Elektrikli araba satışında rekor ilerleme! Araba fiyatlar ne kadar?
Dünyada hızla yayılan elektrikli araçların kullanım oranı ve hizmet altyapısı Türkiye'de de artıyor. Peki Togg'un yollara çıkmasıyla daha da artması beklenen elektrikli araçlar için Türkiye'nin altyapısı ne kadar hazır?
Yatırımlar artıyor
Zorlu Enerji'nin 2018 yılında kurduğu elektrikli araç şarj istasyonu ağı ZES (Zorlu Enerji Çözümleri) de bu alanda çalışıyor. Sputnik'e bilgi veren firma yetkilileri, ZES'in 81 ilde 1.000'den fazla noktada 1.500'e yakın istasyonla hizmet verdiğini belirtti. Şirket yetkilileri, ZES'in yatırımlarını genişletmeyi ve farklı ülkelerde şarj istasyonları ile elektrikli araç alanına yatırım yapmayı planladığını duyurdu.
‘81 ilde 2.000’e yakın şarj istasyonu hizmet veriyor’
Teknoloji uzmanı Deniz Unay ise Sputnik’e yaptığı değerlendirmede, elektrikli araçların en önemli avantajının kullanıcıya yakut tarasaarufu ettirdiğinin altını çiziyor Elektrikli araçların yüzde 90 oranında enerji verimliliği sağladığını ifade eden Unay, “Elektrikli araçların yakıt tüketen araçlara rağmen daha sessiz çalışması gürültü kirliliğini azaltarak gürültü kirliliğinin neden olduğu fizyolojik ve psikolojik rahatsızlıkların önüne geçeceği düşünülüyor” diye de ekliyor. Unay, ayrıca, Türkiye’deki elektrikli araç sayısı ve altyapı durumuna dair şunları paylaştı:
''2021 yılı itibarıyla 81 ilde 2.000’e yakın şarj istasyonu hizmet veriyor. Türkiye Elektrikli ve Hibrit Araçlar Derneği’nin (TEHAD) yaptığı araştırmaya göre 11 firmanın fiilen şarj istasyonu yatırımı bulunuyor. Bu alanda 18 firma ise satış-pazarlama faaliyetlerini sürdürüyor. Türkiye’de elektrikli araç sayısı gözle görünür seviyelere ulaştı, 2011 yılında 500’ün altında elektrikli araç varken, bu sayı 2019 yılında 1.126’ya yükseldi. Bununla birlikte şarj istasyonları sayısı 2011 yılında sadece 15 iken 2020 yılında 2.000’e kadar yükseldi.''