar ihracatla kapatacaklarını söyledi.

Aslan, "Ton başına ihracatımız 1.050 dolar olarak gerçekleşti. Bizim bu ton başına ihracatımızın fiyatı yükselecek. İnşaat çeliği ve yarı mamul ihraç etmeyeceğiz. Katma değeri yüksek ürünler ihraç edeceğiz. 2027’ye kadar elektrik tüketimimizin yüzde 50'sini kendi öz kaynaklarımızla yenilebilir enerjiden sağlayacağız” şeklinde konuştu.

Çelik sektöründe katma değeri yüksek ürünler ihraç edilecek!

Türkiye'nin batı dünyasında inşaat çeliğinde açık ara bir numara olduğunun altını çizen Adnan Aslan, Türkiye'nin inşaat çeliği ihraç etmediği ülkenin kalmadığını belirtti.

Çelik sektörünün en büyük ihtiyacının sermaye olduğuna vurgu yapan Aslan, şu ifadeleri kullandı:

"Bizim özellikle sorun yaşadığımız ve son beş senedir batı tarafında başlayan, dünyadaki korumacı politikaların git gide yaygınlaşıyor olması. Özellikle Amerika'da ve Avrupa'da Türkiye'ye karşı alınmış ciddi ticari tedbirler bulunuyor. ABD’liler çelik ithalatına vergi koymaya başladılar, ki ABD pazarı Türkiye'nin toplam çelik ihracatının yüzde 10'unu temsil etmekteydi. Ancak aynı ABD, daha sonraki senelerde Japonya, Avrupa ve Brezilya gibi ülkelere muafiyet tanıdı. Fakat ne yazık ki Türkiye'ye hâlâ aynı korumacı sistem uygulanmaya devam ediyor. Avrupalılar da bir kota sistemi uygulamaya başladı. Türkiye ne yazık ki bu kota sistemi nedeniyle de olumsuz etkilenmiş durumda."

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Kalkınma Yolu mesajı: ‘Yeni bir dünya inşa ederiz’

İmar planları ertelendi, konut satışları düştü!

Faizsiz konut kredisi çekmek isteyenlere müjde! Bakanlıktan son dakika faizsiz konut kredisi desteği! Resmen açıklandı!

Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön