Dolar ve konut için kritik uyarı! Cümbüş o zaman kopacak, hazırlıksız yakalanmayın!
Piyasa analisti Evren Devrim Zelyut ve Paramedya kurucusu Remzi Özdemir piyasalarla ilgili gelişmeleri değerlendirdikleri videoda, konut ve dolar hakkında önemli uyarılarda bulundu.
Enflasyonun yüzde 20'lere inmesi mümkün değil
Piyasa analisti Evren Devrim Zelyut ise enflasyonun denildiği gibi yüzde 20'li rakamlara inmesinin mümkün olmayacağını belirterek, "Türkiye'de enflasyon yüzde 20'lerle filan konuşuluyor durumda olmayacak. Kısa vadede enflasyonu azdıracak gelişmeler var. Merkez Bankası verilerine göre N1 yani dolaşımdaki para ve vadesiz mevduat 3 trilyona yaklaşmış durumda. Bu rakam Ocak ayında 2 trilyon civarındaydı. 1 yıl dolmadan N1'de 1 trilyon liralık bir genişleme var. ABD'ye bakın, enflasyonu düşürmek için para arzını geri çekiyor, faiz artışı yaparak düşürüyor" şeklinde konuştu. Enflasyonun genişleyen para arzıyla birlikte yukarı gideceğini ifade eden Zelyut enflasyonu yükseltecek ikinci verinin ise KGF paketi olduğunu söyledi.
KGF ile piyasa paraya boğulacak
Paramedya kurucusu Remzi Özdemir, KGF hazırlığının uzun süredir olduğunu burada amacın piyasayı paraya boğarak kriz bitti algısı yaratmak olduğunu söyledi. Özdemir, "Burada olay hangi bankaya ne kadar dilim düşecek? KGF'deki olay bu. Bugüne kadar KGF'yle bankalara belirli bir para verildi bankalar bunu müşterilerine dağıttı. Şimdi ağırlıklı olarak kamu bankalarına verilecek. Yani hamili kart yakınımdır deyiminin devreye girmesi söz konusu olacak. Para bollaşacak ve enflasyonu etkileyecek. Baz etkisi sonuna kadar kullanılacak ama enflasyondaki etkileri seçimden sonra görülecek. KGF'de çok da KOBİ'ler heveslenmesin, ağırlıklı olarak kamu bankaları aracılığıyla dağıtılacak" dedi.
Dolaşımdaki para 1 trilyon lira arttı
Evren Devrim Zelyut, "N1'in bu kadar arttığı bir yerde, KGF'nin dağıtılacağı bir ortamda enflasyon yukarı gidecek ve lira değer kaybedecek demektir. Liranın değer kaybedeceği bir ortamda Körfezle, Rusya parasıyla dolar üzerinde baskı kuruyorsunuz ama bu baskı bir şekilde kırılacak. Kırılması Mayıs Haziran aylarına yani seçime denk gelecek. Baskı kırıldığı zaman maliyetlerinize stoklarınıza dikkat etmeniz gerekecek. Stoklarınızın değeri anormal derecede değişecek. Kur anormal oynaklıklar gösterecek" diye konuştu. Zelyut ayrıca tarım ürünleri ÜFE verisine de değinerek, Tarım ÜFE'nin yıllık yüzde 169,45 aylık yüzde 7 arttığını belirterek bu oranın gıda enflasyonunun yukarı gideceğini gösterdiğini bu durumda da enflasyonun düşmesinin mümkün olmadığını kaydetti.
Konutta ulaşılabilirlik bitti
Remzi Özdemir ise konut satışlarında TÜİK'e göre son bir ayda 117 bin 806 konut satıldığını bir önceki aya göre yüzde 34,1 azalış olduğunu belirterek, "Konutta köpük oluştu, anormal fiyatlar var. Konutu artık kimse enflasyondan korunma amacıyla almaz demiştik. Konutta 5'inci ay en sert düşüş bu ay oldu. Konuta ulaşılabilirlik bitti. Kredi faizleri yüzde 85, enflasyonun olduğu ortamda yüzde 20-25 bedava ama kimse gidip almıyor. Konut fiyatları alım gücünün dışına çıktı. Alan yok satan çok. Seçimlerin bitmesiyle birlikte faizler artacak. Asıl cümbüş o zaman kopacak" şeklinde konuştu.
TCMB'nin resmi rezerv varlıkları 122,4 milyar dolar oldu!