21 / 05 / 2024

Deprem bölgesindeki hasar ödemeleri 55,5 milyar TL’ye ulaştı!

Deprem bölgesindeki hasar ödemeleri 55,5 milyar TL’ye ulaştı!

Temmuz 2023 itibarıyla afet bölgesindeki 11 şehirdeki 144 binden fazla dosyaya 26 milyar liraya yaklaşan hasar ödemesi yapıldığını kaydeden Türkiye Sigorta Birliği Genel Sekreteri Özgür Obalı, DASK’ın hasar ödemeleriyle bu rakamın 55,5 milyar liraya ulaştığını belirtti.



Yaptığı açıklamada 110 bin kilometrekarelik aşan bir alanı etkileyen depremlerde 50 binden fazla insanın hayatını kaybettiğini binlerce fabrika ve işletmenin zarar gördüğünü anımsatan TSB Genel Sekreteri Obalı şöyle konuştu: “Yitirilen yaşamları geri getirmek mümkün değil; Türkiye'nin her ferdi gibi bu acıyı yüreğimizde taşıyor, geride kalan ailelere tekrar sabır diliyoruz. Bölgedeki yaşamı bir an önce normale döndürebilmek, depremzedelerimizin yükünü hafifletebilmek için de büyük önem taşıyor. Mali kayıpları telafi etme noktasında da ‘sigortalı olmak’ kritik değerde. Gelişmiş ekonomilerdeki sigortacılıkta, bireysel ve kurumsal risk yönetimi geniş yer tutuyor ve bu ekonomilerdeki kayıpların önemli bir bölümü sigorta sistemi tarafından karşılanıyor. Ülkemizin sigorta sektörü olarak, Türkiye'nin gelişmiş ekonomiler arasındaki hak ettiği yere ulaşması için ‘sigortalanma bilincinin’ tabana yayılmasının ne denli kıymetli olduğu biliyor, çalışmalarımızı da bu hususta yoğunlaştırıyoruz.” 

“Yüzyılın felaketi” şeklinde nitelendirilen depremin Türkiye ekonomisi üzerindeki etkilerinin azaltılması için sigorta sektörünün canla başla çalıştığını, bölgedeki vatandaşların acılarını bir nebze olun azaltabilmek adına maddi ve manevi desteklerini aralıksız devam ettiğini kaydeden Özgür Obalı sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“11 şehrimizin tekrar ayakları üzerinde durması için bölge insanımızın yanında olmanın gururunu yaşıyoruz. Türkiye Sigorta Birliği, tüm paydaşlarıyla deprem bölgesindeki çalışmalarını sürdürüyor. Bölgedeki ekiplerimiz, paydaş kurumlarımız, acentelerimiz ve uzmanlarımızla vatandaşlarımızın sigortayla ilgili beklentilerinin karşılanması amacıyla var gücümüzle sahadayız. Diğer bir taraftan Türkiye'nin Türkiye Yüzyılı yolcuğunda, sigorta sektörü olarak, bundan sonra da üzerimize düşen görevleri eksiksiz yerine getirmeyde devam edeceğiz.” 

Deprem bölgesindeki hasar ödemeleri 55,5 milyar TL’ye ulaştı!

“Sektörümüzün yeni afetlere güçlü özsermaye ile hazırlanması kritik önemde”

Maliyetlerdeki artışların sebep olduğu olumsuzluklara da değinen Obalı, sigortacılığın ‘poliçenin düzenlendiği tarihteki prim’ aracılığıyla ‘gelecek 12 aylık dönemde gerçekleşecek olan risklere’ güvence verdiğini anımsattı. Gelecek 12 aylık dönem içinde yaşanan her türlü maliyet artışının sektörü ciddi biçimde zorladığına değinen TSB Genel Sekreteri Özgür Obalı şöyle konuştu: “Bunun en önemli göstergesini zorunlu bir branş olan trafik sigortasında yaşıyoruz. Son bir senede asgari ücret, parça fiyatları, araç değerleri ve enflasyon gibi birçok gösterge maliyetlerimizi sürdürülemez seviyelere çıkardı. Bu sebeple ‘Güçlü Sigortacılık, Güçlü Ekonomi’ şiarımızla; sektörümüzün deprem bölgesinde ortaya koyduğu katkıların, tarife ve vergi gibi konular çerçevesinde dikkate alınabileceğine ve gerekiyorsa farklı bir kategoride değerlendirilerek desteklenebileceğine de inanıyoruz.”

Obalı sözlerine şu şekilde devam etti: “Her ne kadar Meclis’e sunulan ‘vergi paketi’ sektörümüzde bilançoları zorlayacaksa da afet bölgesiyle ve depremzedelerle dayanışma için hazırlanan bu paketin ülkemizin ihtiyaç duyduğu kaynaklar adına kritik önemde olduğunu düşünüyoruz. O sebeple, Türkiye’nin sigorta sektörü olarak üstlenmiş olduğumuz toplumsal ve ekonomik sorumluluk gereği ve tüm bu alanlara katkı sağlama amacımıza uygun şekilde bu vergi paketinin arkasında durulması gerektiğine inanıyoruz. Sektör olarak ülke ekonomimize var gücümüzle destek olmayı sürdüreceğiz.”

Birleşmiş Milletler'den deprem bölgesinde tekstil sektörünü destekleyecek 2,5 milyon dolarlık program!

180 bin deprem konutunun yüzde 90-95'i tamamlandı!

Bakan Şimşek'ten kamu kurumlarına tasarruf genelgesi yollandı: Tüm kamu harcamaları gözden geçirilecek! 

Dikkat! Naci Görür’den 'İstanbul depremi' için bir uyarı daha! Riskli bölgeleri tek tek açıkladı


Geri Dön