Emekli olduktan sonra çalışmak isteyen EYT'lileri ne bekliyor? İşte yol haritası!
Emekli olduktan sonra çalışma hayali kuran EYT’lilerin kafasını meşgul eden çok sayıda soru var. Peki çalışmaya devam etmek isteyen EYT’li için süreç nasıl işleyecek? İşte detaylar…
EYT’li emekli maaşı alıp ister başkasının yanında isterse de kendi adına çalışmaya devam edebilir.
EYT’Lİ ÇALIŞIRKEN MAAŞ KESİNTİSİ OLACAK MI?
Bu durum emekli olduğunuz ve yeniden çalışmaya başladığınız sigortalılık statüsüne göre değişiyor. 4A’lı yani SSK’lının önünde iki seçenek bulunuyor. İlki aylığını kestirerek çalışmayı sürdürmek. Bu durumda kişi normal sigortalı gibi çalışıyor. Emekli olununca çalışmaya başlanmadan önce alınan maaş, çalışılan dönemin primlerine göre yeniden güncelleniyor. Emeklilikten sonraki çalışmalar maaşa ekleniyor. İkincisi Sosyal Güvenlik Destek Primi’ne (SGDP) tabi olarak çalışmak. Bu şekilde çalışmaya devam edenler emekli aylıkları kesilmeksizin çalışabilir. Emekli maaşında azalma da söz konusu değil. Beş puanlık sigorta prim farkı giderilince işteki maaşta da düşüş olmayacak.
KENDİ İŞİNİ YAPAN BAĞKUR’LU EMEKLİDEN DESTEK PRİMİ KESİLİYOR MU?
1 Nisan 2016 tarihine kadar Bağkur’dan emekli olan kişilerden yüzde 10 oranında destek primi kesintisi yapılıyordu. Ancak bu tarihten sonra kesinti ortadan kaldırıldı. Bu kişiler aylıkları kesilmeden ticari faaliyete devam edebiliyor.
Emekli olup tekrar çalışanın kıdeminde de değişiklik olmayacak. Kıdem tazminatını alıp tekrar işe başlayan kişi normal çalışanın haklarına sahip herhangi farklı bir durum söz konusu değil. İş Kanunu’nda emekli çalışanların hakları kısıtlanmıyor. Emekli işçiler, haklı bir gerekçe olmadan işten atıldıklarında ihbar tazminatına da hak kazanıyor.