02 / 06 / 2024

DASK'tan nasıl yararlanılır? İşte tüm ayrıntılar

DASK'tan nasıl yararlanılır? İşte tüm ayrıntılar

Kahramanmaraş merkezli, 10 ili etkileyen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremler herkesi derinden etkiledi. Bölgede yıkılan binaların yanı sıra çok sayıda hasarlı bina da mevcut halde. Herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması adına hasarlı binalara girişlere izin verilmezken, hasar tespit çalışmaları da hızl



NE ANLAMA GELİYOR?
Ağır hasarlı: Deprem nedeniyle binanın taşıyıcı elemanlarındaki geniş ve yaygın kesme kırılmalarının/ayrılmaların olduğu binalardır. Ağır hasarlı yapıların onarılmaz taşıma gücü kaybı ve geri (dayanım ve ekonomik açısından) alınamaz hasarları olan binalar olarak tanımlanır.

Acil yıkılacak: Deprem nedeniyle binanın taşıyıcı elamanlarının büyük oranda kalıcı yer değiştirerek kısmen veya tamamen yıkıldığı binalardır. Hiçbir şekilde kullanılması mümkün olmayan bu binaların içine girilemez ve eşyaların tahliyesi gerçekleştirilemez.

İTİRAZ EDİLEBİLİR Mİ?
Hasar tespitlerini, mimar ve mühendislerden oluşan teknik heyet yapıyor. Sonuçlar, e-Devlet üzerinde, hasartespit.csb.gov.tr adresinde, muhtarlıklar ve/veya kaymakamlıklarda 30 gün süre ile ilan edilmek üzere askıya çıkarılacak.

Hasar durumu, adres bilgisi, malik bilgisi ile ilgili itiraz etmek isteyenler, e-Devlet üzerinden hasar tespit sorgulama ve itiraz işlemleri kısmından ya da kaymakamlıklara verecekleri dilekçelerle bina koduyla başvuruda bulunabilirler.
İtiraz sonucunda görevlendirilecek farklı bir teknik heyetçe olay mahalline gidilerek yine gözlemsel bir çalışma olan hasar tespit işlemi gerçekleştirilip; nihai değerlendirme olan itiraz hasar tespiti yapılır.

30 BİN İHBAR GELDİ
Zorunlu Deprem Sigortası’na sahip vatandaşlar hasar bildirimlerini DASK’a Alo DASK 125, e-Devlet ve kurumun web sitesi aracılığı ile iletebiliyor. Selva Eren, kesintisiz şekilde hasar ihbarı almanın yanında diğer kamu kurumlarının yaptığı tespitler doğrultusunda sigortalılardan ihbar gelmesini dahi beklemeden hasar süreçlerini başlatıp ödemelerini gerçekleştirdiklerini söyledi. Eren, “Şu ana kadar tarafımıza ulaşmış 30 bini aşkın hasar ihbarı işleme alınmış olup eksper görevlendirmelerine başladık. Depremin üzerinden henüz 24 saat geçmeden ilk hasar ödememizi gerçekleştirdik ve hasar ödemelerimizi hızla sürdürüyoruz” diye konuştu.

DASK'TAN NASIL FAYDALANILIR?
Zorunlu Deprem Sigortası’na sahip kişiler, sigortasının yaptırıldığı firmaya başvuru yaparak DASK’tan faydalanılabilir. Şu anda ihbar dahi gelmeden sigortalılara destek olunuyor. DASK, 2023 yılında depremde hasar gören evler için ödenecek azami teminat tutarını 320 bin TL’den 640 bin TL’ye çıkardı. DASK’ta 7 risk grubu ve 2 farklı yapı tarzına göre belirlenmiş 14 tarife fiyatı bulunuyor.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön