12 / 05 / 2024

Dövizdeki dalgalanmayla ilgili sürpriz gelişme! Haberi duyanlar neye uğradığını şaşırdı!

Dövizdeki dalgalanmayla ilgili sürpriz gelişme! Haberi duyanlar neye uğradığını şaşırdı!

Hürriyet yazarı Ahmet Hakan, 15 Ocak 2023 tarihli köşe yazısında Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’yle uzun bir görüşme yaptığını ve dövizdeki dalgalanmayla ilgili sürpriz bir haber aldığını ifade etti.



İŞTE AHMET HAKAN’IN 15 OCAK 2022 TARİHLİ YAZISININ TAMAMI:



“BORSA
KÜÇÜK YATIRIMCIYA BORSA TAVSİYELERİ

Borsa’daki küçük yatırımcıya bir tavsiyeniz var mı?

NEBATİ: Borsadan korkmasınlar. Ama mutlaka finansal okuryazar olsunlar. Herkesten akademik derinlik veya uzmanlık beklenemez. Ama bilinçli olarak danışmanlık üzerinden gidilebilir. Kısa gün kârını öncelemesinler. Borsa’yı bir kumarhane gibi görmesinler. Çünkü Türkiye Borsası için büyük bir fırsat ortaya çıktı. Çok sayıda insan borsaya giriyor. Halka arzlarla yeni firmalar borsaya giriyor. Borsa kumar ya da kısa gün kârı değil doğru ve faydalı bir finansal araç. Kısa vadeli, gündelik bakmasınlar.

Son günlerde Borsa’da yaşanan düşüşler için ne diyorsunuz?

NEBATİ: Borsa yatırımcıları şunu asla unutmasın: Borsa sürekli bir düzeltme yapar. Aşağı veya yukarı doğru giderken de bir düzeltme içindedir. Asla paniğe gerek yok. Ayrıca, özellikle şunu söyleyeyim: Birinci muhalefet partisi lideri Sayın Kılıçdaroğlu’nun sözlerine bakmasınlar. Çünkü bilerek panikletmeye çalışıyor. Milyonlarca insanın girmeye başladığı borsa üzerinden bir siyasi çıkar elde etmeye çalışıyorlar. Kesinlikle bu konudaki spekülasyonlara kulak vermesinler.

KUR KORUMALI MEVDUAT
SON DURUM NEDİR?

Kur Korumalı Mevduat’ta son durum nedir?

NEBATİ: Kur Korumalı Mevduat, ortak akılla üretilmiş müthiş bir buluş. Ekonomi hocalarıyla bürokratları buluşturduk. Önce teorisini oluşturduk. Sonra modele çevirdik. Geniş çalıştık, sürekli istişare halinde olduk. Bunu geçici olarak düşündük. Niye? Çünkü ateşi söndürmemiz, dövize olan isteği kırmamız lazımdı. Kurun oynaklığının bitmesi gerekiyordu.

Dövizdeki dalgalanmayla ilgili sürpriz gelişme! Haberi duyanlar neye uğradığını şaşırdı!

İşlevini tamamladı mı?

NEBATİ: Bir yıllık düşünmüştük. Ama insanlar tarafından benimsenmesi ve diğer enstrümanların kullanılabilir hale gelmesi için süreye ihtiyacımız vardı. 31 Aralık 2023’e kadar uzattık.

Şu anda Kur Korumalı Mevduat’a ilginin devam etmesini istiyor musunuz?

NEBATİ: Tamamen doğal akışına bırakıyoruz. Zirvenin ne olduğunu yaşayarak gördük. Zirve Türkiye’deki mevduatın yüzde 27’sidir. Orada durdu. 1 trilyon 470 milyar TL’ye geldi ve zirveyi yakaladı. Şimdi 100 milyar TL’ye düştü. Şu an 1 trilyon 370 milyar TL.

Bu düşüşü olağan buluyor musunuz?

NEBATİ: Çok olağan. Beklentilerimize uygun. Önümüzdeki dönemde kendi kendine beslenecek ve beslenmesi duracak. Böyle bir noktaya doğdu gidiyor.

DÖVİZDE BEKLENTİLER
DOLAR YÜKSELİR Mİ?

Dövizde bir istikrarsızlık
çıkabilir mi? Dolar artar mı?

