Depremzedelere 18 yıl vade ve 0 faizle yeni konut imkanı!
Acil olarak konutları yıkılacak depremzedeler de uygun koşullarda konut alabilecek. Konutlar teslim edildikten sonra 2 sene herhangi bir ödeme yapılmayacak, sonraki 18 yılda da sıfır faiz uygulanacak
Sabah'tan Hazal Ateş'in haberine göre, hasar tespit çalışmalarının sonucuna göre evleri hasar gören vatandaşlardan kimlere konut, iş yeri, ahır yapılacağı belirlenecek. İşte merak edilen bazı soruların cevapları...
1. İki kardeşin hisseli olarak sahip olduğu bir ev ağır hasarlıysa her ikisi de ev alabilir mi?
-İki kardeşe, talep ve taahhütname vererek müşterek hak sahibi olmak kaydıyla hisseli bir ev yapılabilir. Yalnızca bir kardeşin müracaat ederek hak sahibi olması halinde de yine bir konut yapılıyor.
2. Orta hasarlı olan bir binanın da boşaltılması gerekiyor mu?
-Orta hasarlı olarak tespit edilen binalar can ve mal güvenliği açısından hemen boşaltılıyor. Verilen bilgilere göre, afetzedelerin binalarını 1 yıl içerisinde güçlendirmeleri gerekiyor. Bir sene içerisinde güçlendirme yapılmazsa ağır hasarlı kabul ediliyor ve yıkılıyor. AFAD tarafından uygun geri ödeme koşullarında güçlendirme kredisi imkanı da sunuluyor.
3. Bina hasar durumunun hatalı olduğunu düşünenin konu ile ilgili olarak itiraz hakkı var mı?
-İlk hasar tespitine itirazlar e-Devlet üzerinden yapılabiliyor. Hasar tespiti hiç yapılmayan, evinin hasar durumunun hatalı olduğunu düşünen veya başka nedenlerle hasar tespitlerine itiraz eden vatandaşların 30 günlük süre içinde e itiraz talepleri alınıyor.
4. Konteyner yardımı kimlere veriliyor, bir aileye birden fazla tahsis edilebilir mi?
-Konutları yıkık, acil yıktırılacak, ağır hasarlı ve orta hasarlı olan vatandaşlara konteyner kentlerde barınma imkânı veriliyor. Konteyner alanlar kira yardımından yararlanamıyor. Hane başına sadece bir 1 konteyner tahsis ediliyor. Konteyner alan ailelere de 15 bin TL taşınma yardımı da veriliyor.