05 / 05 / 2024

Çiftçinin gözü kulağı Tarım Kredi Kooperatifi'nde

Çiftçinin gözü kulağı Tarım Kredi Kooperatifi'nde

Üretici hasadı başlayan yerli bademde barem fiyatın açıklanmasını beklerken fiyatın düşük tutulması için ithal ve kaçak yola giren bayat bademden şikayet etti.



Dünya Gazetesi'ne Ali Ekber Yıldırım'a konuşan Gaziantepli badem üreticisi Halil Koçdağ, gelecek 2-3 yılda çok ciddi bir üretim artışı olacağını bu konuda özellikle Adıyaman'ın öne çıkmaya başladığını söyledi. En önemli sorunun ithal badem olduğunu anlatan Koçdağ, "ithalatçı ucuza alıp pahalıya satma derdinde" dedi.  

Bu yıl açıklanacak barem fiyatın kabuklu bademde 100 ile 120 lira arasında olması. İç bademin ise bir kiloda 300 gram olması olduğu var sayıldığında fiyatın en az 120 lira olması bekleniyor. Ancak üretici için baz fiyat kadar randımanın belirlenmesi de önem taşıyor. Tarım Kredi Kooperatifleri fiyat açıklama sırasında bademi alırken içerisinden 1 - 2 kilo alarak iç badem oranını yani randımanını belirliyor.

Tarım Kredi Kooperatifleri'nin son yıllarda fiyat açıkladığına dikkat çeken üretici Halil Koçdağ, bir kaç güne kadar fiyatın açıklanmasını beklediklerini belirterek, fiyatları maliyetlerin değil ithal bademin belirlediğini söyledi. İthal bademin tadı ve aromasıyla yerli bademin yanından bile geçemeyeceğini kaydeden Koçdağ, ithalatçıların genellikle bir yıl öncesinin bayat ürününü iç piyasaya soktuklarını belirtti. Koçdağ, ithal bademle piyasanın yönlendirilmeye çalışıldığını dile getirdi. Koçdağ, "Hasat başladı. Üretici fiyat bekliyor. Tarım Kredi Kooperatifleri bir fiyat açıklıyor. Ama bu sene henüz açıklamadı. Büyük esnaf da şu anda Tarım Kredi'yi bekliyor. Bu bir kaç günde fiyat açıklanır diye bekliyoruz" dedi.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön