30 / 04 / 2024

Düşük faizli konut kredisi sektörü hareketlendirecek!

Düşük faizli konut kredisi sektörü hareketlendirecek!

Kamu bankaları konut kredisinde faiz indirimini yaptı. Faiz oranları 180 ay vadeli kredilerde uygulanacak. Özel bankalara da yayılması beklenen faiz indirme hareketi, inşaat firmalarını umutlandırdı. 



Merkez Bankası’nın politika faizini 4.25 puan düşürmesinin ardından ilk faiz indirimleri kamu bankalarından geldi. Kamu bankaları, konut kredisi faizini yüzde 0.99’a düşürdü. Kamu bankalarından başlayan faiz indirme hareketinin, tüm sektöre yayılması bekleniyor.

Milliyet Gazetesi'nden Duygu Erdoğan'ın haberine göre; Ziraat Bankası, dünden geçerli olmak üzere, tutarı 500 bine kadar konut kredilerine yönelik faiz oranlarını, azami 180 ay vade için yüzde 1’in altına çekerek aylık yüzde 0.99’a indirdi. Banka, tutarı 500 bin lira ila 1 milyon lira arasında bulunan konut kredileri için aylık faiz oranını da 180 ay vadeye kadar yüzde 1.19’a düşürdü.

 Düşük faizli konut kredisi sektörü hareketlendirecek!

Ayrıca, VakıfBank, konut kredisi aylık faiz oranını 500 bin TL ye kadar yüzde 0.99’a, çekti. VakıfBank Genel Müdürü Abdi Serdar Üstünsalih, “Milli ekonomideki dengelenme süreciyle birlikte Merkez Bankası’nın politika faiz oranında 425 baz puanlık indirime gitmesi, bankaların borçlanma maliyetlerini önemli ölçüde düşürdü. Biz de hızlı bir şekilde kredi faiz oranlarımızı güncelleyerek müşterilerimizin de bu olumlu havadan derhal faydalanmalarını temin ettik” ifadelerini kullandı. 

Özel bankalar da düşürür

Özel bankaların da kamu bankalarının başlattığı faiz indirimini takip etmesi bekleniyor. Değerlendirmesini alınan bir bankacı, piyasada hareket başlayabileceğini, özel bankaların faiz düşüşüne gideceklerini belirtti. Bankacı Merkez Bankası’nın faizi 4.25 puan indirmesinin borçlanma maliyetlerini düşürdüğüne dikkat çekti.

Kamu bankalarının düşük kredi faizi hamlesi konut sektörünü umutlandırdı. Ev sahibi olmak isteyenler, yüksek konut kredisi faiz oranları nedeniyle konut almayı erteliyordu. Sektörde üretimine devam eden firmalar, bu sıkıntıyı zaman zaman yaptıkları kampanyalar ile aşmaya çalıştı.Ancak alıcılar yüksek talebi olmasına rağmen bunu kredi faizleri nedeniyle gerçekleştiremiyordu. Kamu bankalarının bu adımı ev sahibi olmak isteyenler için ‘psikolojik sınır’ olarak kabul edilen yüzde 1’in altına çekmiş oldu.

Konut satın almak isteyen vatandaşlar, Ziraat Bankası’nın konut kredisi faizini 0.99’a düşüren hamlesinin ardından kredi hesaplama sitelerinde yoğunluk oluşturdu. Bankalar ve konut kredisi hesaplama siteleri, gün boyunca hata verirken, işlemler çok geç yapılabildi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “Dengelenme sürecinin pozitif etkileri piyasalara yansımaya devam ediyor. Kamu bankalarımız faizlerde düşüş süreçlerini başlattı” ifadesini kullandı. Albayrak, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Ziraat Bankası ve VakıfBank tarafından ilan edilen faiz indirimi kararlarını değerlendirdi. Dengelenme sürecinin pozitif etkilerinin piyasalara yansımaya devam ettiğini belirten Albayrak, “Kamu bankalarımız faizlerde düşüş süreçlerini başlattı. Konut, tüketici ve kurumsal kredilerde oldukça avantajlı koşullarda sunulan kredilerin vatandaşlarımıza ve iş dünyamıza hayırlı olmasını diliyorum” mesajını paylaştı.

Eximbank KOBİ kredi faizini %11.84’e çekti

Türk Eximbank, TL kredi faiz oranını yüzde 15.19’dan yüzde 11.84 seviyesine çektiğini duyurdu. Bankadan yapılan açıklamaya göre; KOBİ’lere ve yüksek teknolojili ürün üreten ihracatçılara kullandırılan TL kredilerindeki faiz oranının yüzde 15.19’dan yüzde 11.84 seviyesine indirildiği belirtildi. Değişikliğin oransal olarak yüzde 22 düzeyinde indirime tekabül ettiği ifade edilen açıklamada, son iki ayda TL kredilerde yaklaşık 6 puanlık indirim yapıldığı ve faiz oranlarındaki aşağı yönlü trende paralel olarak faiz indirimlerine devam edileceği belirtildi.

 

Konut kredi faizlerinde devrim!

 

Konutta vade 180 aya çıktı!


Geri Dön