03 / 05 / 2024

Çiftçilere kara haber! Açıklanan fiyat hayal kırıklığı yarattı!

Çiftçilere kara haber! Açıklanan fiyat hayal kırıklığı yarattı!

Çiftçiler, merakla beklenen pamuk alım fiyatlarının açıklanmasıyla hayal kırıklığına uğradı. Söke Ziraat Odası Başkanı Mustafa Tanyeri, “Fiyatlar böyle devam ederse, çiftçi maliyetin altında satacak. Pamuk ekim alanları ciddi manada azalacak” şeklinde konuştu.



Türkiye'nin en önemli pamuk üretim bölgelerinden biri kabul edilen Aydın'da üreticilerin büyük bir heyecanla beklediği pamuk alım fiyatları hayal kırıklığı yarattı. İncir, Üzüm, Pamuk, Zeytin ve Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifleri Birlikleri (TARİŞ) tarafından açıklanan fiyatlar çiftçinin moralini bozdu.

2023’te yaklaşık 550 bin dekar arazide ekimi gerçekleştirilen pamuk için TARİŞ Söke 131 Nolu Pamuk ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifi'nin açıkladığı fiyatı “çok kötü” olarak yorumlayan Söke Ziraat Odası Başkanı Mustafa Tanyeri, “TARİŞ’in açıklayacağı fiyatı tüm çiftçiler büyük bir heyecanla bekliyordu. Fakat önceki senelerde olduğu gibi yine borsaya bakarak 49 lira çarpı randıman olarak 2023 yılı pamuk alım fiyatını belirledi. Açıklanan fiyatlar şu anlama geliyor: 40 randıman pamuğun kütlü fiyatı 19,60 lira, 42 randıman kütlü pamuğun fiyatı da 20,58 liradır. Ancak bizim maliyetlerimiz 24,65 lira. Başka bir deyişle, çiftçi pamuğunu girdi maliyetinin 4 lira altında satacak” ifadelerini kullanarak önümüzdeki süreçte pamuk ekim alanlarının ciddi anlamda düşeceğinin altını çizdi.

Çiftçilere kara haber! Açıklanan fiyat hayal kırıklığı yarattı!

“BÖYLE GİTMESİ MÜMKÜN DEĞİL”

Sözcü gazetesinin haberine göre, pamuk fiyatlarının böyle gitmesinin imkânsız olduğunu dile getiren Tanyeri, “Önceki senelerde dışarıdan gelen pamuk ile Türk çiftçisinin ürettiği pamuk fiyatları arasında 1-2 lira fark ediyordu. Bu sene 10 TL’nin üzerinde fark oluştu. Özellikle hasat sürecinde devletimizin üreticimizi kollayan bir politika izlemesi lazım. Pamuk üreticisinin önümüzdeki senelerde üretim yapabilmesi amacıyla destekleme primi de 1, 60 lira değil, en az 5 lira olmalı” ifadelerini kullandı.

Çiftçilere kara haber! Açıklanan fiyat hayal kırıklığı yarattı!

ÜRETİCİNİN UMUDU ŞEKER PANCARI

Öte yandan, 2023’te mısır ve ayçiçeğinde alım fiyatının düşük olması sebebiyle üreticiler, en çok ekilen ürünlerden biri olan şeker pancarına umut bağladı. Ancak alım fiyatlarının daha açıklanmamış olması sebebiyle erken söküm için çiftçilerin çok istekli olmadığı öğrenildi. Dünya gazetesinden Mehmet Hanifi Gülel’in haberine göre, çiftçiler, bu yıl ton başına en az bin 800 ile 2 bin lira bandında bir fiyat bekliyor.

Pancar fiyatı 2022’de ton başına 1.400 TL ve pancar üretim kotasını tamamlayan çiftçilere ton başına 50 TL kota tamamlama primi ödenmişti. Pancarın en fazla şeker oranını ekimin ortasına doğru ulaştığını, söküm zamanın ekim ve kasım ayları arasındaki dönem olduğunu aktaran uzmanlar, erken söküm için üreticinin yeni bir ürün ekmek istemesi ve depolamaya ilişkin problemlerin etkili olduğunu kaydetti.

O belediyeden depreme dayanıklı konut müjdesi! 120 ve 84 ay vade fırsatı ve peşin alımlarda yüzde 10 indirim!

Son dakika! Emeklilik yaşı değişti! Detaylar peş peşe geldi! Hemen bakın!

İstanbul’da dolmuş ve taksiler için çok konuşulacak düzenleme! O şart kaldırıldı!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön