17 / 05 / 2024

Ekonomistler enflasyonda çift haneli aylık artış bekliyor: Son 100 yılın en yüksek aylık Temmuz enflasyonu geliyor!

Ekonomistler enflasyonda çift haneli aylık artış bekliyor: Son 100 yılın en yüksek aylık Temmuz enflasyonu geliyor!

Enflasyonda yeniden artış beklentileri gündemde. KDV oranlarının artırılmasından sonra akaryakıttan ve doğalgazdan alınan ÖTV’nin yükseltilmesi enflasyon beklentilerinde değişikliğe neden oldu. Bazı ekonomistler temmuz ayında çift haneli aylık yükseliş öngörüyor. İşte ayrıntılar...



Dünya Gazetesi'nden Bilal Bozkurt'un haberine göre; Enflasyonla talebi baskılayarak mücadele etmeye çalışan hükümete Merkez Bankası’nın faiz artışıyla destekte bulunabileceği ifade ediliyor. Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu faiz kararını 20 Temmuz Perşembe günü duyuracak. 

Ekonomistler faizin bu toplantıda 500 baz puan artırılarak yüzde 20 yapılacağını öngörüyor. Türkiye’nin geçtiğimiz sene yaşadığı enflasyon şokunun bir benzerinin yaşanabileceğinin altını çizen ekonomistler, geçen seneden farklı olarak bu sefer krediye erişim sorunun da etkisiyle hem şirketleri hem de vatandaşı daha zor günlerin beklediğine vurgu yaptı. 

<resim3>

Ekonomist Dr. Murad Kayacan, alınan kararların sabit gelirlilerde enflasyon korkusuna neden olduğunu dile getirdi ve "Bir önceki aya göre değişim oranı Mayıs ayında yüzde 0.04 olan TÜFE, Ocak ayındaki yüzde 6.65’in de üzerine çıkacak gibi görünüyor" açıklamasında bulundu. 

Dr. Murad Kayacan, "ÜFE/TÜFE makasının daha da açılması kaçınılmaz gözüküyor tabi eğer kurdaki oynama net bir şekilde durmazsa. 12 aylık ortalamalara göre değişim oranının ise Ocak ayındaki %72yi yakalaması da diğer bir beklenti" dedi ve Merkez Bankası'nın faiz artışının beklendiğini, açıklanacak rakamın hükumetin gerçekten enflasyonla mücadele etmede samimi olup olmadığının son sınavı olacağını söyledi. 

Borsada enflasyon rallisi tam gaz

İstanbul Portföy Yönetici Ortağı Tufan Deriner de konuya ilişkin yaptığı açıklamasında, vergi artışları üstüne dövizin tırmanması ve faiz artırımının dünyadaki kadar hızlı yapılmaması enflasyon hesaplarını bozduğuna dikkat çekerek, "Ekonominin en önemli problemi olan enflasyonun 2023 de 55’ler sevisinde oluşmasını bekliyorum. Son dönemde TL bazında borsanın rekor üstüne rekor kırması da enflasyonist bir ortamda olmamızdan kaynaklanıyor" şeklinde konuştu. 

Bu nedenle borsayı yukarı taşıyan en önemli nedenin enflasyon olduğunu vurgulayan Tufan Deriner, "Borsa enflasyon bazında rallisine devam edecek ama bu süreç uzarsa bilançolarda bozulma başlayabilir dikkatli olmak lazım. Sektör olarak perakendeyi en başa koyabiliriz" ifadelerine yer verdi. 

Ulaştırma sektörü ile gıda şirketlerinin de önümüzdeki dönemde öne çıkacağının altını çizen Deriner, "Bankacılık da son bir haftada farkı biraz kapatmış olsa da hala çok ucuz" diyerek açıklamasını tamamladı. 

Ekonomistler enflasyonda çift haneli aylık artış bekliyor: Son 100 yılın en yüksek aylık Temmuz enflasyonu geliyor!

Vergi gelirleri bu yıl 100 milyar lira yükselecek 

Reuters’in haberine göre ÖTV'deki artışın sonucunda, üç ekonomistin hesaplamasına göre bütçede vergi gelirlerinin aylık 20 milyar TL, senenin geri kalanında yaklaşık 100 milyar TL, gelecek sene 250 milyar TL yükseleceği öngörülüyor. 

Son 100 yılın en yüksek aylık Temmuz enflasyonlarından biri geliyor 

Merkez Bankası'nın eski başekonomisti Ali Hakan Kara, sosyal medya paylaşımında, Temmuz ayı enflasyon rakamı için "Son 100 yılın en yüksek aylık Temmuz enflasyonlarından birini göreceğiz. Temmuz rekoru yüzde 6,2 ile 1997’de görünüyor. Rahat geçilir diye tahmin ediyorum. Akaryakıt zamlarının Temmuz ve Ağustos'ta TÜFE enflasyonunu toplamda 2 puan civarında artıracağın değerlendiriyorum" açıklamasında bulundu ve yansımalarla beraber yılsonuna kadar birikimli etkinin 5 puanı görebileceğini aktardı.

Ekonomistler enflasyonda çift haneli aylık artış bekliyor: Son 100 yılın en yüksek aylık Temmuz enflasyonu geliyor!

Mahfi Eğilmez: Enflasyon hızla artacak 

Eski Hazine Müsteşarı Mahfi Eğilmez de konu ile ilgili açıklamasında "Benzin ve motorine gelen yüzde 30 dolayındaki zamlardan sonra bu satışlar devam eder mi? Yaptığımız analize göre bu satışların hızla düşmesi gerekiyor" açıklamasında bulundu ve bunun normal ekonomilerde geçerli olduğuna, Türkiye'nin bir süresir normal ekonomi tanımına uymadığına dikkat çekti. 

"Faizler, gerçek enflasyonun çok altında (negatif) olduğu için insanlar tasarruf etmek yerine ellerine geçen parayı kendi açılarından yatırım olarak gördükleri alanlara harcıyorlar" diye konuşan Eğilmez, baz etkisiyle düşüş eğiliminde bulunan enflasyonun yeniden hızlı bir artışa başlayacağının altını çizdi. 

Uluslararası yatırım pozisyonu Mayıs'ta 294,6 milyar dolar oldu

Yatırımcılar dikkat! Borsa İstanbul'dan rekor açılış!

Euro 30 TL'yi de aştı! Bir rekor daha kırıldı: 18 Temmuz Salı Euro/TL alış satış fiyatı! 

Küresel piyasalar karışık seyrediyor! Altın dolar ve borsada son dakika!

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön