28 / 04 / 2024

Net metrekare hesabı!

Net metrekare hesabı!

Konuttaki her bir oda, banyo, mutfak ve balkonun sıvaları da çıkmış olarak hesaplanan süpürülebilir ve yürünebilir alanı net metrekareye dahil ediliyor.İşte, Net metrekare hesabı naıl yapılır?



Net metrekare hesabı nasıl yapılır!

Konutlarda net metrekare, duvarların arasında kalan süpürülebilir yani temiz alanı ifade ediyor. Buna göre konuttaki her bir oda, banyo, mutfak ve balkonun sıvaları da çıkmış olarak hesaplanan süpürülebilir ve yürünebilir alan, net alan oluyor. Net alan ikiye ayrılıyor;

 

1. Dış net alan

Evin dış dört duvarının toplamına, dış net alan deniyor. 

 

2. İç net alan

Bir evin süpürülebilir alanlarının toplamı ise iç alan olarak ifade ediliyor.

 

 

Net alana; kapı ve pencere eşikleri, 2.5 cm’i geçmemek koşuluyla sıva payları, kolonlar, duman, çöp, atık, tesisat ve hava bacaları ile ışıklıklar, bağımsız bölüm içindeki asansör ve galeri boşlukları, tesisat odası, merdivenlerin altlarında 1.80 m. yüksekliğinden az olan yerler, tek bağımsız bölümlü müstakil binalarda bağımsız bölüm içindeki otopark, sığınak, odunluk, kömürlük, hidrofor ve arıtma tesisi alanı, su ve yakıt deposu ve kazan dairesi dahil edilmiyor.

 

Bunun yanı sıra açık çıkmalar, balkonlar, zemin, çatı ve kat terasları, kat ve çatı bahçeleri gibi en az bir cephesi açık olan mekanlar ile aynı katta veya farklı katta olup bağımsız bölümün eklentisi olan mekanlar ile ortak alanlar bağımsız bölüm net alanı içinde değerlendirilmiyor.

 

 

Net alan hesabı:

Bağımsız bölümün içten bağlantılı olarak çatı araları dahil birden fazla katta yer alan mekanlardan oluşması halinde bu katlardaki bağımsız bölüme ait alanlar birlikte değerlendirilerek bağımsız bölüm net alanı elde ediliyor.

 

 


Net metrekare nedir?

 

Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com

 


Geri Dön