05 / 05 / 2024

Emekliler bu habere dikkat! Banka emekli maaşınıza el koyamaz

Emekliler bu habere dikkat! Banka emekli maaşınıza el koyamaz

Kredi kullanıp borcunu ödemekte zorluk geçeken emekliler için mahkemeden önemli bir karar çıktı. Banka kullandığınız kredi karşılığında emekli maaşınızla ilgili bir tasarrufa gidebilir mi? İşte mahkemenin dikkat çeken kararı..



Bu konuda geçtiğimiz günlerde Ankara'da yaşanan ve dava konusu olan bir olayda mahkeme emekliden yana karar verdi. Emeklilerin bilmesi gereken çok önemli iki konu var. Akşam Gazetesi Yazarı Okan Güray Bülbül, emeklilerin çeşitli borçlarından dolayı maaşlarına el konulup konulmayacağı konusunun önemli bir soru olduğunu ve herkes tarafından merak edildiğini belirterek, geçtiğimiz günlerde bu soruya yargıda yanıt verildiğini kaydetti. Çalışanların; prim günü, sigortalılık süresi ile yaş koşullarını yerine getirdikten sonra emekliliğe hak kazandığını ve maaş bağlandığını kaydeden Bülbül, emeklilerin çeşitli borçlarından dolayı maaşlarına el konulup konulamayacağının ise merak konusu olduğunu ifade etti.

Banka maaşı kesti emekli mahkemeye gitti

Bu konuda bir örneğin geçtiğimiz günlerde Ankara'da mahkemenin verdiği karar ile yanıt bulunduğunu kaydeden Bülbül, başkentte emekli olduktan sonra bir bankadan ihtiyaç kredisi kullanan kişinin maaşının bir kısmına banka tarafından el konulduğunu kaydetti. Mağdur olan kişinin bu durumu mahkemeye taşıdığını dile getiren Bülbül, mahkemenin emeklinin maaşına el koyan bankayı haksız bulduğunu ifade etti. Mahkeme kararında, bir icra takibi olmadan banka tarafından yapılan dörtte birlik kesintinin geçersiz olacağını, icra takibinden de sonra emeklinin gelip kesinti için onay vermesinin ardından maaşının kesilebileceğinin vurgulandığını kaydetti. Söz konusu kararda mahkeme; bir icra takibi olmadan banka tarafından yapılan 4'de 1'lik kesintinin geçersiz olduğunu, icra takibin yapılmasının ardından da emekli maaşının ancak kişinin gelip muvafakat (onay) verdikten sonra kesilebileceğine hükmetti.

İki önemli noktaya dikkat!

Yani emekliyseniz ve banka maaşınızdan kesinti yaparak borcunu tahsil etmeye kalkarsa bilmeniz gerekin çok önemli iki konu var. Birincisi hakkınızda icra takibi başlatılmadan maaşınızdan herhangi bir kesintiye gidilemeyeceği. İkinci nokta ise borca karşılık icra takibi başlatılsa bile yine onayınız olmadan maaşınızdan herhangi bir kesintiye gidilemeyecek olması.

Emekliler ve emekli olacaklar dikkat! Torba Yasa ile maaşlar artacak! Emekli maaşı nasıl değişecek? Hemen bakın!

EYT'liler bu habere dikkat: İlk emekli aylıkları ne zaman alınacak?

En düşük EYT maaşı kaç lira olacak? EYT emeklisinin alacağı en düşük maaş kaç lira olacak?

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön