03 / 05 / 2024

Emekli maaşında kök maaş ayrıntısı kafa karıştırdı! Temmuz ayındaki zam hesabında nasıl bir yol izlenecek?

Emekli maaşında kök maaş ayrıntısı kafa karıştırdı! Temmuz ayındaki zam hesabında nasıl bir yol izlenecek?

Emeklilerin gündeminde şu ara maaşlara yapılan zam var. En düşük emekli maaşı 2 bin lira artışla 7 bin 500 liraya çıktı. Bununla birlikte en düşük emekli aylığındaki kök maaş ayrıntısı da dikkat çekti. İşte detaylar!



Zamla ilgili Meclise yasal düzenlemeye gidilecek. Düzenleme sonrası en düşük emekli maaşı yükseltilecek ama emeklilerin kök maaşı değişmeyecek. Peki bu ne demek? Diyelim ki, kök maaşı 4 bin 500 lira olan bir emekli vatandaşa, 7 bin 500 liralık ödeme aradaki farkın Hazine tarafından karşılanması ile gerçekleştirilecek. Kök maaşı 7 bin 500 liranın altında olan emekliler ise maaşları bu rakama ulaşana kadar yapılacak zamları, kök maaşlarına eklenecek şekilde alabilecek.

ZAM HESABI NASIL OLACAK?

Kök maaşı 5 bin 500 lira olan bir emekli bir kişiye, temmuzda yüzde 30 zam yapıldı diyelim. Bu zam 7 bin 500 lira üstünden değil 5 bin 500 lira üstünden yansıyacak. Emeklinin kök maaşı yüzde 30 zam sonrası 7 bin 150 TL olabilecek. Ama en düşük maaş 7 bin 500 TL olduğu için yine 7 bin 500 TL maaş almaya devam edecek. Aradaki farkı da Hazineden karşılanacak.

Bu demek oluyor ki, emekliye 7 bin 500 liranın üzerine yüzde 30 zam yapılarak, 9 bin 750 lira maaş verilmeyecek. Ama diyelim en düşük maaş temmuzda 8 bin liraya yükseltilirse, Yüzde 30 zam sonrası kök maaşı 7 bin 150 lira olan emekli 8 bin lira maaşa hak kazanmış olacak. En düşük emekli maaşı, 1500 liradan 2500 liraya, sonra 3500 liraya yılbaşında da 5500 liraya yükseltilmişti. SSK ve Bağ-Kur emeklileri, kanun gereği temmuz ve ocak aylarında enflasyon farkı kadar zam alacaklar. Memur emeklileri ise toplu sözleşme zammına ilave olarak enflasyon farkına hak kazanmış olacaklar.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön