07 / 07 / 2024

Dolar ve TL karşı karşıya! Bu yarışı kim kazanacak?

Dolar ve TL karşı karşıya! Bu yarışı kim kazanacak?

Dolar/TL bugün ne kadardı? ABD’de enflasyonun beklentileri aşması ve faiz artışının daha yüksek olabileceği düşünceleri hakim olmaya başladı. İşte detaylar!



Dünya gazetesinin haberine göre, küresel piyasalarda ABD'de faiz artış hızı fiyatlanıyor. Dolarda güçlü seyir ise devam etmektedir. Dolar/TL ise 17.50'yi aşarak yılın zirvesini gördü. Türkiye'nin 5 yıllık CDS'i 900'ü aşarak 2008 yılından bu yana en yüksek seviyeye oturdu.

Türkiye Kurban Bayramı tatilindeyken küresel çapta dolar güçlenmeye başladı. Dolar endeksi geçtiğimiz gün ABD’de enflasyonun beklentileri geçmesi ve faiz artışının daha yüksek olabileceği endişeleriyle yükselişine devam ediyor. Dolar endeksi dün 109 seviyesinin üzerinde tarihi zirveye yerleşti. Dolar/TL ise bugün 17.51 lirayı geçti. Dolar/TL'de böylelikle bu yılki yükseliş yüzde 30,5'i aşarken temmuz ayı boyunca artış yüzde 5'e yaklaştı. Bu arada Türkiye'nin 5 yıllık CDS'i 900 baz puanı aşarak 2008 yılından bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Dolar/TL gün sonuna doğru 17.47 seviyelerinde ulaştı.

Analizlerde dolar/TL’de kritik nokta olarak işaret edilen 17.5 lira seviyesinin uzun bir müddet üzerinde kalınması durumunda uzmanlar Aralık 2021 yılında görülen seviyelerin yeniden gündeme gelebileceğini söyledi.

Dolar kurunda yılın zirvesinden sonra gözler pazartesi ekonomi yönetiminin alabileceği önlemlere ve perşembe günü yapılacak olan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısına kilitlenildi. Bu hafta yapılacak olan PPK’da ise analistler yüzde 14 seviyesindeki politika faizinde değişiklik gözlemlenmiyor.

Analistler, hem siyasi kanattan yapılan açıklamalar hem de Merkez Bankası’nın geçmiş PPK metinleri göz önüne alındığında politika faizinde değişiklik yapılmayacağını desteklediğini belirtirken karar metninde de çok büyük bir fark düşünülmüyor. Önceki aylardaki PPK metinlerinde olduğu gibi analistler genele yayılan enflasyon ve liralaşma politikasının vurgulanacak. Öte yandan 2002 yılından bu yana en düşük seviyesini gören Euro/dolar paritesi geçtiğimiz günde 0.9951 seviyelerine kadar düştü. Euro/TL 17.58'i görmesinin ardından 17.57 seviyelerinde sabitlendi.

TOKİ’den ucuz konut fırsatı! Bu illerdeki uygun fiyatlı taksitleri kaçırmayın!

Salçalık domateslerin yanına yaklaşılmıyor! Salçalık domatese zam mı geldi?

İslam Memiş’ten dolar ve euro çağrısı! En önemli şey!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön