30 / 04 / 2024

Deprem uzmanından son dakika Adana uyarısı: Gelecek önemli deprem Adana'yı vuracak! 

Deprem uzmanından son dakika Adana uyarısı: Gelecek önemli deprem Adana'yı vuracak! 

İTÜ Maden Fakültesi Jeoloji ve Endüstri Mühendisliği emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Yücel Yılmaz, Adana ve Edirne'ye dikkat çekti. İşte Yılmaz'ın o korkutan açıklamaları...



6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli 7'den büyük, iki deprem meydana geldi. Asrın felaketi şeklinde nitelendirilen depremler, 11 ilde büyük yıkıma ve 50 binden fazla insanın hayatını kaybetmesine sebep oldu. 

Söz konusu yıkımın ardından, afet bölgesini ayağa kaldırmak için konut çalışmaları tüm hızıyla sürerken, Türkiye'nin deprem gerçeği de gündemden düşmüyor. 

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Jeoloji ve Endüstri Mühendisliği emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Yücel Yılmaz, Edirne'de Trakya Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen 'Her Yönüyle Deprem' sempozyumunda, Türkiye'deki fay hatları ve beklenen depremler ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. 

Deprem uzmanından son dakika Adana uyarısı: Gelecek önemli deprem Adana yı vuracak! 

DOĞU ANADOLU'DA BÜYÜK FAYLAR BİLE SAYILAMAYACAK KADAR ÇOK

Halk TV'de yer alan habere göre; Türkiye'de son olarak 6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta meydana gelen depreme ilişkin açıklama yapan İTÜ Maden Fakültesi Jeoloji ve Endüstri Mühendisliği emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Yücel Yılmaz, bu depremin Arabistan'daki deprem levhasının Doğu Anadolu Fay Hattı'nı sıkıştırmasıyla yaşandığının altını çizdi. 

Prof. Dr. Yücel Yılmaz, Doğu Anadolu'da kuzey ve güneyden sıkışma kaynaklı sayısız kırılma ve deprem meydana geldiğini belirtti ve "Büyük faylar bile sayılamayacak kadar fazla. Dolayısıyla Doğu Anadolu'da bir depremin bundan sonra hangi noktada beklendiğini söylemek, tahmin etmek oldukça zor" diye konuştu. 

Açıklamasında "Bir kırılma mozaiği gibi, blok gibi düşünün; bunların birisi bir yerden kırılarak deprem meydana getiriyor" diyen Prof. Dr. Yılmaz, "Arabistan levhası tıpkı bir buldozer gibi doğuyu sıkıştırıyor. Sıkışmadan oluşan enerji Toroslar’daki dirençle karşılaşıyor ve burada gittikçe artan miktarda bir sıkışma olmaya başlıyor, Kahramanmaraş'ta bu sıkışma kökeniyle bir süre sonra direncin maksimum noktaya eriştiği 2 alanda peş peşe iki dev deprem oldu" ifadelerine yer verdi. 

Deprem uzmanından son dakika Adana uyarısı: Gelecek önemli deprem Adana yı vuracak! 

GELECEK DEPREM ADANA'YI VURACAK 

Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremlerden sonra buradaki enerjinin Türkiye'nin güneyine taşınma ihtimali olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Yücel Yılmaz, "Bu sistemin güneye kaçma olasılığı var. Bundan sonra da sıkışma kökenli depremleri kaçma kökenli depremler takip edecek. Bunu da bir iki defa gördük" dedi ve deprem beklediği bölgeyi açıkladı. 

"Şimdiden size gerçekten bir deprem habercisi olarak söylüyorum; büyük bir ihtimalle gelecek önemli fay Adana'yı vuracak" Yücel Yılmaz, kaçmaya bağlı, kaçma artı sıkışma şeklinde bir deprem beklediğini vurguladı. 

Antakya sahilinin tıpkı cetvelle çizilmiş gibi bu fayı gösterdiğinin altını çizen Yılmaz, "O kara kitlesinin yavaş yavaş denizin içerisine vurduğunu görüyorsunuz. Depreminin kırıklarıyla oluşacak böyle bir olayın ne denli vahim ne denli büyük bir enerjiyi oluşturduğu Ekinözü depreminde görüldü" ifadelerine yer verdi. 

Deprem uzmanından son dakika Adana uyarısı: Gelecek önemli deprem Adana yı vuracak! 

EDİRNE'DE DEPREME DAYANAMAYACAK ÇOK BİNA VAR, ZEMİN GÜÇSÜZ 

Kuzey Marmara Fay Hattı'nda meydana gelecek büyük bir depremin Edirne'yi de etkilediğinin altını çizen Prof. Dr. Yücel Yılmaz, "MTA'nın yaptığı haritada Edirne için büyük depremler üretecek bir fay çizilmemiş. Bölgede çok net faylar var ama günümüze gelirken bunların etkinlikleri gittikçe sönümlenmiş. Yüzeyde aktif fay bulunmuyor" dedi ve günümüzde Trakya'da büyükçe bir depremin de görünmediğini vurguladı. 

Edirne ve çevresini etkileyen depremselliğin ana kaynağının Kuzey Anadolu Fay Hattı olduğuna dikkat çeken Yılmaz, bu fayın Edirne dolayını etkilediğini belirtti. 

Yılmaz, konuya ilişkin açıklamasını, "Uzaklığı ve büyüklüğü oranında etkilemeyi sürdürecektir. Doğrudan bir Edirne fayı yok ancak Kuzey Anadolu Fayı hareket ettiği zaman Edirne'nin zemininde bu depreme karşı dayanamayacak çok fazla yapı bulunuyor. Edirne'nin temelinde çok güçlü olmayan zemin çok var" diyerek tamamladı. 

Emlak vergisi ödenmeden tapu devri yapılır mı?

Hatay'da 246 bin depremzede hak sahipliği başvurusu yaptı!

Kredi ile ev almak isteyenlere kritik uyarı: Kredi maliyetini düşüren avantajlı yöntemleri seçin!


Geri Dön