03 / 05 / 2024

Çukuraltı Sahil Projesi'nin iptal kararına tepki!

Çukuraltı Sahil Projesi'nin iptal kararına tepki!

Bir bölümünde kumsalın betona çevrilmesi nedeniyle tartışmalara neden olan Çukuraltı Sahil Projesi, Temiz İzmir Derneği’nin açtığı dava sonucunda iptal oldu. İlçe Belediye Başkanı Soylu, kararın arından CHP’yi hedef alırken, İlçe Başkanı Pala sert konuştu.



Menderes Belediyesi’nin yapımına devam ettiği,  İzmir  Büyükşehir Belediyesi’nin de 3 milyon destek verdiği Özdere Çukuraltı Sahil Projesi, Temiz İzmir Derneği’nin açtığı dava sonucunda iptal edildi.


Dernek, Kıyı Kanunu’nun 3’üncü ve 5’inci maddelerini gerekçe göstererek projeye itiraz ederken İzmir 3’üncü İdare Mahkemesi de kıyı düzenlemesine ait imar planlarını iptal etti. Ayrıca mahkeme 2 bin 500 liralık yargılama giderini de Menderes Belediyesi’ne yükledi. 

Kararın ardından Menderes Belediyesi Bülent Soylu sosyal medya hesabı üzerinden tepki gösterirken CHP’yi hedef aldı. Soylu’nun projenin iptali için CHP’ye, “Engelci zihniyet” derken, CHP Menderes İlçe Başkanı Ahmet Pala da,“Engelleyecek olsak CHP’li Büyükşehir Belediyesi katkı koyar mı?” açıklamasında bulundu.


Derneğin iddiası, ilçe belediyesinin savunması ve mahkemenin kararına ilişkin detaylar şu şekilde:


DERNEK İDDİASI 

Çukuraltı Mahallesi'ndeki plajın zaten küçük olduğu, kumsal üzerine demir döşeyip beton atılarak kumsala zarar verildiği, davaya konu edilen sahilin her yıl en geç Mayıs ayından itibaren yerli ve yabancı turistler tarafından sıklıkla kullanılmaya başlandığı, milyonlarca yıl boyunca doğanın nakış gibi işleyerek oluşturmuş olduğu eşsiz kumsalın Menderes Belediyesi'nce rant uğruna yok edilmeye çalışıldığı, imalatların sökülmesi durumunda bile sahilin eski haline döndürülmesinin mümkün olamayabileceği, Kıyı Kanunu'nun 5. maddesinde kıyının herkesin 'eşit ve serbest olarak kullanıma. açık olduğunun, 3. maddesinde ise kıyılara moloz, toprak, curuf, çöp dökülemeyeceğinin belirtildiği, beton dökülen alanın kıyı çizgisinin deniz tarafında kaldığı iddiaları ile iptali istenilmektedir.


BELEDİYENİN SAVUNMASI

Alana ilişkin imar planlarının 18.02.1988 tarih ve 2 sayılı Güzeldere Belediye Meclisi karara ile onaylanmış olduğu; 14.10.1992 tarih ve 992/2 sayılı Özdere Belediye Meclisi kararı ile dava konusu alanı da kapsayan alanda 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Değişikliğinin onaylanmış olduğu, söz konusu plan değişikliğinde, Barboros Sokağın bitimi ve Nergiz Sokağın başına kadar olan bölümde imar planında 10 metre genişlikte öngörülmüş olan sahil yolunun; yol plan kararı mevcut yapılaşma dikkate alınarak 8 metre genişlikte belirlenmiş olduğu; 26.08.2015 tarihli Menderes Belediyesi Encümeni kararı ile imar uygulamasının yapılmasına yönelik karar alındığı, dava konusu kararın tesis edilmesinde hukuka aykırılık bulunmadığı, Kıyı Kanunu hükümlerine göre kıyı ve sahil şeridinden faydalanmada öncelikle kamu yararının düzetilmesi gerektiği, gerçekleştirilen düzenlemelerde sahil kullanımının engellenmemiş olduğu, İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nin tesisin yapımının yüzde 60'ını protokol kapsamında karşılamak için karar almış olduğu, projenin İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından da desteklendiği, gerçekleştirilen işlemin kamu yararı kapsamında değerlendirilmesi ve açılan davanın reddi gerektiği savunulmuştur.


MAHKEME KARARI

Beton yaya yolunun kısmen ve yer yer kıyı çizgisi ile kıyı kenar çizgisi arasında, su yönünde "kıyı" olarak adlandırılan alanda kalması; kıyı olarak belirlenen alanda öngörülen bölümlerinin, projenin dayanağı 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı kararlarına aykırı olması, proje sınırları içerisinde öngörülmüş olan "Park" plan kararlarının, bu plan kararlarına ilişkin arazi kullanım karta sınırlarının ve mevzuatta öngörülen kullanım biçimlerinin dikkate alınmadan projeye aktarılmış olması dikkate alındığında; dava konusu Özdere Çukuraltı Sahil Projesi'nin belirtilen yönlerden ilgili şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına, mevzuat hükümlerine ve kamu yararına aykırı olduğu kanaatine ulaşılmıştır. Bu durumda, anılan projenin kıyı ve imar mevzuatına aykırı kısımları bulunduğu anlaşıldığından, davacı başvurusu üzerine projenin bu kısımlarının uygulanmasının durdurulması yolunda işlem tesis edilmesi gerekirken, istemin reddi yolunda tesis edilen dava konusu işlemde hukuka uyarlık görülmemiştir. Açıklanan nedenlerle, dava konusu işlemin iptaline, aşağıda dökümü yapılan 2.524,70 TL yargılama giderinin davalı idare tarafından davacıya verilmesine, davalı idare tarafından karşılanan 8,60 TL vekalet harcının davalı idare üzerinde bırakılmasına yürütmenin durdurulmasına ilişkin karar verilmediğinden alınan 48,10 TL harcın istemi halinde, keşif bilirkişi ücreti ile posta ücretinden artan kısımların kararın kesinleşmesinden sonra davacıya iadesine, kararı, tebliğini izleyen günden itibaren 30 gün içerisinde İzmir Bölge İdare Mahkemesine istinaf yolu açık olmak üzere, 10/11/2016 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.


