20 / 05 / 2024

Cemal Gökçe: İnşaatta daralma yüzde 13'e çıktı

Cemal Gökçe: İnşaatta daralma yüzde 13'e çıktı

Geçen yıla göre yılın ilk yarısını küçülme ile kapatan reel sektör yıl sonu için daha karamsar



Tüm sektörlerin 2009'u geçen yıla göre küçülmeyle kapamayı beklediği reel sektörde, ilk altı ay verilerinin ardından birçok sektör yıl sonu için küçülme tahminlerini yükseltip daha karamsar bir tablo çiziyor. Buna göre, otomotiv, inşaat, demir-çelik, çimento, makine ve kimya sektörleri yılsonu daralma tahminlerini yükseltti. Ancak beyaz eşya sektörü hem ÖTV teşviki, hem de artan yurtdışı siparişler; tekstil sektörü ise Çin'e kayan siparişlerin yeniden Türkiye'ye yönelmesi ve Rusya ile gümrük sorununun giderilmesinin etkisiyle daha iyimser oldu. Sektör temsilcileri 2009 yılına ilişkin şu tahminde bulundu: Otomotivde daralma yüzde 20'yi aşar: OSD Genel Sekreteri Ercan Tezer, "Geçici ÖTV teşvikinin satışlara getirdiği harekete rağmen, ilk altı ayı yüzde 45 küçülme ile kapatan ve ramazan ile Avrupa'da yaz tatilinin etkisiyle satışların en azından ekim ayına kadar durağan geçeceği öngörülüyor. Yılbaşında, 2009 tamamı için üretimde yüzde 20 gerileme bekliyorduk. Şu aşamada yüzde 20'nin üzerine çıkabilir." 

Makinede daralma yüzde 9'dan 17'ye çıktı: Makine   İmalatçıları Birliği Koordinatörü Arslan Sanır, "Kapasite kullanım oranlarındaki gerileme ve yatırımlardaki sert düşüşle ilk yarı sonuçları beklentilerden kötü geldi. Tahminimiz, 2009 için yüzde 8-9'luk daralmaydı.  Ancak imalattaki daralmanın yüzde 15, yerli ve ithal satışlardaki toplam daralmanın  ise yüzde 17 olmasını bekliyoruz."

İnşaatta daralma yüzde 10'dan 13'e çıktı: TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe, "İlk yarı sonuçları henüz açıklanmadı ancak, inşaat sektöründe ilk çeyrekte yüzde 13.7 daralma bekliyoruz. Konut kredi faizlerindeki düşüşün bu yıl için sektöre önemli bir hareketlendirme getirmesini beklemiyoruz. En az yüzde 10 hatta yüzde 13'e çıkabilecek daralma yaşayabiliriz." 

Demir-çelikte hedef 2008'i yakalamak: Demir Çelik Üreticileri Derneği Genel Sekreteri Veysel Yayan, "2009'da yüzde 5 büyüme bekliyorduk. Ama dünyanın her yerinde yüzde 50-60 üretim düşüşü yaşandı, ilk çeyrekte yurtiçi tüketim yüzde 70 geriledi. Bu nedenle bu yıl da geçen yılki seviyeyi koruyabiliriz."

Çimento yüzde 15 daraldı: Çimento Müstahsilleri Birliği Başkanı Adnan İğnebekçili, "İlk altı ayda daralma yüzde 15 oldu. Ancak temmuz- ağustos biraz düzeldi. Yıl sonu için yüzde 10 daralma beklentimiz tutabilir." Kimya sektöründe büyüme beklentisi bitti: Kimya Sanayicileri Derneği Başkanı Timur Erk, "Sene başında yüzde 1 büyüme ya da en azından 2008 ile başabaş bitiririz diyorduk. Ancak ilk altı ay sektör eksi büyümede. Mevcut durumda yüzde 2-3 daralma söz konusu." Beyaz eşya yüzde 10'a düşürdü: Beyaz Eşya Yan Sanayicileri Derneği Başkanı Murat Önay, "ÖTV ve KDV indiriminin etkisi azalıyor. Sene başında yüzde 30'lara çıkabilecek daralma bekliyorduk. Ancak toplamdaki küçülme ÖTV ve KDV indiriminin de etkisiyle yüzde 10-15 olacak." 

Tekstilde daralma küçüldü : İTHİB Başkanı İsmail Gülle, "2009 için yüzde 25-30 düşüş öngörmüştük. Yılın ilk altı ayı itibariyle daralma yüzde 25 oldu. Artan yurtdışı siparişlerin yanı sıra, iç pazarda yüzde 10 civarı talep artışı var. 2009'u yüzde 20 küçülmeyle kapayabiliriz."
Radikal


Geri Dön