28 / 04 / 2024

Duraliler HES inşaatını bu kez Danıştay durdurdu!

Duraliler HES inşaatını bu kez Danıştay durdurdu!

Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin Danıştay' a taşıdığı Duraliler HES inşaatına yürütmeyi durdurma kararı çıktı. Danıştay Duraliler HES'ine ilişkin yeterli ölçüde ve bilimsel, teknik yöntemlere uygun inceleme yapılmadığına hükmederek planı durdurdu...



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Antalya için planlanan hızlı tren güzergahının ve kent merkezini ağır tonajlı taşıtlardan kurtaracak Batı Çevre Yolu'nun tam üstüne HES için 'noktasal' izin verdi. Antalya'nın merkez ilçelerden Kepez sınırları içinde yapılacak Duraliler Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali (HES) için yatırımcı firma Ay Elektrik, Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne imar planı onayı için başvurdu. 


Kepez Kanal Çıkışı olarak adlandırılan derenin üzerine yapılacak Duraliler HES'ine ilişkin nazım imar planları, Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından 7 Haziran 2010'da reddedildi. Buna rağmen yatırımcı firma tarafından hazırlanan ıooo ve 5 bin ölçekli imar planları, imar planını onaylama yetkisi bulunan Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'na götürüldü. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı, İmar Kanunu'ndan aldığı resen plan yetkisini kullanarak 2 Ağustos 2011'de imar planını onayladı. Bunun üzerine Antalya Büyükşehir Belediyesi, noktasal izin verme yetkisini elinde bulunduran Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aleyhine Danıştay'da dava açtı. 


'ŞEHİR SUYU KİRLENEBİLİR' 


Davada Büyükşehir Belediyesi, Duraliler HES'inin Antalya kentine içme suyu sağlayan Kırkgöz kaynağı ve Kepez HES'ten bırakılacak sulardan yararlanacağını belirterek, 4 noktada planlara itiraz etti. Büyükşehir Belediyesi avukatı İlker Gedik, proje raporuna göre tarımsal faaliyetlerin ne şekilde etkileneceğinin, proje sahası orman alanında kaldığından çevredeki flora ve faunanın suya olan ihtiyacının değerlendirmesinin, çevrede varsa alabalık üretim çiftliklerinin durumunun ve HES'in doğal su ekosistemine olası etkisinin bilinmediğini savundu. 


Danıştay 6. Dairesi, ODTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama bölümünden Prof. Dr. Melih Ersoy ve Prof. Dr. Baykan Günay, ODTÜ İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Hidrolik bölümünden Doç. Dr. Nuri Merzi'nden bilirkişi heyeti oluşturdu. 


Bilirkişi heyeti, Antalya'nın içme suyunu büyük oranda Duraliler yeraltı su kaynağından sağladığını, gerek planlanan HES yapısının inşaatı sırasında gerek daha sonraki işletme sırasında yüzeye bırakılacak inşaat malzemeleri ile muhtemel kimyasalların şehrin içme suyunu kirletebileceğine dikkati çekti. 


Danıştay 6. Dairesi, bilirkişi raporu doğrultusunda 27 Aralık 2013 tarihinde verdiği kararla Duraliler HES'ine ilişkin yeterli ölçüde ve bilimsel, teknik yöntemlere uygun inceleme yapılmadığına hükmederek, planların yürütmesini durdurdu.  


Birgün


Geri Dön