02 / 05 / 2024

Daire net metrekare hesaplama!

Daire net metrekare hesaplama!

Daire net metrekare hesaplamak için, evin tüm odalarının mutfak, tuvalet, banyo vs. dahil metrekaresini tek tek hesaplayıp, bulduğunuz değerleri birbiriyle toplamanız gerekiyor. Dairenin net metrekaresi süpürülebilir alan oluyor...




Daire net metrekare hesaplama!

Konut içerisinde duvarların arasında kalan, süpürülebilir, temiz alanlara yani kullanılabilir alanlara net metrekare deniyor. Net metrekare ıslak hacimleri, balkon ve terasları dahil bir evin süpürülebilir alanları olarak ifade ediliyor.


Dış net metrekare evin balkon ve teraslar dahil dış dört duvarının toplamı; iç net metrekare ise bir evin ıslak hacimleri, balkon ve teraslar dahil süpürülebilir alanlarının toplamı oluyor. 


Daire net metrekare hesaplama!

Evin net metrekaresini duvarlar arasında kalan faydalı alan oluşturuyor. Buna göre, konutlarda net metrekare içinde hesaplanmayacak bölümler, kapı ve pencere şeritleri, baca çıkıntıları, hava bacaları, balkonların toplamının 2 metrekaresi, merpen, sahanlık, asansör, konut başına 4 metrekareden büyük olmamak üzere yapılan kömürlük, kalorifer dairesi, yakıt deposu, sığınak, kapıcı dairesi, çamaşırlık, bina içindeki garajlar, faydalı alan dışında bulunuyor.


Daire net metrekare hesaplamak için, evdeki duvar kalınlıkları, merpen ve asansör boşlukları, elektrik şaftları gibi kullanılamayan alanları hesaptan çıkarmanız gerekiyor. Evin tüm odalarının mutfak, tuvalet, banyo vs. dahil metrekaresini tek tek hesaplayıp, bulduğunuz değerleri birbiriyle toplayın, tek bir odanın alanını bulmak için ise odanın (eğer oda dikdörtgen şeklindeyse) komşu iki duvarını metre cinsinden ölçün ve ölçtüğünüz değerleri birbiriyle çarpın. Böylece tüm odaları ölçtükten sonra sonuçları birbirleriyle toplayarak dairenin net metrekaresini bulmuş olursunuz.




Brüt metrekare nasıl hesaplanır?
Net ve brüt metrekare!







Geri Dön