21 / 05 / 2024

Emeklilik hayali suya düşenlere müjde! Borçlu Bağ-Kur’lulara EYT’li olma yolu açıldı

Emeklilik hayali suya düşenlere müjde! Borçlu Bağ-Kur’lulara EYT’li olma yolu açıldı

Hürriyet gazetesi yazarı Noyan Doğan, 2 Şubat 2023 tarihli köşe yazısında EYT’den emekli olma hayali suya düşenlere müjde niteliğinde bir yazı paylaştı.



SİGORTALILIKLARI DURDURULDU

Önceki yıllarda borç yapılandırması adı altında pek çok kanun çıktı ve her defasında da Bağ-Kur’lulara sosyal güvenlik prim borçlarını yapılandırma olanağı tanındı. Son olarak da 2021’de çıkartılan yapılandırma yasası ile 2021’in nisan ayı da dahil olmak üzere bu tarihten önceki prim borçları için yapılandırma fırsatı gelmiş oldu. Bu çerçevede de daha önceki yasalar nedeniyle hizmet süreleri durdurulan Bağ-Kur’lulara, 4 ay süre tanındı, süre içinde yapılandırmadan faydalanıp, borçlarını ödemeleri durumunda, sigortalılıkları durdurulmamış sayıldı ve bu süreler sigortalılık süresine dahil edildi. Fakat 30 Nisan 2021 tarihi itibarıyla prim borcu olup da yapılandırmadan faydalanmayarak, borçlarını ödemeyen Bağ-Kurlu vatandaşların sigortalılıkları durduruldu. Nisana kadar hiç prim ödemeyen kişilerin ise sigortalı oldukları tarih itibarıyla sigortalılıkları durduruldu. Bu şekilde durdurulan süreler sigortalılık sürelerine dahil edilmedi

EYT’DEN EMEKLİ OLACAKLAR

Tabii o tarihte EYT düzenlemesi gündemde olmadığı ve pandemi dönemi olduğu için Bağ-Kurlular yapılandırmadan faydalanamadı, prim borçlarını ödeyemedi ve sonuçta sigortalılıkları durduruldu. EYT gündeme gelince de bu vatandaşlar prim borçlarını ödemenin, EYT’den faydalanıp, emekli olabilmenin yöntemlerini aramaya başladı.

TBMM gündemine gelen borç yapılandırma yasa tasarısı Bağ-Kurlulara bu olanağı sunuyor. Daha açık bir anlatımla; prim borcu olan Bağ-Kurlu vatandaşlar, önümüzdeki günlerde yasalaşacak olan yasa tasarısından faydalanarak, borçlarını ödeyip, EYT kapsamında emekli olabilecek. Nasıl faydalanacaklarını da madde madde anlatayım.

Emeklilik hayali suya düşenlere müjde! Borçlu Bağ-Kur’lulara EYT’li olma yolu açıldı

YÜZDE 90’I SİLİNECEK

* 2021 öncesi prim borçlarını ödemeyen ve bu yüzden de sigortalılık süreleri durdurulan Bağ-Kurlu vatandaşlar yapılandırmadan faydalanıp, prim borçlarını ödediklerinde, durdurulan sigortalılık süreleri tekrar geçerli olacak ve bu süreler emeklilikte sayılacak.

* Yapılandırma yasa tasarısı yasalaştıktan sonra Bağ-Kurluların yapılandırmadan faydalanmak için 30 Nisan’a kadar başvurması gerekiyor.

* EYT’den faydalanıp, emekli maaşı bağlanabilmesi için Bağ-Kurlu vatandaşların SGK’ya prim borcunun bulunmaması da gerekiyor.

* Bağ-Kurlular, eğer varsa, 2022 yılı Aralık ayı öncesi prim borçlarını da yapılandırabilecek.

* EYT’den faydalanılması için Bağ-Kurluların prim borçlarını peşin ödemeleri gerekiyor.

* Prim borcu peşin ödendiğinde borcun gecikme cezası ve gecikme zammı yerine Yİ-ÜFE üzerinden hesaplanan tutarın yüzde 90 kadarı silinecek ki, bu durum ödeme ücretini ciddi manada düşürüyor. Askerlik ve doğum borçlanması ile mukayese edildiğinde ödenecek tutar çok makul. Örnek vererek anlatayım. Borcunuzu yapılandırdınız ve borcunuzun aslı 30 bin TL diyelim; Yİ-ÜFE üzerinden hesaplanan gecikme cezası ve zammı da 17.900 TL (2022 yılı Yİ-ÜFE hesabı üzerinden yapılmıştır) tutuyor. Toplam borcunuz 47.900 TL olacakken; 17.900 TL’nin yüzde 90’ını, yani 16.110 TL’si siliniyor, ödeyeceğiniz borç tutarı 31.790 TL tutuyor.

EYT’de kritik bilmece çözüldü! O konu arap saçına dönmüştü!

EYT’de devrim niteliğinde kolaylık! EYT’liler derin bir oh çekti! Artık SGK’da saatlerce sıra beklemenize gerek kalmadı!

Denizbank’tan EYT’lilere alkışlanacak jest! EYT’lilere bir güzel haber de Denizbank’tan!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön