23 / 12 / 2024

Deprem araştırması: 10 kişiden 7'si evine güvensiz!

Deprem araştırması: 10 kişiden 7'si evine güvensiz!

İstanbul'da yaşanan son depremin ardından yapılan araştırmaya göre oturduğu eve güvenenlerin sayısı azaldı.



İstanbul Silivri açıklarında 26 Eylül günü 5.8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi, çok sayıda binada çatlaklar oluştu.

Diken'in aktardığı habere göre, olası bir deprem için yeterli önlemlerin alındığını düşünenlerin oranı yüzde 8 şeklinde kayda geçti. Olası depreme kendilerinin yeterli önlem aldığını düşünenlerin oranı da yüzde 21.5.

Yapılan araştırma kapsamında insanların oturdukları evlere güveninin Ağustos'a göre azaldığı da ortaya çıktı. Ağustos ayında, oturduğu eve güvenenlerin oranı yüzde 34.9, kısmen güvenenlerin oranı yüzde 42’yken, eylülde güvenenlerin oranı yüzde 27.1, kısmen güvenenlerin oranı ise yüzde 49.7 oldu.

Ankete yanıtlayanların yüzde 43’ü bugüne kadar depreme dayanıklılıkla ilgili binalarının kontrol edilip edilmediği sorusuna 'Hayır', yüzde 26.8’i ise 'Evet' yanıtını verdi.

HALKIN YARISI 'EVİM YIKILIR' DİYOR

Evi alır veya kiralarken depreme dayanıklı olup olmadığını araştıranların oranı yüzde 37.3, araştırmayanların oranı ise 62.7 oldu. Katılımcıların yüzde 41.9’u da olası bir depremde evlerinin yıkılacağını düşünüyor.

Yapılan araştırmaya göre katılımcıların yüzde 77.4’ü deprem anında ne yapacağını bilmiyor. Acil toplanma alanlarının yerini bilenlerin oranı yüzde 49.4 iken, bilmeyenlerin oranı ise yüzde 50.6 şeklinde belirlendi.
Yapılan araştırmadaki “Muhtemel bir depremde hangisinin size ilk olarak yardım edeceğini düşünüyorsunuz?” sorusuna verilen cevaplar da insanların en çok AFAD’a güvendiğini ortaya çıkardı.

Araştırmaya göre, Eylül'de AFAD’a güvenenlerin oranı yüzde 50.6, belediyelere güvenenlerin sayısı yüzde 19.7, STK’ların yardım edeceğini düşünenlerin oranı da yüzde 17.

GSM OPERATÖRLERİNE TEPKİ

Araştırmaya katılanların yüzde 88.5’i, deprem sonrası GSM operatörlerinde yaşanan iletişim kopukluğu sorununu operatörlerin altyapı yetersizliğine bağladı. Şebeke sorunu sonrasında GSM operatörünü değiştirmeyi düşünenlerin oranı da yüzde 47 oldu.

Katılımcıların yüzde 50.3’ünün televizyonda ve sosyal medyada görüş bildiren deprem uzmanlarına güvendiği ortaya çıkarken, deprem sonrası en çok kullanılan haber kaynakları da yüzde 39.4 ile televizyon, yüzde 30 ile sosyal medya, yüzde 26.4 ile haber siteleri, yüzde 4 oranla yakın çevre oldu.

Yapılan araştırmaya katılanların yüzde 55.3’ü 'Deprem esnasında aklınıza ilk ne geldi?' sorusunu 'Çocuklarım' olarak cevapladı. Katılımcıların yüzde 23.1’i bu soruya 'Anne-baba-kardeş' derken, yüzde 16.7’si 'Eşim', yüzde 3.6’sı 'Evim', yüzde 1.1’i 'Sevgilim', yüzde 0.2’si ise 'Komşum' yanıtını verdi.

Ev alırken depreme dayanıklılığına bakılmıyor!

Eski binalarda oturanlar ev arayışında!


Geri Dön