30 / 07 / 2024

Depremde can kurtarıyor, şakası yok! Gerekirse kredi çekin ama binanıza mutlak yaptırın…

Depremde can kurtarıyor, şakası yok! Gerekirse kredi çekin ama binanıza mutlak yaptırın…

Binanın kolonlarına eklenen ve böylece  binanın depremde sallanarak yıkılmasının önüne geçen sismik izolatör,  geri dönen deprem kabusunun ardından bugünlerde pek çok vatandaş tarafından merak ediliyor. Peki sismik izolatör depremde nasıl koruyor? Maliyeti ne kadar? Eski binalara da takılabiliyor mu



En hayati fonksiyonu; deprem olduğu sırada enerjinin emilimi yoluyla sarsıntıyı en aza düşürmesi olan sismik izolatör,  20. Yüzyıl başlarından itibaren kullanılmaya başlanan bir sistem olmasına rağmen ne yazık ki ülkemizde oldukça az binada kullanılıyor.  Depremde sarsıntılar yaşanırken sismik izolatör,  açığa çıkan enerjiyi emme özelliği sayesinde binaların zemini ile üst yapının hareketlerini ayırarak binanın sallanmasını engelliyor.

DEPREMDE HASARI YÜZDE 80 ORANINDA ENGELLİYOR

Bu sistem, temelde binanın sismik izolasyonunu sağlıyor ve depremin yıkıcı etkilerinden korunma imkanı veren teknoloji olarak biliyor.  Deprem nedeniyle oluşan hasarın yüzde 80  oranında önüne geçen sismik izolatör kullanıldığında, binanın depremde sağa sola sallanmasının önüne geçilmiş oluyor ve böylece yapılar hasar almadan depremi atlatıyor. En önemlisi ise can kaybı engellenmiş oluyor.

Depremde can kurtarıyor, şakası yok! Gerekirse kredi çekin ama binanıza mutlak yaptırın…

SİSMİK İZOLATÖR MEVCUT BİNALARA DA EKLENEBİLİR Mİ?

Sismik izolatörler,  inşaat sırasında yapının kolonlarına ve temeline eklenerek işlev görüyor.  Yeni binalarda inşaat sırasında eklenebildiği gibi, binanın temeline sonradan da eklenerek güçlendirme yapılması mümkün.

Eğer mevcut binaya sismik izolatör eklenecekse, bu işlem öncesinde kolonların hidrolik krikolar vasıtasıyla askıya alınması gerekiyor.

KAÇ LİRAYA MAL OLUYOR?

Daha önce kullanıldığı Elbistan, Battalgazi ve Dörtyol Devlet hastanelerinin tek yıkıntı olmadan çıkmasını sağlayan sismik izolatör cihazları, binalar için adeta sigorta gibi.

 Depremde can kurtarıyor, şakası yok! Gerekirse kredi çekin ama binanıza mutlak yaptırın…

Japonya, Peru, ABD gibi deprem yaşayan ülkelerde sıklıkla kullanılan sismik izolatör sayesinde 8 şiddetinde depremlerde dahi elastik yapısıyla sarsıntıyı adeta emiyor ve sarsıntı geçirmeden, yıkılmadan deprem atlatan binalarda binlerce insanın hayatı kurtuluyor.

Bina zemininde kolonların altına yerleştirilen  sismik izolatörler,  şekilde binanın üst kısmını deprem sırasından zeminden ayırarak, şiddetli sarsıntıdan hem binayı, hem de içinde yaşayan insanların canını koruyor.

Mutlaka mühendislik hizmete alınarak gerçekleştirilmesi gereken güçlendirmede sismik izolatör, mevcut binalara da sonradan dahil edilebiliyor.   Sismik izolatör yerleştirme maliyeti tek kolon için yaklaşık 4 bin Euro civarı olurken, 20 kolonlu bir konut için 80 bin Euro civarında bir maliyet söz konusu oluyor.

Bunu yapan restoran yandı! Cezası tam 1 milyon 800 bin lira!

YKS ve LGS erteleniyor mu? MEB’den son dakika açıklaması!

Son dakika…  Cumhurbaşkanlığı kararı…. Kredi borçları 6 ay ertelendi!

Son dakika.... Devlet, başvurana koşulsuz şartsız 15 bin lira ödeyecek! Başvuru süresini kaçırmayın!


Geri Dön