ENGELCİ ZİHNİYET!

Menderes Belediye Başkanı Bülent Soylu sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Sevgili Menderesliler; Gecemizi, gündüzümüze kattık, İzmir'in incisi haline getirdik. Her kesimin takdirini aldık ama CHP'nin taşeronluğunu yapan dernekler yüzünden Çukuraltı Sahil Yolu projemiz yıkılacak!!! Bugüne kadar taş üstüne taş koymamış bir zihniyet; örneği olmayan, herkesin gıptayla baktığı projelerimize engel olmaya devam ediyor. İzmir'in ikinci Kordon'u haline getirdiğimiz Çukuraltı Sahil Yolu projemizin geldiği durum ortada. Parmakla gösterilen projelere "Engelci zihniyet" sadece siyaset olsun diye çelme takıyor. Bu zihniyet yüzünden turizmde parlayan yıldız yapmak istediğimiz sahil bölgemiz karartılıyor. Çukuraltı Sahil Yolu'nda bisiklet binen çocuklar, yürüyüş yapan hanımlar, beyler, teyzeler, amcalar karanlıktan aydınlığa çıkardığımız sahil yolunuz artık olmayacak. Bunu siyaset olarak yaptıklarını zannedenler şunu iyi bilsinler ki yapılan Menderes'e ve Menderesli'ye ihanettir. Yazık çok yazık. Takdiri siz değerli hemşehrilerime bırakıyorum” dedi.


YAVUZ HIRSIZ EV SAHİBİNİ BASTIRIR!

Başkan Soylu’nun bu açıklaması üzerine Egedesonsöz’e konuşan CHP Menderes İlçe Başkanı Ahmet Pala ise, “Yavuz hırsız ev sahibini bastırır. Bilirkişi raporu okunduğunda söz konusu projenin kıyı ve imar mevzuatına aykırı olduğu tespit edilmiş. ‘Ben yaptım oldu’ mantığıyla bir proje hazırlıyorsunuz. Bunu iller bankasına ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne sunuyorsunuz. Büyükşehir Belediyesi de size inanıyor ve destek oluyor. Hem, ‘Bugüne kadar taş üstüne taş koymamış zihniyet’ diyorsunuz bir yandan hem Sahil Projenize hem Özdere Meydan Projenize katkı koyan CHP’li bir büyükşehir belediye var” diye konuştu.


ENGELLEYECEK OLSAK, BÜYÜKŞEHİR KATKI KOYAR MI?

Pala, “Kıyı kenar çizgisini ihlal eden projeyi yapıyorsunuz. Bizim davayla uzaktan yakından bir alakamız yok. Hiçbir alakamız olmadığı halde suçlu arıyorsunuz. Suçlu kim? Sizin hazırladığınız proje yanlışsa, mevcut imar planına kıyı mevzuatına uymuyorsa, sahili de yazın birilerine peşkeş çekiyorsanız vatandaş rahatsız oluyor ve gidiyor dava açıyor. ‘Burada CHP hizmeti engelliyor’ diyorsunuz. Biz neyi engelledik? Engelleyecek olsak Büyükşehir Belediyesi bu projeye katkı koyar mıydı? Koymazdı. Hem para veriyorsunuz hem suçlu oluyorsunuz. Bu nedir? ‘Yavuz hırsız ev sahibini bastırır’ demektir” ifadelerini kullandı.


ÇAKILACAK HER ÇİVİNİN ARKASINDAYIZ, YETER Kİ…

Pala, “Burada büyükşehir belediyesinin birçok projeye desteği var. Önce hatanızı kabul edeceksiniz. Siz bir hata yaptınız. Biz bu hataları gördük, uyardık ama dikkate alınmadı. Park görülen yere beton attınız. Dünyanın neresinde var? Menderes’e çakılacak her çivinin arkasındayız ama yeter ki yamuk çakmasınlar. Çiviyi düzgün çaktık desinler arkalarında olalım. Bugüne kadar hep arkalarında oldu” dedi. 


MENDERES’TE BİR SÜRÜ KANUNSUZ UYGULAMA VAR!

Pala ayrıca Menderes Belediyesi’nin yaptığı birçok uygulamanın kanunsuz olduğunu söylerken şunları söyledi: “Yapılan bir sürü yanlış, kanunsuz uygulama varken, sırf vatandaşa hizmet oluyor diye bazılarına ses çıkarmadık. ‘CHP vatandaşa hizmeti engelliyor’ demesinler artı vatandaş mağdur olmasın diye biz bunları yutkunduk.  Menderes’teki servislerde bilet kesilmiyor. Ama vatandaş mağdur olmasın diye ses çıkarmadık. Yapılan bir kır düğün salonu var. Parselin bir kısmı belediyenin bir kısmı hazine bir kısmı da bir sürü vatandaşa ait. Yarın bir gün vatandaş dava açtığında yine CHP’liler mi açtı diyecekler?  Hukukun üstünlüğünü kabul etmiyorsanız, hukuka uygun davranmıyorsanız kuyruğunuz kıstığında CHP’liler suçlu diyemezsiniz. Yüzünde sivilce çıksa CHP’liler yaptı diyecekler. 


Ege Telgraf


Geri Dön