23 / 12 / 2024

Çıplak mülkiyet kime, ne şekilde geçer?

Çıplak mülkiyet kime, ne şekilde geçer?

Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında kendisine yöneltilen ''Çıplak mülkiyet kime, ne şekilde geçer?'' sorusunu yanıtladı.



Eşime ait dairede tapuda kayıtlı intifa hakkım mevcut. Çocuğumuz yok. Eşimin kardeşleri ve kardeş çocukları var. Eşimin vefatı söz konusu olduğu zaman benim intifa hakkımın devam edeceği bir gerçek. Ancak benim vefatım durumunda dairenin istikbali ne olur? Çıplak mülkiyet kime, ne şekilde geçer? ● N.A. 


Bir gayrimenkul üzerinde kuru mülkiyet ile intifa hakkı farklı kimselerde olabilir. Gayrimenkul üzerinde intifa hakkı tesis olunmuş ise bu yerden yararlanma intifa hakkı sahibine aittir. Kuru mülkiyet sahibinin yararlanma hakkı yoktur. Okuyucumun sorusu içinde bir bilgi var, şöyle.


Böyle bir durumda kuru mülkiyet sahibinin ölümü halinde dahi intifa hakkı son bulmaz, intifa hakkı sahibinin intifa hakkı devam eder ve yararlanma imkanı sürer. Ölene ait kuru mülkiyet ise yine kuru mülkiyet olarak mirasçılarına geçer. Peki intifa hakkı sahibi öldüğünde durum ne olur?


MİRASÇILARA GEÇER


Üzerinde intifa hakkı tesis olunmuş bir gayrimenkulde intifa hakkı tesis olunurken bir süre öngörülmemişse intifa hakkı, hak sahibinin ölümüne kadar sürer.


Ölümü ile kendiliğinden son bulur ve intifa hakkı, kuru mülkiyet sahibinin mülkiyet hakkı ile birleşerek tam mülkiyete dönüşür.


Şayet açıklanan aile tablosuna göre intifa hakkı sahibi öldüğünde eş hayatta ise kuru mülkiyet sahibi olan eş tam malik olur. Şayet eş daha önce ölmüş ise onun kuru mülkiyet hakkı mirasçılarına geçeceğinden mirasçıların paylarındaki kuru mülkiyet ile intifa hakkı birleşir ve mirasçılar hisseli olarak tam malik olurlar. Bilmem anlatabildim mi?


Posta / Tamer HEPER 


Geri Dön