27 / 04 / 2024

Değerleme raporları konut sektöründe sihirli değnek etkisi yaratabilir!

Değerleme raporları konut sektöründe sihirli değnek etkisi yaratabilir!

Kat Mülkiyeti Kanunu’ndan kaynaklanan anlaşmazlıklar için başlayan arabuluculuk şartını değerlendiren, EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, değerleme raporlarının konut sektöründe sihirli değnek etkisi yaratabileceğini söyledi.



Kat Mülkiyeti Kanunu’ndan kaynaklanan anlaşmazlıklar için başlayan arabuluculuk şartın Kat Mülkiyeti Kanunu’ndan kaynaklanan anlaşmazlıklar için başlayan arabuluculuk şartı ile ilgili önemli değerlendirmeler yaptı.

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, ülkemizde barınma sorununun hızla büyüdüğüne değinen EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, mal sahibi kiracı ilişkilerinde denge bozuldukça kiracılar ve kiralayan arasındaki sorunların da her gün büyüdüğünü kaydederek, içinden çıkılmaz hal aldığını söyledi.

EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı yaptığı açıklamada geçen ilkbaharda TBMM'de yapılan bir yasa değişikliği ile belirli koşullarda dava açılmadan önce arabulucuya gidilmiş olması gerektiğini belirterek, zaten dava açılsa bile en yakın ilk celse en az 6 ay sonrasına verildiğini ve haklı sebeple kiracıyı tahliye etmenin bile neredeyse 2 seneden önce yapılamadığını kaydetti.

Açıklamasında kira ilişkisinden kaynaklanmış olan uyuşmazlıklarda, ortaklığın giderilmesine ait gayrimenkul davalarında, Kat Mülkiyeti Kanunu’ndan kaynaklanan anlaşmazlıklarda 1 Eylül 2023 tarihi itibarıyla arabuluculuk şartı başladığını da kaydeden EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı yeni düzenlemeyle ilgili de önemli açıklamalar yaptı.

Değerleme raporları konut sektöründe sihirli değnek etkisi yaratabilir!

ELİMİZDE SİHİRLİ DEĞNEK VAR

Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada toplumsal sorunların en büyükleri arasında yer alan kiracı-mal sahibi anlaşmazlıklarını çözmek için arabuluculuğu devreye sokmak çözüm sürecini uzatacak bir karardan başka bir şey olmadığını kaydeden EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, arabulucuların mevcut kanuni düzenlemeye göre taraflara hiçbir şey öneremediğini ve ellerinde sihirli değnek olmadığını söyledi.

Yaptığı açıklamada "Elimizde herkes için uzlaşma zemini yaratabilecek hazır bir enstrüman var: tarafsız ve adil hazırlanmış Gayrimenkul Değerleme raporları." diyen EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı  Türkiye'de 2003 yılında başlamış olan ve bu güne kadar gelişen bir lisanslı değerleme uzmanlığı mesleği olduğunu ve bugün 150‘nin üzerinde gayrimenkul lisanslama şirketi ve 9000 üzerinde lisanslı değerleme uzmanı, Sermaye Piyasası Kurulu denetim ve düzenlemesinde faaliyet gösterdiğini ve değerleme raporu hazırladığını söyledi.

EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı açıklamasında uzmanların hazırlamış olduğu verilerle değerleme raporlarını oluşturan şirketler kredi çalışmalarında teminat altyapısını oluşturmak için finans kurumlarına 20 senedir hizmet verdiğini kaydederek, "Ülkemiz bu durumdan nasıl faydalanabilir?  Çok kolaylıkla arabulucuyla buluşmadan önce kiracı ve kiraya verenin alacağı değerleme raporu arabulucunun sihirli değneği olabilir ve tarafları uzlaştırmada güzel bir zemin hazırlayabilir." dedi.

YENİ BİR SOLUK GELEBİLİR

Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada bir şeyleri yeniden keşfetmeye gerek olmadığını altyapısı hazır denetlenen ve düzenlenen bir sektörü adalet sisteminin kullanması sisteminin yükü sağlıklı şekilde azaltılabileceğini kaydeden EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği ve Adalet Bakanlığının ortak çalışması ile hızlı bir şekilde şekillendirilebilecek olan bu sürecin artık can kaybına bile varabilen kiracı-kiralayan ilişkilerine sağlıklı, adil ve yeni bir soluk getirebileceğini söyledi.

EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı açıklamasında aksi durumda adalet sistemin altında ezildiği kira anlaşmazlığı davalarının en büyük toplumsal sorunlar arasında yer alacağını ve çözüm yolunu yakın gelecekte gayri resmi yollardan arayanları gördüklerinde maalesef şaşırmayacaklarını da sözlerine ekledi.
 

130 şirket halka arz edildi, 93 milyar TL kaynak sağlandı!

Ege Yapı Ormanyaka'da 1.99 faizle 60 ay vade fırsatı! 

Kiralık konut arayanlara son dakika uyarısı: Sakın bu tuzağa düşmeyin! Dolandırıcıların kapora oyunu! 


Geri Dön