02 / 05 / 2024

Depremde can kurtarıyor, şakası yok! Gerekirse kredi çekin ama binanıza mutlak yaptırın…

Depremde can kurtarıyor, şakası yok! Gerekirse kredi çekin ama binanıza mutlak yaptırın…

Binanın kolonlarına eklenen ve böylece  binanın depremde sallanarak yıkılmasının önüne geçen sismik izolatör,  geri dönen deprem kabusunun ardından bugünlerde pek çok vatandaş tarafından merak ediliyor. Peki sismik izolatör depremde nasıl koruyor? Maliyeti ne kadar? Eski binalara da takılabiliyor mu



Kahramanmaraş depremlerinde şaşırtıcı şekilde hastanelerden de yıkılanlar oldu. Ayakta kalan 2 kamu hastanesinde ise sismik izolatör kullanılmasının binaların sağlam kalmasında büyük etkisi olduğu uzmanlarca belirtiliyor.

Türkiye’yi acıya boğan deprem, binaların güvenli hale getirilmesinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha hatırlattı. Kamu ya da özel pek çok binanın hatta hastanelerin yıkıldığı deprem sonrası, sismik izolatör kullanılan binaların ayakta kalması ise umut verici gelişmelerden oldu.

Peki sismik izolatör binaların ayakta kalmasını nasıl sağlıyor? Maliyeti ne kadar? Sadece yeni binalara mı konulabiliyor yoksa mevcut binalara da yaptırılabilir mi?

Ağır yıkıma sebep olan depremlerde, Adana  Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Malatya Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi ile Gaziantep İnayet Topçu Hastanesi,  zemin kolonlarında kullanılan sismik izolatör sayesinde ayakta kaldı.

Depremde can kurtarıyor, şakası yok! Gerekirse kredi çekin ama binanıza mutlak yaptırın…

BİNALARI NASIL AYAKTA TUTUYOR?

Deprem sırasında şok dalgalarını sınırlayabilme özelliğine sahip bir sistem olan sismik izolatör, Türkiye’de pek çok farklı yapı tipinde kullanılabilirken, sarsıntı sırasında binaya esneklik kazandırması sayesinde hareketin önemli bir kısmını emerek azaltıyor.

Peki sismik izolatör depremde nasıl koruyor? Maliyeti ne kadar? Eski binalara da takılabiliyor mu? 


Geri Dön