06 / 05 / 2024

ECB'den emlak piyasası analizi: Faiz artırımları risk yaratıyor! 

ECB'den emlak piyasası analizi: Faiz artırımları risk yaratıyor! 

Avrupa Merkez Bankası(ECB) tarafından, Finansal İstikrar Raporu  yayımlandı ve veriler açıklandı. ECB, raporda sıkılaştırma ile beraber emlak piyasasında "fiyat düzeltme riskinin" yükseldiği uyarısını yaptı. İşte ayrıntılar...



Haber Global'de yer alan habere göre; söz konusu raporda, "Bu pazarda sermaye çekilmesi gibi daha belirgin zayıflıklar; bazı gayrimenkul fonlarındaki güvenlik açıklarını ortaya çıkarabilir, borç verenler için temerrüt risklerini artırabilir ve krediler için verilen teminatların değerini düşürebilir" ifadelerine yer verildi. 

ECB raporunda, şirketler ve hanehalkları için yükselen faiz yüklerinden oluşan risklerin altı çizilerek, özellikle daha keskin bir ekonomik yavaşlama ve faiz oranlarında daha da sert bir artış olması durumunda risklerin artacağına vurgu yapıldı. 

Raporda, hanehalklarının şu anda enerji fiyatlarında yaşanan gerilemeden ve istikrarlı iş gücü piyasasından yararlandığı, işsizliğin artması ve enerji fiyatlarının yeniden önemli oranda artması durumunda hanehalklarının daha da büyük bir baskı altına girebileceğinin altı çizildi. 

ECB den emlak piyasası analizi: Faiz artırımları risk yaratıyor! 

Raporda, bankacılık riskleri ile ilgili "Ticari gayrimenkul, KOBİ'ler ve tüketici kredisi riskleri gibi ekonomik gerilemelere karşı daha hassas olan kredi portföylerinde riskin arttığına dair bazı işaretler zaten var" açıklamasına yer verildi ve şirketler için temel ekonomik ve finansal verilerin önemli oranda bozulması durumunda yüksek kayıplara neden olabileceğine dikkat çekildi. 

ECB uzmanları da bankaların genellikle artan faiz oranlarından yarar sağladığını belirterek, "Yatırımcılar, son zamanlarda gelecekteki para politikası beklentilerini ayarladıklarından ve faiz oranlarının daha düşük olmasını beklediklerinden faiz oranlarındaki geri dönüşten elde edilen kazançlar daha düşük olabilir" açıklamasına yer verdi. 

ECB den emlak piyasası analizi: Faiz artırımları risk yaratıyor! 

ABD'den farklı olarak ECB'nin, Euro Bölgesi bankaların tahvil portföylerindeki zararlarının sınırlı olduğuna, bölgede, Silikon Vadisi Bankası'na benzer olarak likidite dar boğazı riskinin düşük olduğunu düşündüğü söyleniyor. 

Raporun sunumunu yapan ECB Başkan Yardımcısı Luis de Guintos, fiyat istikrarının kalıcı finansal istikrar için oldukça önemli olduğunun altını çizerek "Ancak yüksek enflasyonla mücadele için para politikasını sıkılaştırdıkça bu finansal sistemdeki kırılganlıkları ortaya çıkarabilir. Bu tür güvenlik açıklarını izlememiz ve onları kontrol altında tutmak için bankacılık birliğini tam olarak uygulamamız çok önemlidir" açıklamasına yer verdi. 

Devlet Su İşleri 2023 sınavsız ve mülakatsız personel alımı için bugün resmen son gün! DSİ iş fırsatını sakın kaçırmayın

Deprem bölgesinde bu yıl emlak vergisi alınacak mı?

Mimar Dr.Nihat Şen: Yarısı Bizden Kampanyası'na belediyeler dahil edilsin!

 


Geri Dön