15 / 05 / 2024

Depremzedelere son dakika uyarısı! Tazminat davası açabilirsiniz! Hemen haklarınıza bakın!

Depremzedelere son dakika uyarısı! Tazminat davası açabilirsiniz! Hemen haklarınıza bakın!

Avukat Cem Murat Sofuoğlu, enkazların kaldırılmaya başlandığına dikkat çekti ve "Mahkemeye başvurup yıkılmış binalardan örnekler aldırın. Çünkü o kusurlu binalar yıktırılacak ve numuneler, deliller ortadan kaybolacak" açıklamasında bulundu. İşte ayrıntılar...



Hürriyet'ten Burcu Purtul Uçar'ın haberine göre; Okan Üniversitesi öğretim görevlisi avukat Cem Murat Sofuoğlu, konu ile ilgili yaptığı açıklamasında "Binlerce bina yıkıldı. Çünkü müteahhit kötü yaptı, kötü malzeme kullandı. Bu zararı tazmin etmekle yükümlü. Depremzedeler hemen mahkemeden bir tespit talebinde bulunup bir bilirkişi aracılığıyla kusur tespiti yaptırabilirler. Neden hemen diyorum. Çünkü yıkılmış binaların enkazı toplanacak ve o hasarlı binalar yıktırılacak" ifadelerine yer verdi ve numuneler ile deliller ortadan kalkmadan bilirkişi incelemesinin yapılması gerektiğine dikkat çekti. 

"Betonunun kalitesizliği, yanlış demir kullanımı, artık ne yanlış varsa bilirkişi raporunda ortaya çıkacak. Orada bu yıkıntılar temizlendiği andan itibaren her şey gidecek. Binası oturulamayacak durumda olanların da hemen inceleme yaptırması gerekir. Sorumlu müteahhitler hakkında dava açıp, tazminat talebinde bulunup, malvarlıklarına tedbir konulması istenmelidir" diye konuşan Cem Murat Sofuoğlu, tazminat davasında yüklü bir harç ödememek için sembolik bir değerle dava açabileceğinin, ilerleyen etapta da bu rakamın artırılabileceğinin altını çizdi. 

Depremzedelere son dakika uyarısı! Tazminat davası açabilirsiniz! Hemen haklarınıza bakın!

Açıklamasında, "Yani depremden etkilenen tüm vatandaşlar kaybettikleri aile bireyleri, yıkılan evleri, hasar gören evleri ya da yaralandıkları için maddi-manevi tazminat davası açabilirler" ifadelerine yer veren Cem Murat Sofuoğlu, enkaz altında kalan vatandaşların da ayrıca tazminat talep edebileceğini dile getirdi. 

"Şimdi savcılıklar da soruşturma kapsamında bilirkişilere binalardan örnekler aldırıyor. Dava açmak isteyenler numuneler kaybolmasın diye kendileri de bilirkişi incelemesi isteyebilir" açıklamasında bulunan Sofuoğlu, fakat vatandaşların bunu kendileri yaptırmak isterse, parayı da kendilerinin ödeyeceğine vurgu yaptı. 

Depremzedelere son dakika uyarısı! Tazminat davası açabilirsiniz! Hemen haklarınıza bakın!

Bu şekilde adli yardımdan yararlanmanın talep edilebileceğine dikkat çeken Sofuoğlu, "Böylece para ödemezler. Gelen rapora göre de tazminat davasını açarlar. Ayrıca barodan adli yardım talebinde bulunarak avukat talep edebilirler. Çünkü bu insanların paraları yok" dedi ve binlerce insanın bunu yapması gerektiğini aktardı. 

Kusurlu binalarda ilk olarak müteahhitin sorumlu olduğuna vurgu yapan Cem Murat Sofuoğlu, "İkinci olarak harcı, demiri, çimentoyu kontrol eden özel yapı kontrol şirketleri sorumlu. Üçüncü olarak ise belediyelerin imar müdürlükleri ve belediyeler sorumlu" şeklinde konuştu ve bunlara da tazminat davası açılabileceğini belirtti. 

Konuyu "Borçlar Kanunu 478’inci maddeye göre, yüklenici (Müteahhit) ayıplı bir eser meydana getirmişse, bu sebeple açılacak davalar, yüklenicinin ağır kusuru varsa, ayıplı eserin niteliğine bakılmaksızın 20 yılın geçmesiyle zamanaşımına uğrar" diyerek açıklayan Sofuoğlu, teslimden itibaren 20 sene geçmeyen maliklerin müteahhitlere karşı tazminat davası açabileceklerine dikkat çekti. 

Deprem fırsatçıları iş başında! O şehirde 5 milyonluk ev 20 milyona çıktı!

Deprem kira yardımı şartları 2023! Depremzedelere kira desteği ne kadar olacak?

Depremde zarar gören araçlar için kasko süreci nasıl olacak? İşte detaylar

 


Geri Dön