02 / 05 / 2024

Doğalgaza sene sonuna kadar zam yapılmayacak

Doğalgaza sene sonuna kadar zam yapılmayacak

Gazbir'e göre, doğalgaz cihazlarının bakımı düzenli yapılmalı



Havaların soğumasıyla birlikte, evlerde kombiler çalışmaya başladı. Geçmiş yıllarda temizlenmeyen bacaların sebep olduğu üzücü olayları tekrar yaşamamak için öncelikle kombi bacalarının temizlenmesi gerekiyor.  
 
Gazbir'e göre, doğalgaz cihazlarının bakımı düzenli yapılmalı. Her yıl olmasa da en az 2-3 yılda bir kombi bakımının yapılması ve bacaların temizlenmesi şart. Gazbir Başkanı Mehmet Kazancı, kombilere yapılacak bakımın doğalgazı daha güvenli hale getireceği görüşünde. Kazancı, bu yıl doğalgaz fiyatlarında artış olmayacağına vurgu yaparak vatandaşların gönül rahatlığıyla kombileri yakabileceği bilgisini verdi. Halen 8 milyon 130 bin abone doğalgaz tüketiyor.

Kış aylarının yaklaşması ve havaların soğumasıyla, bazı bölgelerde kombiler çalıştırılırken bazı yerlerde ise hazırlık yapılıyor. Daha önce yaşanan ölüm, zehirlenme gibi üzücü olayların önüne geçmek için öncelikle konutlarda kombi bakımlarının yapılması gerekiyor. İGDAŞ ve Başkentgaz, baca temizliğinin mutlaka yapılmasını istiyor. Kışın daha fazla tüketilen doğalgaz, aylık faturaları da artırıyor. Geçen yılki zamlar nedeniyle gaz kullanımına mesafeli yaklaşan aboneler, bazı tasarruf önlemleri ile faturalarını düşürebilir. Bunun için, ev ve işyeri yalıtımının iyi yapılması gerekiyor. Ayrıca; radyatörlerin üzerinin kapatılmaması, evlerde güneş alan pencere camlarının temiz olması, kullanılmayan oda, salon vb. yerlerin radyatörlerinin kapatılması gibi önlemler de faturaları azaltabiliyor.

Ayrıca, kombiler kesinlikle yatak odası, banyo, WC gibi yerlere takılmamalı. Gaz tesisatıyla ilgili çalışmalar mutlaka izin alındıktan sonra yapılmalı. En önemlisi de gaz kokusu, baş dönmesi, ağrı, mide bulantısı gibi anormal durumlarla karşılaşılması halinde doğalgaz cihazları acilen kapatılmalı ve ortam havalandırılmalı. Muhtemel gaz sızıntısı durumlarında ateş yakılmaması, sigara içilmemesi, elektrik düğmelerine basılmaması, asansör gibi kıvılcım oluşturabilecek cihaz ve makinelerin çalıştırılmaması muhtemel kazaları engelleyici tedbirler olarak gösteriliyor. Şüpheli durumlarda 187 Doğalgaz Acil hattının aranması da kazaları önleyici tedbirler arasında yer alıyor.

Kamuoyuna ilk kez Zaman'ın duyurduğu alınmayan doğalgaza ödenecek para, bu yıl yapılacak zamların önünü kesti. Doğalgaz Dağıtıcıları Birliği Derneği (Gazbir) Başkanı Mehmet Kazancı, abonelerden kombileri gönül rahatlığıyla yakmalarını istedi. Kazancı'ya göre, "Al ya da öde" riski nedeniyle bu yıl gaz fiyatları artmayacak. Uygulama doğru. Bu nedenle de kış aylarında vatandaşlar gönül rahatlığıyla evlerinde ısınabilir. Kazancı, bu yıl sanayi abonelerinin daha ucuz gaz kullanabileceği müjdesini de verdi: "2008'de fiyatlarda yaşanan artış en çok sanayi tüketimini etkiledi. Botaş, sanayi müşterilerini tekrar kazanmak istiyor. İndirim de sanayi tüketim grubuna yapılıyor." Bilindiği gibi geçen yıl gaz fiyatlarına yapılan ve yüzde 75'i bulan zamlar, abonelere kombileri kapattırmış ve gaz tüketimi ciddi düşüş göstermişti.
Zaman


Geri Dön