NEBATİ: En son TL’nin TÜFE üzerindeki değeri yüzde 47’ye düşmüştü. En değersiz noktaydı bu. Şu anda yüzde 54’lerde. TL, geçen yıla göre daha değerlendi ama önceki yıllara göre hâlâ değersiz. Enflasyondaki olumlu gidişle kendi mecrasında düzeliyor. Bu birinci nokta. İkinci nokta şu: Geçen yıl savaş yaşadık. Savaş, enerji maliyetlerine pik yaptırdı. Türkiye, bir enerji ithalatçısı. Enerji fiyatları normalleşmeye başladığında cari açığımız kalmaz. Her şeyin kötü olduğu bir zamanda Türkiye’nin cari açığı 45 milyar dolar ile kapanacaktı. Cari açığın sürekli bu kadar yüksek olması olamaz. Sürekli olması için dünyadaki enerji fiyatının devamlı yüksek olması gerekiyor. Görünen o ki normalleşme var. Emtia fiyatlarında normalleşme var. Dövize olan ihtiyaç, otomatikman azalacak yani.

SÜPERMARKETLER
MARKETLER BUNU ANCAK ŞİMDİ YAPABİLİRLERDİ

Süpermarketler, son günlerde fiyatları sabitleme adımları attılar. Hatta bazıları çeşitli indirimlere gittiler. Bir zorlama mı var?

NEBATİ: Hayır. Herhangi bir zorlama yok.

Peki neden bunca zaman boyunca yapılmadı da şimdi yapılıyor?


NEBATİ: Her şeyin bir zamanı var. Vakti zamanı gelince söyleminiz etkili olur. Aksi takdirde karşılık bulmaz. Öncelikle şunu söylemeliyim: Kâr maksimizasyonu haktır. Bir şirket niye kurulur? Para kazanmak için. O nedenle kimseye “Niye kâr ediyorsun?” diye sormam. Devlet, “Niye çok para kazanıyorsun?” diye sormaz. Ancak fahiş fiyat uyguluyorsa devletin buna karşı bir duruşu vardır Kriz esnasında fazla para kazanmak ayrı bir şeydir, kriz anını fırsata çevirip bunu bir vurguna dönüştürmek ayrı bir şeydir. Devletin görevi, bunu engellemektir, kârı maksimize etmeyi engellemek değildir.

Yani vakti zamanı şimdi geldi diyorsunuz. Bu ne demek?

NEBATİ: Geçen yıl salgından dolayı ertelenmiş yükler vardı. Petrol fiyatları, doğalgaz fiyatları, sübvansiyonlar. Anormal bir yük. Dünyadaki tüm mallarda fiyatlar artıyor, siz dışarıdan enflasyon ithal ediyorsunuz. Aralık ayında döviz patlaması, kur atağı yaşamışsınız. Herkes fiyatlamasını o zamanki kura göre değil gelecekte beklediği kura göre yapmış. Yani enflasyonu azdıracak her türlü iş yapılmış. Enflasyonun yüksek olacağı beklentisi yüzde 40’lara çıkmıştı. Bu çok tehlikeliydi, atalet oluşabilirdi. İşte biz bunu kırdık. Aralıkta enflasyonun yükseleceği beklentisi yüzde 8’lere kadar düştü.

Bu nedenle mi marketler indirime gidiyor?

NEBATİ: Evet. Şu anda bir psikoloji var. Markete giden bir vatandaş şimdi fiyatlardaki ufacık bir oynamada, “Enflasyon düşüyor, sen neden fiyat arttırıyorsun?” farkındalığı gösterecek. Bu bir. İkincisi üretici, satıcı “Enflasyon düşüyor, yükselmeyecek, ben fiyat artışı yapmayayım” noktasına geldi. Çünkü üç ay sonra fiyatların artmayacağını biliyor. Biliyor ki döviz yükselmeyeceği için baskı olmayacak. Biliyor ki dünyadaki resesyon korkusundan dolayı gıda ve enerji fiyatlarında bir yükselme olmayacak. Dolayısıyla marketlere şimdi söz söylenebiliyor. “Biz sizden bunu bekliyoruz” dediğimizde yapmalarının temel sebebi budur. Çağrının karşılık bulabildiği şartlar söz konusu.”,

Doların kahini Selçuk Geçer'den inanılmaz döviz kuru tahmini!

Mevduat hesaplarında şok gelişme! Vatandaş yeni yılla birlikte yeniden dövize döndü!

 

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön