29 / 04 / 2024

Dul ve yetimler dikkat! Emlak vergisinden muaf olabilirsiniz!

Dul ve yetimler dikkat! Emlak vergisinden muaf olabilirsiniz!

Bina ve araziler için ödenen emlak vergisi için geri sayım başladı. Peki dul ve yetimler emlak vergisi öder mi? İşte merak edilen o sorunun yanıtı...



Emlak vergileri bina ve araziler için peşin ya da taksitle ödeniyor. Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre, ilk taksit ödemesi ve peşin ödeme 1 Mart-31 Mayıs tarihleri arasında yapılıyor. Emlak vergisinin 2. taksit ödemeleri ise 30 Kasım’a kadar ödeniyor. Emlak vergisinin süresi içerisinde ödenmemesi halinde aylık yüzde 2.5 da gecikme cezası veriliyor. 

Posta'da yer alan habere göre, ayrıca ilk sene için vergi tutarı kadar vergi ziyaı cezası ile 2. derece usulsüzlük cezasından tutar olarak yüksek olanı, izleyen seneler için de vergi ziyaı cezası kesiliyor. Diğer vergilerden farklı olarak emlak vergisinde pişmanlık hükümlerinden faydalanılamıyor.

Dul ve yetimler dikkat! Emlak vergisinden muaf olabilirsiniz!

TEK MESKENİ OLANLAR DİKKAT

Emlak Vergisi Kanunu’na göre; hiçbir geliri olmadığını belgelemiş olanların gelirleri sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları aylıktan ibaret bulunanların, gazilerin, engellilerin, şehitlerin dul ve yetimlerinin Türkiye sınırları içerisinde brüt 200 metrekareyi geçmeyen tek meskeni olması (intifa hakkına sahip olunması hali dahil) durumunda, bu meskenlerine ait vergi oranları da sıfıra iniyor. 

Yine verilen bilgilere göre, hisse ile bile olsa birden çok konuta sahip olanlar muafiyetten faydalanamıyor. Ayrıca gelir getirmeyen işyeri, arsa ve araziye sahip olmak emlak vergisi muafiyetinden faydalanmaya engel değil.

Dul ve yetimler dikkat! Emlak vergisinden muaf olabilirsiniz!

KENDİSİ OTURMAK ZORUNDA MI? 

Emlak vergisi muafiyetinden faydalanmak için konutta bizzat oturma şartı da aranmıyor. Yine verilen bilgilere göre, brüt 200 metrekareyi geçmeyen konutunu kiraya vermeden boş tutanlar, kiraya vermiş olup kendisi kirada oturanlar muafiyetten faydalanabiliyor. Yazlık evi olan emekliler mesken şeklinde kullanmış oldukları konut için muafiyetten faydalanamıyor. Çünkü tek bir konut kuralı var. Yazlıktan başka konutu bulunmayan emekliler sürekli burada ikamet ediyorsa vergi muafiyetinden faydalanır.

DUL VE YETİM AYLIĞI ALANLAR EMLAK VERGİSİNDEN MUAF MI?

Konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre, sosyal güvenlik kurumlarından dul, yetim, ölüm ve maluliyet aylığı alanlar, geçen sene elde etmiş oldukları menkul sermaye iradı gelirleri 70 bin TL'yi geçmiyorsa bu sene emlak vergisi muafiyetinden faydalanabiliyor. EYT düzenlemesi kapsamında dul ve yetim aylığı bağlananlar da bu haktan faydalanabiliyor. Yetim aylığının dışında boşanmış olduğu eşinden nafaka alınması, muafiyetten faydalanmaya engel olmuyor.

Erken emeklilikte son dakika! Yaş şartı 56'ya iniyor! 

Eylül 2023 dul-yetim maaşlarında son dakika! Hem yeni hem de zamlı maaşları görenler şok oldu!

Bu ilde konut fiyatları yüzde 130 arttı!


Geri Dön