05 / 05 / 2024

Dış ekonomide flaş işbirliği

Dış ekonomide flaş işbirliği

Olpak: "Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Türk Cumhuriyetlerde ihracat açısından farklı pazarlar mevcut. Bu manada Türkiye için hala çok ciddi bir potansiyel görülüyor."



Nail Olpak, geçen yıl ihracatta yakalanan 225 milyar dolar dolaylarının en önemli sebebinin Türkiye'nin salgın sürecinde dahi tedarik zincirini bozmadan ticaretini sürdürmeyi başarması olduğuna dikkat çekti.

Türkiye'nin bölgesel anlamda lojistik üstünlüğünü koruduğunu belirten DEİK Başkanı, "Önümüzde 6 ay olsa bile ihracatta 260 milyar doların üzerinde bir rakamla yılı kapatacağız sanıyorum. Sadece yükseltmek değil de belirli ülkeler bazında dış ticaret fazlası veriyor muyuz kısmını da düşünmemiz lazım. İhracatın ithalatı karşılama oranlarına da bakmamız lazım. İhracat noktasında karamsar değilim, gelen giden heyetleri de bildiğimden ihracatımızı gelecekten de umutluyum." diye konuştu.

Türkiye açısından turizm, eğitim ekonomisi, yurt dışı yatırımlar, yurt dışı müteahhitlik gibi alanlarda da ne kadarlık döviz getirisi olacağının büyük önem taşıdığını vurgulayan Nail Olpak, sözlerini şöyle sürdürdü.

Dış ekonomide flaş işbirliği

"Yurt dışı yatırımlar alanında şu ortamda olumlu bir senaryo ihtimali zor olsa da yurt dışı müteahhitlik alanında önemli gelişmeler olabilir. Geçtiğimiz yıl yurt dışı müteahhitlik alanında yaklaşık 30 milyar dolar civarında ticaret hacmi yakaladık. Bu oldukça başarılı ve önemli bir grafik. Çünkü yurt dışı müteahhitlikte bir dönem 13 milyar dolar seviyelerine kadar gerilemiştik. Orta Doğu, Kuzey Afrika ve Türk Cumhuriyetlerde ihracat açısından farklı pazarlar mevcut. Bu manada Türkiye için hala çok ciddi bir potansiyel görülüyor. Afrika hala çok önemli bir pazar. Afrika ticarete, yatırıma ve sanayiye hala aç bir pazar alanı. Henüz doymuş bir pazar değil fakat burada en önemli sıkıntı finansman. Geçtiğimiz ay Amerikan Eximbank Başkanı'nı İstanbul'da misafir ettik. Buluşmamızın ana konusu ise Türk iş dünyası ile ABD iş dünyasının Afrika'da iş birliğine gitmesiydi. İhracatımızda Almanya ilk sırayı alyıor. ABD ise 2. sıraya yükselmiş durumda. ABD ile yüzde 40'a yüzde 60 bir ihracat dengemiz bulunuyordu. Fakat biz şu an bu tabloyu yüzde 48'e yüzde 52 oran ile dengeleme başarısı gösterdikr. İngiletre ise dış ticaret fazlası verdiğimiz bir Avrupa ülkesi olması açısında son derece mühim."

Editörün Notu: Bu haber 22 Haziran 2022, saat 17.55'te yazıldı. An itibariyle dolar kuru 17 lira 35 kuruş, euro 18 lira 39 kuruş, altının gramı ise bin 28 lira 52 kuruş değerindedir.

TRT'de temmuz zammıyla ilgili vatandaşa müjde

Ekonomist Şirin Sarı'dan altın yatırımcılarına kritik uyarı

Ekonomist Selçuk Geçer, doların 25 TL olacağı tarihi açıkladı


Geri Dön