Çimento sektöründen enerji maliyetlerindeki artışa çözüm çağrısı!
16. TÜRKÇİMENTO Uluslararası Teknik Seminer ve Sergisi, “Yeşil Dönüşümde Çimentonun Geleceği” temasıyla Kaya Palazzo Golf Resort Belek Hotel’de gerçekleştirildi. Peki çimento sektöründeki son durum ne? İşte ayrıntılar...
TÜRKÇİMENTO Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Yücelik, seminerin açılışında yaptığı konuşmasına "Ülkemizde 100 yılı aşkın süredir ekonomik kalkınmanın baş aktörü olan ve sanayinin temelinde yer alarak 77 çimento fabrikasıyla ve yıllık yaklaşık 118 milyon tonluk üretim kapasitesiyle faaliyetini sürdüren çimento sektörü bugün Dünyada beşinci, Avrupa’da lider üretici, Dünyada ikinci büyük ihracatçı konumunda yer almanın haklı gururunu yaşıyor" ifadelerini kullanarak başladı ve Şubat'ta başlayan Rusya ile Ukrayna savaşının, Türkiye'de de olumsuz etkiler yarattığına dikkat çekti.
“Başta enerjide olmak üzere ciddi maliyet artışlarıyla karşı karşıya kaldık. Geçen yılın aynı dönemine göre Eylül 2022’de TL bazında, elektrik fiyatında yaklaşık yüzde 431, ithal kömür fiyatında yaklaşık yüzde 311, petrokok fiyatında yaklaşık yüzde 161, yerli kömür fiyatında da yaklaşık yüzde 186 artış gerçekleşti" açıklamasında bulunan Fatih Yücelik, döviz kurlarındaki ve enerji birim maliyelerindeki yükselişin enerji maliyetlerinin değişken maliyetler içindeki payının da hala yüzde 85'ler seviyesinde seyretmesine neden olduğunu belirtti.
Döviz kuru ve enerji maliyetlerindeki yükselişlere karşın çimento sektörünün teknolojik ve sürdürülebilirlik yatırımları sürdürdüğünün altını çizen Fatih Yücelik, "Hepinizin bildiği üzere bugün artık sürdürülebilirlik konusu ticari hayatta varlığını sürdürmek isteyen üreticiler için vazgeçilmez bir modele dönüştü. Yeşil dönüşümde sektör olarak üzerimize büyük bir görev düştüğünün farkındayız. Bunlardan en önemlisi düşük karbonlu üretim yapmaktır" şeklinde konuştu ve düşük karbonlu üretimde stratejik uygulamaların ilk adımını da üreticilerin sürdürülebilirlik dönüşüm programı oluşturması şeklinde gördüklerini aktardı.
"Çimento sektöründe enerji verimliliği yatırımları, biyokütle kullanımı, atık ısıdan elektrik üretimi, katkılı çimento üretimi konularında, büyük yatırımlar yapılıyor. Atık ısıdan elektrik üretiminde devlet teşviki olmaksızın 16 fabrikada, 25 hatta kurulu atık ısı geri kazanım tesisleriyle 141,5 MW kurulu güce ulaşmış durumdayız" ifadelerini kullanan Yücelik, böylece 570 bin hanenin günlük tüketimine denk gelen elektrik enerjisi ihtiyacının yalnızca prosesten çıkan atık ısı ile karşılandığına vurgu yaptı.
Sektörün çatı örgütü olan TÜRKÇİMENTO üyeleri tarafından 2021 yılında 2,8 milyon ton alternatif hammadde, 1,5 milyon ton alternatif yakıt kullanıldığına dikkat çeken Fatih Yücelik, "Alternatif yakıt kullanımıyla 740 bin ton petrol koku eşdeğerinde ithal yakıt tasarrufu sağlandı. Böylelikle sektörün toplam enerji tüketiminin %8,1’i alternatif yakıtlardan elde edildi. TÜRKÇİMENTO olarak yapılacak Ar-Ge faaliyetleri ve alternatif hammadde kullanımının yaygınlaşması ile önemli bir maliyet oluşturmadan emisyonların azaltılabileceğini düşünüyoruz" diye konuştu ve yyenilenebilir enerji yatırımları ile de elektrik iletim hatlarındaki yatırım ihtiyacının azaltılabilmesi, enerji kalitesinin artırılabilmesi ve üretim noktasında tüketim gerçekleştiği için enerji kayıplarının azaltılabilmesi gibi gelişmelerin mümkün hale geleceğini belirtti.
GLOBAL ÇİMENTO SEKTÖRÜNDEKİ SON DURUM NE?
Seminerin açılışında açıklamalarda bulunan Avrupa Çimento Birliği (CEMBUREAU) CEO’su Koen Coppenholle ise Avrupa’da Çimento ve Yapı Malzemeleri Sektöründeki Son Gelişmeleri katıllımcılara aktardı. Koen Coppenholle konuşmasında, Avrupa Birliği’nin en büyük 10 inşaat şirketinin 2030'a kadar yüzde 40 ila yüzde 70 düzeyinde karbon ayak izini azaltma hedefi olduğunu vurguladı.
"İklim konusu Avrupa’da sadece çimento sektörünün karşılaştığı bir durum değil. İklim konusu artık bir sadece bir hedef olarak ele alınmıyor. Hükümetler de hedeflerle bağlanmış durumda. İklim değişikliği giderek aratan bir öneme sahip olacak" ifadelerini kullanan Koen Coppenholle, yatırım bankaları ile yatırımcıların sektörün daha yeşil hale getirilmesini beklediğini aktardı.
Coppenholle, enerji tedariki konusuna da değinerek AB’nin enerji üretiminin kendi ihtiyaçlarının sadece yüzde 41.7’sini karşılayabildiğine dikkat çekerek, "AB enerji ihtiyacının yüzde 57.5’ini ithalattan karşılarken, ihtiyaç duyduğu doğal gazın yüzde 45’ini de Rusya’dan temin etmektedir. Avrupa’nın enerjide Rusya’ya olan bağımlılığı görüyoruz. 2022 de bu tedarik oranı yüzde 14’e indi" şeklinde konuştu. İnşaat üretiminin, GSYİH gelişimine paralel şekilde, 2024 yılına doğru önemli ölçüde yavaşlamasının beklendiğini iafade eden Coppenholle, “Avrupa’da inşaat sektörünün pandemiden sonra bir miktar yükselmesine karşı Rusya ve Ukrayna savaşı nedeniyle tekrar düşüş yaşamasını bekliyoruz” açıklamasında bulundu.
Açılışa katılan Çimento ve Beton Birliği CEO’su Thomas Guillot ise global çimento sektörü ile ilgili değerlendirmesinde, "Bizden daha düşük karbonlu beton ve çimento bekleniyor. Ancak genel olarak bakıldığında son yıllarda bütün sektörlerde yapılan hiçbir yenilikçilik karbonu indirmedi. Karbonu sadece Covid-19 düşürdü" ifadelerini kullandı ve çimento sektörünün bu yönde bir planı olduğuna, bu çerçevede klinler oranını yüzde 20 azaltıldığına dikkat çekti.
İlk Evim, İlk İş Yerim Projesi’nin temeli atıldı! Ankara’ya 18 bin 300 yeni konut daha
18 ildeki konut fiyatları 3'e katlandı! En çok artış gösteren iller hangileri? TOKİ sosyal konut kampanyasında 17 ilde ilk temeller atılıyor! İşte il il proje görselleri! |