09 / 05 / 2024

Emekli olmayana her ay maaş! Üstelik Ocak ayında zam müjdesi verildi! İşte detaylar!

Emekli olmayana her ay maaş! Üstelik Ocak ayında zam müjdesi verildi! İşte detaylar!

Emekli olmayan yaşlı vatandaşlara ve akrabalara her ay maaş verilecek. İşte detaylar!



Evde bakım yardımı 2006’dan beri yapılmaya devam ediyor. Devlet; hiç çalışmamış ya da primi yetmeyen, emekli olamayan dar gelirli yaşlılara ve hasta veya bakıma muhtaç ağır engelli yakınının bakımını üstlenen akrabaya destek oluyor. Yaşlılara verilen 65 yaş aylığı ya da yaşlılık aylığından 850 bin kişi yararlanıyor. Engelli ve hasta yakınına bakana ödenen ‘evde bakım yardımı’ndan yararlananlar da son verilere göre 565 bin kişiye ulaştı.

ZAM DURUMU ASGARİ ÜCRETE BAĞLI!

65 yaş aylığı için gelirin net asgari ücretin üçte birinden düşük olma şartı aranmaktadır. Bu tutar şimdiler de 1.883 TL. Asgari ücret 8 bin lira civarı olduğu varsayarsak, 2 bin 666 lira seviyesine çıkacak. Böylece gelir nedeniyle aylık almak kolay hale gelecek. Gelir şartına takıldığı için aylık alamayan kişiler de söz konusu maaş için başvuru yapabilirler. 65 yaş maaşındaki artışı ise memur maaş zammı ile netliğe kavuşacak.

YAKINLARA 3 BİN 336 LİRA ÖDEME!

Aile içinde 65 yaş üstü kendine bakacak gücü olmayan kişi olması halinde devlet ek bir destek daha uyguluyor. Bu kişilerin bakımını üstlenen akrabaya her ay düzenli ödeme yapıyor. Ödemeler 31 Aralık’a kadar 3 bin 336 lira olarak uygulanacak. Bu da şimdi geçerli olan 3 bin 500 liralık taban emekli maaşına yakın bir tutara denk gelmektedir. Bakım maaşı 6 ayda bir memur maaş katsayısının artmasına bağlı olarak yükseliyor. Yüzde 20 civarı zamla bu maaşın da 4 bin lirayı geçeceği bekleniyor.

Evde bakım parası alınabilmesi için engelli ve yaşlı vatandaşın en az yüzde 50 ve üzerinde bir oranla engeli olduğunu kanıtlayan bir sağlık kurulu raporunun olması gerekmektedir. Raporda ‘ağır engelli’ ibaresi yer almalıdır. Hasta ve muhtaçlık durumundaki vatandaşın yeme, içme, tuvalet ve banyo gibi zorunlu ihtiyaçlarını tek başına yerine getirip getiremediğine de bakılıp araştırma yapılıyor ayrıca maaş için günde en az 8 saat bakımın yapılması da gerekmektedir. Rapor dışında bakım maaşı alacak kişinin hanesindeki gelire bakılıyor.

Elektrik faturasının yüksek gelmesinin nedeni! Bunları sakın yapmayın!

İstanbul’daki bir gökdelen daha icra yüzünden elden çıkarılıyor! İşte detaylar!

2023 evde bakım maaşı alanlara müjde! Evde bakım maaşı ne kadar 2023?


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön