29 / 04 / 2024

Emekli olacaklar dikkat! Dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan olmayın

 Emekli olacaklar dikkat! Dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan olmayın

Askerlik, doğum ya da yurt dışı borçlanmasını tamamlayıp, yaşının dolmasını bekleyenler yükselen asgari ücretten sonra borçlanma primini yükseltip yükseltemeyeceğini, aradaki farkı ödeyip ödeyemeyeceğini düşünmeye başladı. SGK Uzmanı Sezgin Özcan çok merak edilen o soruya yanıt verdi.



Sözcü Gazetesi'nden Sezgin Özcan tarafından kaleme alınan köşe yazısında okuyucudan gelen, "Askerlik ve yurt dışı borçlanması yaptım. Bağlanacak emekli maaşımı arttırmak için geçmiş dönemde asgari kazanç üzerinden yapmış olduğum bu borçlanmaların primlerini yükseltebilir miyim? Örneğin, geçmişte yaptığım ödemeleri asgari ücretin 3 katına çıkarabilir miyim?" sorusuna verilen yanıtta, borçlanma primlerinin yükseltilebileceği kaydedildi.

SGK Uzmanı Sezgin Özcan, daha önceden yapılmış borçlanmaların yenilenebileceğini belirterek, "Borçlanma primlerinin yükseltilmesi mümkün olabilir" dedi. Öncelikle daha önce yapılan borçlanmaların iptal edilmesi gerektiğini belirten Özcan ardından yeniden borçlanma başvurusu yapılarak istenilen kazanç tutarının seçilebileceğini dile getirdi. Burada dikkat edilmesi gereken noktanın daha önceden yatırılan borçlanma primlerinin faizsiz olarak geri ödeneceğini hesaba katmak olduğunu ifade eden Özcan, "Ancak daha önceki borçlanmalarınızı iptal ettirdiğinizde, ödediğiniz primler faizsiz olarak iade edilir. Borçlanma primlerinizin hesabında, yeni başvuru tarihinde geçerli olan asgari ücret tutarı esas alınır. Örneğin 2019 yılında asgari ücret üzerinden bir günlük askerlik borçlanması karşılığı 27,29 TL ödediyseniz, bugün asgari ücretin üç katı üzerinden ödeyeceğiniz bir günlük borçlanma bedeli 207,07 TL olur" uyarısında bulundu.

Yurt dışı borçlanmasında ise emeklilik statüsünün değişebileceğine dikkat çeken Özcan, bu tür bir iptal ve yenileme durumunda değişikliklerin çok iyi araştırılması ve değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti.  Özcan, "Yurt dışı borçlanmasını 1 Ağustos 2019 tarihinden önce yapmış ve borçlandığınız süreler 4/a (SSK) kapsamında sigortalılık süresi olarak değerlendirilmiş ise bu defa 4/b (Bağ-Kur) kapsamında sigortalılık süresi olarak değerlendirilir. Borçlandığınız sürelerin mal edildiği tarihlere göre de emeklilik statünüzün değişmesi söz konusu olabilir"  ifadesini kullandı.

Yurt dışı borçlanma tutarının yüzde 32 yerine yüzde 45 oranının esas alınarak hesaplama yapılabileceğini bu nedenle bu tür bir başvurunun sonuçlarının iyi değerlendirilmesi gerektiğini kaydeden Özcan, "Sonuçlarını iyi değerlendirip, ona göre karar vermek gerekir. Yoksa Dimyat'a pirince giderken evdeki bulgurdan olunabilir" dedi.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön