04 / 05 / 2024

Ekonomistler Merkez Bankası'nın faiz kararını yorumladı! Sonuç: TL'de değer kaybı!

Ekonomistler Merkez Bankası'nın faiz kararını yorumladı! Sonuç: TL'de değer kaybı!

 Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), son beş toplantısında olduğu gibi resmi enflasyon yüzde 73,5 seviyesinde olmasına rağmen politika faizini yine yüzde 14'te sabit tuttu. Ekonomistler, Merkez Bankası'nın enflasyonu frenlemek için faiz artışına gitmesi gerektiğine vurgu yaptı. İşte



Ekonomi yazarı Şeref Oğuz, "Faiz inadı sebep, hiperenflasyon sonuç" ifadelerini kullanarak, enflasyonun üç haneli rakamlara doğru gidebileceğini belirtti. Kararın, enflasyonun düşüşünü yaz aylarına bağlamak anlamına geldiğine işaret eden Oğuz, Merkez Bankası bankaları yüzde 14'ten fonlarken, Hazine'nin yüzde 27'den borçlandığını belirtti.

Ekonomi yazarı Alaattin Aktaş, kararın siyasi olduğunu belirterek, "Açıklama TCMB'den, karar tabii ki siyasilerden! Faiz yüzde 14'te tutuldu. Ve kıl tefsiri başladı... TCMB neler neler söylemiş, nelere dikkat çekmiş! Bırakın artık bunu! TCMB olan bitene göre faiz belirlemiyor ki. TCMB faizi hangi düzeyde açıklayacağına göre metin yazıyor" şeklinde konuştu.

Ekonomistler Merkez Bankası nın faiz kararını yorumladı! Sonuç: TL de değer kaybı!

Prof. Dr. Yalçın Karatepe, Twitter hesabında yaptığı paylaşımla "TCMB, 'iktisat kitaplarını biz de okuyoruz ama...' demiş: Fiyatlar genel düzeyinde sağlanacak istikrar, ülke risk primlerindeki düşüş, ters para ikamesinin ve döviz rezervlerindeki artış eğiliminin sürmesi ve finansman maliyetlerinin kalıcı olarak gerilemesi yoluyla makroekonomik istikrarı ve finansal istikrarı olumlu etkileyecektir. Böylelikle, yatırım, üretim ve istihdam artışının sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde devamı için uygun zemin oluşacaktır" değerlemesinde bulundu.

İşte diğer ayrıntılar...


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön