09 / 05 / 2024

Dünyaca ünlü bankanın iflasıyla iki günde 465 milyar dolar buharlaştı

Dünyaca ünlü bankanın iflasıyla iki günde 465 milyar dolar buharlaştı

ABD'de Silikon Vadisi Bankası'nın (SVB) iflasının ardından yatırımcılarda yaşanan kaygılar küresel bankacılık hisselerinde keskin düşüşlere sebep oldu. Dünya borsalarında iki günlük kayıp 465 milyar dolara kadar ulaşmış oldu.



DÜNYA GENELİNE YAYILDI

Dün Avrupa’da da bankacılık ve sigorta şirketlerinin hisselerinde sert düşüşler meydana geldi. İsviçre bankası Credit Suisse Grup AG hisseleri dün yüzde 15 oranındaki kayıpla rekor düşük seviyeye geriledi ve bankanın temerrüt risk primleri rekor yüksek seviyeye fırladı.

Avrupa’da bankacılık sektörü hisseleri dün yüzde 5,7 ekside kapanırken, Almanya’nın Commerzbank bankası hisseleri yüzde 12,7 oranında düştü.

Asya borsalarında bankacılık hisseleri kayıplarını yükseltirken, en büyük düşüşleri yaşayan ise Japonya’daki firmalar oldu. Bankacılık sistemine yönelik risklere ilişkin endişeler tüm hisselerin gerilemesine sebep oldu.

Dünyaca ünlü bankanın iflasıyla iki günde 465 milyar dolar buharlaştı

FED FRENE BASACAK BEKLENTİSİ

Diğer taraftan, bankacılık sistemindeki endişeler nedeniyle ABD Merkez Bankası’nın (Fed) bu ayki toplantıda faiz artışında frene basacağı beklentisiyle ABD’de hazine tahvili faizlerinde sert düşüşler yaşandı.

“Finansal piyasalar ince bir buz üzerinde yürüyor” şeklinde konuşan İsviçre’nin önde gelen bankalarından Credit Suisse’in Asya Pasifik bölgesi baş yatırım yetkilisi John Woods, Fed’in muhtemelen faiz artışlarına ara vereceğini zira hali hazırdaki problemin büyük ölçüde likidite riskiyle ilgili olduğunu dile getirdi.

ABD’de 2008’den bugüne el konulan en büyük banka olan SVB’nin çöküşünde Fed’in faiz artırımlarının da rolü olduğu için politika faizinin gelecek aylardaki seyrine ilişkin beklentiler de değişti.

“Arsa alıp prefabrik ev yapayım” diyenler dikkat! Bu tuzağa sakın kanmayın!

Geçici işçilere müjde! Çalışma Bakanından geçici işçilere yönelik son dakika açıklaması! Acil bakın!

270 bin TL’ye sıfır araç mı olur demeyin! Bu araç piyasadaki tüm dengeleri alt üst edecek!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön