28 / 04 / 2024

Erken emeklilikte son dakika! Yaş şartı 56'ya iniyor! 

Erken emeklilikte son dakika! Yaş şartı 56'ya iniyor! 

Emeklilik sistemi resmen değişiyor. Meclis açılır açılmaz merakla beklenen 2. Torba yasa ile primlerin ve yaş şartının düşürülmesi gündeme getirilecek. İşte erken emeklilik ile ilgili son dakika detayları...



Önümüzdeki Ekim ayında Meclis'in açılmasıyla beraber esnafın prim gün sayısının indirilmesi konusu, 2. Torba yasa içerisinde yer alacak. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, bu kapsamlı değişiklikle 1.1 milyon kişinin emeklilik yaşı önemli bir şekilde geriye çekilmiş olacak. Yine konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre, söz konusu bu düzenleme, emekli olan bireylerin aylık gelirlerini yüzde 20 oranında artırma potansiyeli de sunacak. 

EMEKLİLİK SİSTEMİ 2. TORBA YASADA OLACAK

Mynet'te yer alan habere göre, ilk torba yasa ile emekli ve memur maaşları düzenlemesi yapıldı. 2. torba yasanın içerisinde ise Aile ve Gençlik Bankasının kurulması ve emeklilik için iki büyük reformun olması bekleniyor. Ayrıca yine konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre, Emeklilik reformu kapsamında atılacak ilk adımlardan biri Bağ-Kur'lular için olacak.

Erken emeklilikte son dakika! Yaş şartı 56 ya iniyor! 

EMEKLİLİK YAŞI DEĞİŞİYOR MU?

Peki merakla beklenen yeni emeklilik modeli nasıl işleyecek? Takvim Gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem, A Haber’e konu ile ilgili detayları tek tek anlattı.

Faruk Erdem yaptığı açıklamada, “Tamamlayıcı emeklilikten kasıt şu aslında devletin sunmuş olduğu Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan kaynaklı bir emeklilik sistemimiz mevcut zaten kamunun sunduğu. Onun yanında 2. bir emeklilikten bahsediyoruz. Bu 2. emeklilik dünyanın çeşitli ülkelerinde farklı biçimdelerde uygulanıyor. Kimi ülkelerde mesleklere göre uygulanıyor. Bizde de ona benzer sistemler bulunuyor banka sandıkları gibi OYAK sistemi gibi böyle mesleki tamamlayıcı emeklilikler var. Bazı ülkelerde ise bizdekine benzer bireysel emeklilik sistemi gibi sistemler bulunuyor. Bizde de şu anda bireysel emeklilik sistemi bulunuyor. Otomatik katılımlı bireysel emeklilik sistemi mevcut. 45 yaşın altındaki çalışanlar otomatik olarak bu sistemin içine giriyorlar. Her ay maaşlarından brüt maaşlarının yüzde 3'lük kısmı kadar kadar bir kesinti oluyor ancak 2-3 ay içerisinde isterlerse bu sistemden çıkıyorlar.”

Erken emeklilikte son dakika! Yaş şartı 56 ya iniyor! 

BERAT ALBAYRAK DÖNEMİNDE GÜNDEME GELMİŞTİ

“Yeni getirilecek sistem aslında 2017 yılında Berat Albayrak'ın Hazine ve Maliye Bakanlığı döneminde de gündeme gelmişti ve oldukça da tartışılmıştı. O zaman Sayın Cumhurbaşkanı ve tarafların anlaşması durumunda hem kıdem tazminatı fonu hem de bireysel emeklilik sisteminin birleştirilmesi noktasında bütün paydaşların anlaşması gerekli demişti.”


"KIDEM TAZMİNATI SORUNU VAR"

“Söz konusu o anlaşma olmadı fakat bu bizim için bir zorunluluk özellikle kıdem tazminatı fonunun kurulması çünkü ülkemizde kıdem tazminatı sorunu bulunuyor. Yüzde 80-85 ki Çalışma Bakanlığının rakamlarıdır alamıyor insanlar kıdem tazminatını.”

NEDEN GEREKİYOR?

“Ama önce şu 2. emeklilik neden gerekli onu söyleyeyim. Sizin çalışırken bir yaşam standartınız ve belli bir maaşınız var. Hem kamuda hem de özel sektörde. Fakat emekli olduğunuz zaman hem maaşınız biraz düşüyor bu nedenle de yaşam standartınız ve gelir seviyeniz düşmüş oluyor. Dolayısıyla bu standartı koruyacak gelir seviyesini koruyacak bir sistem yani 2. bir emekli maaşı sistemi. ”

3’LÜ PRİM ÖDEME SİSTEMİ

Zorunlu olduğu zaman bu zaten sistem oturacak. Kesin değil fakat zorunlu olmak zorunda. Başka türlü çıktığın zaman sistem de bozulacak. Burada vatandaşın maaşından yüzde 3 kesilecek bir de işveren katkı sağlayacak. Ve zaten devlet katkısı var yüzde 30. üçlü bir prim ödeme sistemi olacak.

Konut sektörü alarm veriyor! Ağustosta projelerin 20,7'si iptal edildi!

İngiliz dev bankadan dolar tahmini: Dolar o tarihte 39 TL olacak!

Kulaktan kulağa dolaşıyordu, son nokta kondu! Her aileden 1 kişiye tam 15 bin TL verilecek!


Geri Dön