16 / 05 / 2024

Elon Musk'tan başarılı olmanın 6 gizli anahtarı!

Elon Musk'tan başarılı olmanın 6 gizli anahtarı!

Dünyanın en zengin insanı Elon Musk, daha 12 yaşında video oyunları geliştirmeye başladı. Erken yaşta bilgisayar ve girişimcilik dünyasına adım atan Elon Musk, başarılı olmanın 6 gizli anahtarını verdi. İşte ayrıntılar...



Elon Musk tan başarılı olmanın 6 gizli anahtarı!

1. ÖNEMLİ OLAN PARA DEĞİL!

Bu, Elon Musk'ın iş hayatına yaklaşımının en temelinde yer alan madde.

Musk, 2014 yılında verdiği bir röportajda, ne kadar parası veya varlığı olduğu hakkında hiçbir fikri olmadığını söylemişti.

Elon Musk, ayrıca "Bir yerlerde bir para yığını var gibi düşünmeyin. Aslında sadece Tesla, SpaceX ve SolarCity'ye belli bir onay alıyorum ve piyasa bu onaya bir değer biçiyor" ifadelerini kullanmıştı.

"Etik ve düzgün bir şekilde kazanılıyorsa" çok para kazanmaktan çekinmiyordu ama ona ilham veren bu değildi.

Bu yaklaşım kesinlikle onun için çalışıyor gibi görünüyor.

Bu röportaj sırasında, Robert Downey Jr.'ın Iron Man (Demir Adam)'de canlandırdığı Tony Stark karakterinden esinlenen iş insanının serveti muhtemelen 10 milyar dolar civarındaydı.

Özellikle elektrikli otomobil grubu Tesla çok başarılı oldu. Şirketin hisse senedi fiyatı geçen yıl fırlayarak şirketin piyasa değerini 700 milyar doların üzerine çıkardı. Bu, Ford, General Motors, BMW, Volkswagen, Fiat Chrysler satın almak ve cebinizde hâlâ bir Ferrari bulundurmak için yeterli para.

Ancak bu yıl 50 yaşına giren Musk, zengin bir şekilde ölmeyi beklemiyor. Parasının çoğunun Mars'ta bir üs inşa etmek için kullanılacağını ve bu süreçte tüm servetini harcarsa şaşırmayacağını söylüyor.

Bill Gates gibi o da bankada milyarlarca dolarla ölmenin hata olacağını düşündü.

Elon Musk tan başarılı olmanın 6 gizli anahtarı!

2. TUTKULARINI TAKİP ET!

Mars'ta bir üs inşa etme hayali, Elon Musk'ın başarısının sırrı olduğuna inandığı şeyi ima ediyor.

Dünyanın en zengin adamı Musk, "Gelecekte herşeyin daha iyi olmasını istiyorsunuz. Bu heyecan verici yeni şeylerin hayatı güzelleştirmesini istiyorsunuz" diyor.

Örneğin Space X'i ele alalım. Musk, şirketi ABD uzay programının yeterince heyecan verici olmamasından bıktığı için kurduğunu söylüyor.

Musk ayrıca şunları söylüyor:

"Dünya'nın ötesinde bir şeyler bulma, Mars'a insan gönderme, Ay'da üs kurma, gezegen yörüngesinde çok sayıda uçuş gerçekleştirme konularındaki ilerlemeleri bekleyip durdum" 

Bunların hiçbiri olmayınca, insanları uzay konusunda heyecanlandırmak için kızıl gezegende insan yaşamının devam edebileceği bir tür sera inşa etme fikri olan "Mars'ta Vaha Misyonu" fikrini ortaya attı. 

Projeyi rayına oturtmaya çalıştığında, eksik olanın "yapmak istemek" eksikliği değil, işin maliyeti olduğunu fark etti. Uzay teknolojisi olması gerekenden çok daha pahalıydı.

Bu bilinçten dünyanın en ucuz roket fırlatma işi doğdu.

En önemlisi, bu şirket kar için değil, insanları Mars'a gönderme arzusuyla doğdu.

Musk, kendisini bir yatırımcıdan çok bir mühendis olarak gördüğünü ve sabah uyanıp teknik sorunlara çözüm bulmak istediğini açıklıyor.

Çözdüğü sorunların aynı dertten mustarip olanlar için faydalı ve kalıcı olduğunu bilmek beni heyecanlandırıyor. Tam da bu nedenle altı yıl önce, bu toplantıdan hemen önce, dünya çapında elektrikli araçların gelişimini hızlandırmak için Tesla'nın tüm patentlerini herkese açacağını duyurmuştu.

Elon Musk tan başarılı olmanın 6 gizli anahtarı!

3. BÜYÜK DÜŞÜNMEKTEN KORKMA!

Elon Musk'ın girişimlerinin en dikkat çekici yönlerinden biri de oldukça cüretkar projeler olmaları.

Örneğin otomobil endüstrisinde devrim yapmak, Mars'a insan göndermek, tünellerden hızlı tren çalıştırmak, yapay zekayı insan beyni ile entegre etmek, güneş enerjisiyle çalışan pil-batarya sektörü geliştirmek.

Hepsinin kalıcı bir ortak yönü var. Hepsi 1980'lerin çocuk dergileri için fütüristik rüyalar gibi görünüyor.

Buradan Musk'ın başarısına dair üçüncü bir gizli ipucu elde edebiliriz. Korkma:
Büyük düşün!

Düşük hedeflerin birçok şirketin gelişimini engellediğine inanıyor.

