10 / 05 / 2024

Çin art arda tam 7 aydır altın alıyor!

Çin art arda tam 7 aydır altın alıyor!

Çin Merkez Bankası’na (PBoC) göre mayıs ayında altın stokları 16 ton yükseldi. Dünyanın en büyük döviz rezervine sahip Çin, altın rezervini de üst üste 7 aydır artırıyor.



Çin Merkez Bankası’nın bu 7 aylık altın alım rallisinden önce 2019 yılı eylül ayında sonlanan ve 10 ay boyunca devam eden, bir diğeri de 2016’da sonlanan altın alım rallileri gerçekleşmişti.

Merkez bankalarının yoğun altın alımının esas sebebi, global belirsizliğin ve çatışmaların artmasının yanı sıra, doların rezerv para olarak giderek zayıflayan konumu ve merkez bankalarının rezervlerde çeşitlendirmeye ihtiyaç duyması olarak görülüyor.

 Çin art arda tam 7 aydır altın alıyor!

Altın, tarihsel olarak enflasyona karşı bir koruma, denizler dalgalandığı zaman güvenli bir liman ve yatırım varlıklarını farklılaştırmanın bir yolu olarak görülür. Dünyada ise, altına talep oluşturacak pek çok etken bulunuyor. 2022 yılı şubat ayında başlayan Rusya-Ukrayna savaşı, Üçüncü Dünya Savaşı ihtimali, yüksek enflasyon ortamı, banka iflaslarıyla sinyalleri alınan büyük bir finansal kriz belirsizliği, borsalarda keskin düşüş beklentisi, küresel ekonomide ciddi bir durgunluk ihtimali vd…

Portföylerde altın bulundurmayı yükselen belirsiz risklere karşı önemli bir koruma olarak gören çoğu uzman, altında henüz zirvenin görülmediğine vurgu yaparak “Jeopolitik gerginlik, enflasyonun ve ekonominin belirsizliğini koruması yüzünden altın fiyatları artmayı sürdürebilir. Zirve uzun vadede 2 bin– 2.500 doların çok üzerinde seyredebilir” değerlendirmelerinde bulundu.

Kabine toplantısı sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan asgari ücret ve memur zammı müjdesi!

SGK bunları kara listeye aldı! Emekliliğiniz tehlikeye girebilir! E-Devlet’ten hemen kontrol edin!

ŞOK’ta Fary bulaşık deterjanı 87 TL’ye, Alo çamaşır deterjanı 200 TL’ye, çamaşır suyu 20 TL’ye düştü!


Geri Dön