27 / 04 / 2024

CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış'ın kira sorunu ile ilgili soru önergesi reddedildi!

CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış'ın kira sorunu ile ilgili soru önergesi reddedildi!

CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış'ın, yüksek konut kiraları ve yol açtığı sonuçların araştırılması istemiyle vermiş olduğu  meclis araştırma önergesi reddedildi.



CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış’ın, yüksek konut kiraları ve bunun neden olduğu sonuçların araştırılması istemiyle verdiği meclis araştırma önergesi CHP grup önerisi olarak meclis gündemine geldi.

Gazete Duvar'dan  Günsu Durak'ın haberine göre söz konusu önerge üzerine söz alan Gülcan Kış, “Ekonomik krizin git gide derinleştiği, yoksullaşma sürecinin hızla büyüdüğü bir süreçte, vatandaşların konut kiraları nedeniyle barınma krizi yaşamaktadırlar. Kira bedellerindeki artış artık kontrolden çıkmış durumda. Mahkemelerde, kiracı-ev sahibi davalarında çok ciddi artışlar olmuştur. Türkiye nüfusunun yüzde 75’lik bölümünün yaşadığı toplamda 30 büyükşehirde, ortalama kira bedellerinin, asgari ücretin yüzde 79’unu aştığı ifade edilmektedir. Yetkililer, gayrimenkul tarihinde ilk defa böylesi bir fiyat artışı ile karşı karşıyayız demektedirler. Türkiye'nin her yerinde, yoksulluk sınırı altında kiralarını ödeyemediği için eşyalarıyla sokağa atılan, konut sahibi veya kiracısı tarafından darp edilen, kavga sonucu ölümlerin gerçekleştiği olaylara şahit olmaktayız. Söz konusu bu kriz toplumsal cinnet boyutuna ulaşmış ve vatandaşlar barınma krizini artık canlarıyla ödemeye başlamışlardır. Neredeyse her gün konut kiraları ve barınma krizi neden ile kavgalar, intiharlar ve ölüm haberleri basına yansımaktadır” diye konuştu.

CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış ın kira sorunu ile ilgili soru önergesi reddedildi!


'KİRALAR MAAŞLARDAN FAZLA'

Konu ile ilgili olarak faiz oranlarında yaşanan yükseliş nedeniyle borçlu vatandaşların borçlarını çevirmelerinin giderek güçleştiğine değinen Gülcan Kış, “Yüksek faiz oranlarına rağmen kredi kartı borçluluk oranı geçen seneye göre yüzde 180 arttı. İcralık olmayan vatandaş sayısı neredeyse yok denecek kadar az. Vatandaşların, TOKİ’ye 59 milyar TL'lik taksitli konut borcu bulunuyor.  Yapılan araştırmalara göre; şu anda en çok kira artışı olan şehirler arasında seçim bölgem Mersin’de bulunuyor. Depremlerden sonra ve yabancılarında en çok talep ettiği kent olması sebebiyle, Mersin’de kira artışları ciddi yükselişte. Öğrencilerimizde barınma krizinin en büyük mağdurları. Gelin hep birlikte, tüm ülkenin kanayan yarası olan barınma sorunu için, konut sahibi-kiracı arasında ki sorunların çözümü için, Meclis Araştırma Komisyonu kuralım. Bugün bu eller evet için kalksın” ifadelerini kullandı.

Söz konusu önerge, AK Parti ve MHP oylarıyla reddedildi.

 

1942'de Vaniköy'de 17 bin liraya satılık yalı!

Konut satışındaki artış bu tarihten itibaren başlıyor! Yatırımcıların gözdesi yine konut olacak!

Ev sahipleri ve kiracılar dikkat! Kiralar 5 aydır düşmeye devam ediyor!


Geri Dön