27 / 12 / 2024

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Ekonomimiz tüm olumsuzluklara rağmen 2022'de yüzde 5,6 büyüdü!

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Ekonomimiz tüm olumsuzluklara rağmen 2022'de yüzde 5,6 büyüdü!

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, ekonomiye ilişkin açıklamalarda bulundu. Yılmaz, 2022 yılını etkisi altına alan savaşın tüm olumsuzluklarına rağmen ekonominin yüzde 5,6 oranında büyümeyi başardığını belirtti.



Yılmaz, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, 2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu ile Bağlı Cetvellerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin sunumunu gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, "2021 yılında G20 içinde en hızlı büyüyen ekonomimiz, 2022 yılını etkisi altına alan savaşın tüm olumsuzluklarına rağmen yüzde 5,6 oranında büyümeyi başarmıştır." dedi.

Geçen yılda uygulanan politikalar ve alınan önlemlerle yakalanan yüksek büyüme ve artan gelir performansı sayesinde senenin, öngörülen yüzde 3,5 yerine yüzde 1 oranında bir bütçe açığı ile kapatıldığını aktaran Yılmaz, böylece, geçen yıl beklenenin oldukça üzerinde bir bütçe performansı yakalamayı başardıklarının altını çizdi.

Yılmaz, "Bu çerçevede, düşük bütçe açığı ve borçlanma maliyetlerinin katkısıyla AB tanımlı kamu borç stokunun gayrisafi yurt içi hasılaya oranı 2022 yılında bir önceki yıla göre yüzde 41,8'den yüzde 31,7'ye gerilemiştir." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz: Ekonomimiz tüm olumsuzluklara rağmen 2022 de yüzde 5,6 büyüdü!

DEPREMİN MALİYETİ YAKLAŞIK 104 MİLYAR DOLAR!

Yılmaz, 2023 yılı bütçe hedef ve tahminlerinin de 2022 yılının 2. yarısındaki makroekonomik görünüm ve beklentileri kapsamında belirlendiğini kaydederek, ancak küresel düzeyde sürmekte olan yükselen enflasyon, emtia fiyatlarındaki dalgalı seyir, tedarik zincirlerindeki aksaklıklar ve Rusya-Ukrayna savaşının, makroekonomik görünüm ve varsayımlarda çok büyük değişimlere yol açtığını belirtti

Özellikle Şubat ayında meydana gelen Kahramanmaraş ve Hatay merkezli depremlerin yaralarının sarılması çabalarının kamu harcamalarında ciddi artışa sebep olduğuna dikkat çeken Yılmaz, depremin yol açtığı yıkımın maliyetinin yaklaşık 104 milyar doları bulduğunu belirtti.

HEDEF: ALTYAPI YATIRIMLARINI DAHA HIZLI TAMAMLAMAK!

Yılmaz, bu gelişmelerin bir yandan gelir beklentilerini ve harcama büyüklüklerini etkilediğii, diğer yandan ihtiyaçları farklılaştırdığını anlatttı.

Yılmaz, "Küresel belirsizlik ve risklerin devam ettiği bu makroekonomik ve jeopolitik ortamda, yüzyılın en büyük afetlerinden birinin de yaşanmış olmasıyla, bütçemizdeki mevcut ödeneklerin dağılımını ve miktarını yeniden taksim etme ve dolayısıyla kamu hizmetlerinde herhangi bir aksaklık oluşmaması amacıyla 2023 yılı bütçemizde revizyona gitme ihtiyacı hasıl olmuştur." dedi.

Söz konusu ek bütçeyle Cumhurbaşkanı liderliğinde, depremden etkilenen illeri daha güçlü şekilde ayağa kaldırmayı hedeflediklerine dikkat çeken Yılmaz, çiftçinin esnafın, işçinin, emeklilerin yanında olmayı, ihtiyaç sahibi vatandaşların sosyal desteklerle yanlarında olmayı ve ülkemizin kalkınma potansiyeline katkı sağlayacak eğitim ve sağlık başta olmak üzere altyapı yatırımlarını daha hızlı tamamlayabilmeyi amaçladıklarını aktardı.

İşte Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'ın diğer açıklamaları...


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön