29 / 04 / 2024

Doları olanlara kötü haber! Merkez Bankası kararı ile resmen değişti! 

Doları olanlara kötü haber! Merkez Bankası kararı ile resmen değişti! 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 28 Ağustos tarihinde uygulama talimatı gönderilen, döviz dönüşümlü KKM hesaplarına uygulanan TL payına göre indirimli kıymet tesis uygulamasına son veren uygulama devreye girdi.



Türkiye'de ekonomi yönetimi, son yıllarda sürdürülen ve geleneksel ekonomi politikalarının oldukça dışına çıkılmış yöntemleri içeren modelden vazgeçme kararı aldı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in liderliğinde kurulan yeni ekonomi takımı, iktisat anlayışında klasik çizgiye yönelimi devam ediyor.

Doları olanlara kötü haber! Merkez Bankası kararı ile resmen değişti! 

MERKEZ BANKASI'NI ALARMA GEÇİRDİ!

11 Ağustos tarihinde yayımlanan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) raporuna göre Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesaplarında biriken paranın 3 trilyon 357 milyar 708 milyon liraya yükselerek tüm zamanların rekorunu kırması, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nı (TCMB) alarma geçirdi.

Ani kur artışlarını baskılamak için 21 Aralık 2021 tarihinde hayata geçirilen Kur Korumalı Mevduat uygulamasının, 2022 yılının yaz aylarında başlayan 'seçim ekonomisi' nedeniyle TCMB tarafından teşvik edici hamlelerle birlikte içinden çıkılamaz bir hale gelmesi Resmi Gazete'de yayımlanan bir dizi karar ile Kur Korumalı Mevduat sistemine girişlerin önüne geçildi.

Doları olanlara kötü haber! Merkez Bankası kararı ile resmen değişti! 
DOLAR KURUNDA YENİ BİR KRİZ OLUŞABİLİR!

Ekonomim.com yazarı Alaattin Aktaş'ın  KKM uygulamasını ekonomi yönetiminin ayağına dolanan bir bela olarak yorumlarken, havuzda biriken paranın 125 milyar doların üzerinde olmasını ise "saatli bomba" şeklinde özetledi.

2021 yılının Aralık ayında yaşanan kur krizine benzer bir krizin kapıda olabileceğini belirten Aktaş, bu kadar büyük bir paranın KKM uygulamasına son verilmesi halinde yeniden dolar tevdiat hesaplarına gidebileceğini belirterek, böyle bir durum yaşanması durumunda Türkiye tarihinin en büyük kur krizlerinden birinin gerçekleşebileceği iddia edildi.

Ekonomistler, Türkiye ekonomisi için "Aşağı tükürsem sakal, yukarı tükürsem bıyık" halini alan KKM'nin tasfiyesinde izlenebilecek en mantıklı yolun, KKM'ye yeni girişlerin kapatılmasından geçtiğini belirtti.

Euro 29 TL'yi aştı! 14 Eylül Perşembe euro/TL ne kadar? Son dakika euro/TL alış satış fiyatı 

Doların kaderi 5 gün sonra resmen belli olacak! Elinde avucunda doları olanlar hazır olun!

Geri Dön