05 / 11 / 2024

Edirne'deki Osmanlı Darüşşifası hizmete açıldı!

Edirne'deki Osmanlı Darüşşifası hizmete açıldı!

Edirne’de, 1484 yılında Sultan II. Bayezit tarafından yaptırılan Sultan II. Bayezid Edirne Darüşşifası, bir buçuk yıl süren yenileme çalışmalarının ardından yenilenen yüzüyle hizmete açıldı.




Külliye, Sultan II. Bayezit tarafından, 1484 yılında yaptırıldı. Külliyede 1878 yılına kadar bütün hastalara açık olan Darüşşifa, bu tarihten sonra sadece akıl ve ruh hastalarına hizmet vermeye başladı. Darüşşifa’da, su sesi ve müzikle tedavi de uygulanıyordu.


Savaşlar ve işgaller sonucunda 1915 yılında kapılarını kapattı. Harabeye dönen Darüşşifa, 1984 yılında Trakya Üniversitesi’ne devredildi ve restorasyon çalışması başlatıldı. 1996 yılında tamamlanan restorasyondan sonra sağlık müzesine dönüştürüldü. 2000 yılında içi düzenlenen müze, 15 yıl boyunca hizmet verdi. Zaman içerisinde yıpranan II. Bayezit Sağlık Müzesi’nin yenilenmesi için 21 Aralık 2013 tarihinde, Abdi İbrahim ile Trakya Üniversitesi arasında protokol imzalandı. Hazırlanan proje, yaklaşık bir buçuk yılda uygulandı ve müze, yeni yüzüyle hizmete açıldı. Müze yaklaşık 2 milyon liraya restore edildi.


Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Sultan II. Bayezid Edirne Darüşşifası’nın yenileme çalışmalarında katkı sağlayan Abdi İbrahim firmasına teşekkür ederek, gelecek nesillere aktarılması gereken bir eser olduğunu söyledi.


Osmanlı döneminde hastane olarak insanlara şifa dağıtan Sultan II. Bayezid Edirne Darüşşifası’nda yapılan ve bir buçuk yıl süren yenileme çalışmalarının ardından gerçekleştirilen açılış töreninde konuşan  Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Sultan II. Bayezid tarafından yaptırılan Edirne Darüşşifası ve Sağlık Müzesi’nin gelecek nesillere aktarılması gereken bir eser olduğunu belirterek, "Osmanlı, Selçuklu’nun mirasını devir aldı. Türkiye Cumhuriyeti de Osmanlı’nın mirasını devir aldı ve gidiyor. Selçuklu döneminde başlayan darüşşifalar, o zamanlar insanların akıl hastalarını evlerinde kilitlediği, zincire vurduğu bir dönemde onlara şifa arayan, değişik yollarla onları tedavi etmeye çalışan bir milletin evladı olmakla, onların torunları olmakla son derece huzurluyuz. Allah onlardan razı olsun. Beyazıt-ı Veli Hazretleri, 2. Sultan Beyazıt han bize 400 sene yaşayan bir eseri bıraktı. Akabinde gelecek nesillere nasıl tedavi yapıldığını ve bu günlere ışık tutacak şekilde sundu. Kendisinden Allah razı olsun diyor, ruhu şad olsun diyoruz. Diyorum ki Sağlık Müzemiz, gelecek nesillere aktaracağımız bir eser" dedi.


Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük de müzede yapılan her çalışmanın bilimsel çalışmalar neticesinde ortaya çıkarıldığına değinerek, süreç hakkında bilgiler verdi.


Abdi İbrahim İlaç Firması Yönetim Kurulu Başkanı Nezih Barut ise Abdi İbrahim olarak ülkeye ve insanlığa fayda sağlayacak hizmetler gerçekleştirdiklerini ve gerçekleştirmeye devam edeceklerini dile getirerek, "İçinde doğup büyüdüğümüz toprakların tarihine, kültürüne ve geleceğine sahip çıkmanın bizim en büyük görevimiz olduğuna inanıyoruz. Ve bu inançla toplumumuzun kültürel gelişimine katkı sağlamayı da yine bu topraklara olan teşekkür borcumuz olarak görüyoruz" şeklinde konuştu.


Açılış konuşmalarının ardından başta Vali Şahin, Belediye Başkanı Gürkan, Rektör Yörük ve Abdi İbrahim İlaç Sanayii Yönetim Kurulu Başkanı Barut olmak üzere beraberlerindeki heyetle birlikte açılış kurdelesini kesti ve bir buçuk yıllık çalışmaların neticesinde yenilenen yüzüyle hizmete açılan Sultan II. Bayezid Edirne Darüşşifası ve Sağlık Müzesi’ni gezdi.


TOKİ Haber


Geri Dön