"Çok fazla şirket 'adım adım ilerlemeyi' tercih ediyor" diyen Musk, Sözlerini "Eğer büyük bir şirketin CEO'su iseniz ve küçük bir gelişmeyi hedefliyorsanız, ve bu da umduğunuzdan uzun sürüyorsa, ve tam istediğiniz gibi de olmuyorsa, kimse sizi suçlayamaz. Daima benim hatam değil diyebilirsiniz" şeklinde devam ettiriyor.

Musk, ek olarak "Oysa atak davranıp gerçekten alanı değiştirecek bir gelişmeyi hedeflerseniz ve başarılı olamazsanız, kesinlikle işinizden olursunuz" diyor. Musk, çoğu şirketin bu yüzden mevcut ürünlerine küçük ilaveler yapmayı cesur yepyeni adımlar planlamaya tercih ettiklerini düşünüyor.

Onun tavsiyesi ise "Fark yaratacak şeyler üzerinde çalışın."

Neyin fark yarattığı kategorisinde kişisel sıralamasında iki şey öne çıkıyor.

Birincisi, fosil yakıtlardan aşamalı olarak vazgeçme sürecini hızlandırmak. İkincisi, birden fazla gezegende yaşayarak insanlığın uzun vadeli geleceğini garanti altına almak için Mars'ta sürdürülebilir yaşam koşulları yaratmaktır.

Elon Musk tan başarılı olmanın 6 gizli anahtarı!

4. RİSK ALMAYA HAZIR OL!

Bu, önceki ipuçlarından net görünüyor, ancak Elon Musk çoğundan daha büyük bir risk aldı.

2002 yılında ilk iki şirketindeki hisselerini sattı. Bunlar, Zip2 adlı bir internet şehir dizini ve bir çevrimiçi ödeme sistemi PayPal idi. Otuzlu yaşlarındaydı ve 200 milyon dolara yakın banka mevduatı vardı. Bu noktada, birikimlerinin yarısını yeni bir işe yatırmayı ve diğer yarısını bir kenarda tutmayı planladı.

Ama işler öyle gelişmedi. Kendisiyle BBC'nin röportajında kendisi ile görüşüldüğünde iş hayatının en karanlık döneminden yeni yeni çıkıyordu.

Kurduğu şirket, her türlü başlangıçtaki engelle mücadele etmek zorunda kaldı.

SpaceX'in ilk üç roket fırlatma deneyi başarısız oldu ve Tesla her türlü imalat, yedek parça ve tasarım sorunlarıyla boğuştu. Ardından mali kriz geldi.

Musk, o noktada zor bir kararla karşı karşıya kaldığını açıklıyor.

Musk o noktada zor bir tercihle karşı karşıya kaldığını anlatıyor:

"Ya kalan paramı elimde tutacaktım, ki bu durumda şirketler kesinlikle batacaktı, ya da kalan herşeyimi yatırıma aktaracaktım, o zaman belki bir şansım olacaktı" diyor.

Tüm servetini şirkete yatırdı.

Sonunda borcu o kadar arttı ki, geçimini sağlamak için karısından ve erkek arkadaşından borç almaya başladı.

Elon Musk, iflas fikrinden korkmadı mı?

Kormadığını söylüyor, "Çocukların bir tür devlet okuluna gidebilirdi sonuçta, ne olacak ki, ben de devlet okulunda okudum" ifadelerini kullanıyor.

Elon Musk tan başarılı olmanın 6 gizli anahtarı!

5. ELEŞTİRİLERE KULAK ASMA!

Elon Musk'ı en çok etkileyen şey, işlerinin kötüye gitmesinden uzmanların ve yorumcuların ne kadar mutlu olduğuydu.

Musk, "Liberal başkalarının başarısızlığından zevk alma eğilimi inanılmazdı. Tesla'nın ölümünü bekleyen çok sayıda blog sitesi türemişti" şeklinde konuşuyor.

Elon Musk, hedeflerinin büyüklüğünün bir tür küstahlık olarak görülebileceği düşüncesi görüşüne katılmıyor.

"Eğer bazı şeyleri kesinlikle yapacağımızı söylesek küstahlık olabilirdi ama hep yapmak istediğimizi, elimizden gelen çabayı göstereceğimizi söyledik" diyor.

İşte burada Musk'ın ticari başarısının bir sırrı daha ortaya çıkıyor: Eleştirilere kulak asma!

SpaceX ve Tesla'yı kurduğunda bu şirketlerin kar etmesini beklemediğini açıkladı. Aslında kimse inanmadı. Fakat musibeti dinlemedi ve yoluna devam etti.

Nedeni de ilk maddede yatıyor! Musk'a göre; başarı, kârlılıkla değil problem çözme kriterleriyle ölçülür.

Davranışlarının aptalca görünmesi onu rahatsız etmiyordu. Mantıklı fikirlerin peşinden gitmek önemliydi Musk'a göre.
 
Sonuçta görünen o ki piyasalar da yaptıklarını onayladı.

Sonuçta, piyasa eylemlerini onaylamış görünüyor.

Elon Musk tan başarılı olmanın 6 gizli anahtarı!

6. İŞİNİ ZEVKLE YAP!

Bu kuralları takip edin. Biraz da şansınız düzgün giderse siz de Elon Musk gibi inanılmaz zengin ve ünlü olabilirsiniz.

Elon Musk'ın çok büyük bir işkolik olduğu biliniyor. Tesla'nın 3 numaralı modelinin üretimi sırasında haftada 120 saat çalıştığını bildiriyordu.

Ama aynı esnada hayattan zevk alıyor gibi görünüyor.

Steve Jobs'tan altın değerinde 3 ders!
Warren Buffet ilk paranızı kazanmak için 3 basit kuralı verdi!
Sıfırdan en tepeye yükselen Andrew Carnegie başarılı olmanın 7 sırrını verdi!

Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön