Deprem bölgesindeki kalıcı konut inşaatları tam gaz! 38 günde 43 bin inşaatın düğmesine basıldı!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tüm birimleriyle Gaziantep'te üs kurarken, depremden sonra geçen 38 günde 35 bin 451 konut ve 7 bin 976 köy evinin inşasına fiilen başlandı. İşte ayrıntılar...
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, İstanbul Milletvekili Tülay Kaynarca, Gaziantep Valisi Davut Gül, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, TOKİ Başkanı Ömer Bulut, Gaziantep AFAD Merkezi'nde gazetecilerle bir araya geldi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ, gelecek süreçte yeniden imar ve inşa sürecine odaklanacaklarının altını çizerek, kentsel dönüşümle ilgili seçim beyannamesinde yeni kanuni düzenlemelerin sözünü vereceklerine dikkat çekti.
Dilek Güngör, yazısında Bakan Kurum'un, AFAD koordinasyonunda TOKİ ve Emlak Konut GYO tarafından Gaziantep, Adıyaman ve Hatay'da 5 bin 480 geçici barınma alanı kurulduğuna dikkat çektiğini ve "Kahramanmaraş'ta da çalışmalar yapılıyor. 2 bin 300 aile yaklaşık 10 bin vatandaşımız çadırdan konteynerlere alındı. Kahramanmaraş'ta elimizde olan rezerv konutlardan 480'ine, Malatya'da ise 700'üne depremzede aileleri yerleştirdik" diye konuştuğunu aktardı.
Rezerv alanlarda inşa edilecek konutlara ilişkin mikro bölgeleme jeolojik ve zemin etütlerinin yapıldığına, radye temel ve tünel kalıp sistemlerinin kullanıldığına dikkat çeken Bakan Murat Kurum, artçı depremler sürerken konut inşa edilmesinin sakıncalı olduğuna ilişkin iddialara da yanıt verdi.
"Ülkede her yıl binlerce artçı deprem oluyor. Bu depremlerde de inşaatlar yapılıyor. Artçılar devam ederken inşaat yapılmayacaksa hiçbir inşaatın yapılmaması gerekir. Asıl olan doğru zeminde ve doğru şekilde yapmak. Hocalarımız sahada, artçı depremde yapısal hasar olup olmadığına da bakılıyor" diye konuşan Murat Kurum, TOKİ tarafından inşa edilen afet konutlarının hepsinin ayakta olduğunu ve birçoğunun da 1 sene içinde yapıldığını aktardı.
Enkaz kaldırma çalışmaları ile şehirlerin master plan ve tasarım çalışmalarının eş zamanlı sürdürüleceğine vurgu yapan Kurum, "Enkaz kaldırma 3-4 ay sürecek olan yerler var. Buralarda tasarıma uygun yapılaşma da başlayacak" açıklamasında bulundu.
Dilek Güngör, Bakan Murat Kurum'un kendileriyle sözleşme imzalayan inşaat firmalarına 240 gün süre koyduklarının altını çizdiğini ve "Bu da 8 ayda teslim etmeleri anlamına geliyor. Biz daha önceki depremlerin ardından yaptığımız konutları 6 ayda teslim ettik. Burada da 1 sene içinde vatandaşlarımızın ihtiyacını gidererek konutları inşa edeceğiz" açıklamasında bulunduğunu aktardı.
Afet konutları bitirildikten sonra hak sahipliğinin kura çekilerek belirleneceğine vurgu yapan Murat Kurum, ödemelere ilişkin de konuştu ve "Yüzde 60'a varan sübvansiyon olan deprem konutlarının altyapı giderlerini devlet karşılıyor. Vatandaşlar konutlara yerleştirildikten sonra 2 yıl ödemesiz, 18 yılda sıfır faizle ödemeler başlayacak" diyerek bedelin yüzde 60'ının da sübvansiyonla devlet tarafından karşılanmış olduğunu dile getirdi.
Marmara Bölgesi'ndeki çalışmalar ile ilgili de konuşan Bakan Kurum, İstanbul'da Avrupa ve Anadolu yakasında 500 biner kentsel dönüşüm rezerv şehirler oluşturulmasının planlandığının altını çizdi. "1 milyon vatandaşımızı olası bir depremde kurtarız. İstanbul'da 1.5 milyon riskli, 300 bin acil dönüşmesi gereken konut var. 39 ilçede 188 farklı alanda kentsel dönüşüme devam ediyoruz" diye konuşan Kurum, 98 bin konutun dönüşümünün devam ettiğine, 695 bin konutun da dönüştüğüne dikkat çekti.
Hasar tespit çalışmalarına ilişkin açıklamasında ise "196 bin bina ağır hasarlı... Yıkılan bina 31 bin 934. 1 milyon 78 binada 5 milyon 189 birimi inceledik" ifadelerine yer veren Kurum, yıkılan binaların yüzde 6.15'inin imar barışına başvurduğunu, yüzde 96.5'inin eski yönetmeliğe göre inşa edildiğini, yeni yönetmeliğe göre yapılan ve yıkılan binanın yüzde 3.5 olduğunu belirtti.
Deprem bölgesinde küçük sanayi sitelerinin de inşa edileceğine değinen Kurum, Kahramanmaraş merkezde 1.000, Pazarcık'ta 139, Malatya merkezde ise 295 olacak şekilde; toplam 1.434 gıda, ulaştırma, oto, elrktrik, ağaç işleri gibi küçük sanayi sitesi yapılmasının planlandığını aktardı.
Konut satışları yüzde 18 azaldı! Şubat 2023'te 80 bin 31 konut satıldı!