02 / 05 / 2024

Eminönü Meydanı yenileniyor!

Eminönü Meydanı yenileniyor!

Fatih Belediyesi tarafından tarihi Eminönü Meydanı'nda başlatılan düzenleme çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Proje tamamlandığında meydan tamamen yayalaştırılacak.



Fatih Belediyesi tarafından tarihi Eminönü Meydanı'nda başlatılan düzenleme çalışmaları tüm hızıyla devam ediyor. Proje tamamlandığında meydan tamamen yayalaştırılacak. 


Belediyenin Eminönü Meydam'mn çeşitli noktalarında başlattığı ve Yeni Cami etrafındaki alanları yeniden düzenleyen çalışmada son viraja gelindi. 


Bir yılı aşkın süredir devam eden çalışmalarda Rüstempaşa Camii'nin önündeki meydan da tamamen boşaltılarak yayalara açıldı. 


Proje kapsamında Sirkeci Cankurtaran arasındaki araç trafiği tamamen yeraltına alınacak. Yedikule-Sirkeci arasındaki bölgenin de bisiklet yolu olarak kullanılacağı, surların bulunduğu alanın da kullanıma açılacağı belirtildi.Tarihi yarımadanın merkezi noktasında bulunan Eminönü Meydanı'nda bulunan Yeni Cami önündeki alanın yayalaştırma çalışmaları da hız kazandı. 


Trafik yeraltına 

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, devam eden çalışmalarla ilgili olarak "Sirkeci-Cankurtaran arasında trafik yeraltına alınıp büyük bir meydan kazandırılacak. Hedefimiz Eminönü'nü tamamen yayalaştırmak. Şimdiye dek toplam 290 cadde ve sokak yayalaştırıldı. Yayalaştırmayı kent insanına sosyal ve ekonomik, kente ise çevresel ve ekolojik boyutta katkılar sağlayan bir kentsel tasarım müdahalesi olarak görüyoruz" demişti. 


10 yıldır sürüyor 

Başkan Demir, yayalaştırma uygulamalarına 2005 yılında Yedikule Mahallesi'ndeki Genç Ağa Sokak ile başlandıklarını, 2011'de Sultanahmet, Sirkeci ve Beyazıt'ı içine alan 90 cadde ve sokağın yayalaştırıldığım belirterek "Ardından Laleli bölgesinde Şehzadebaşı CaddesiHayriye Tüccarı Caddesi ile Atatürk Bulvarı-Büytik Reşitpaşa Caddesi arasında 7 cadde-sokak yayalaştırıldı. 2012'de Üst Laleli olarak adlandırılan Atatürk Bulvarı, Ordu Caddesi, Saraçhane ve Büyük Reşitpaşa Caddesindeki toplam 26 cadde ve sokağı yayalaştırmıştık. Akabinde Gedikpaşa-Alt Laleli'de ve Hocapaşa Mahallesinde yayalaştırmalar yapıldı. En son; Molla Fenari Mahallesi'nde yayalaştırmalar yaptık. Hedefimiz Eminönü'nün tamamının yayalaştırılması. Önümüzdeki 5 yıl içinde bunu gerçekleştirmeyi amaçlıyoruz" ifadelerini kullanmıştı. 

Çevre esnaflar da proje tamamlandığında trafik keşmekeşliğinin çözülecek olmasından memnun fakat çalışmalara! uzun sürmesinden ve oluşan geçici keşmekeşlikten rahatsızlık duyduklarını belirttiler. 

Mısır Çarşısı esnafı ise, çarşı çevresinin yenilenmesinden memnun olduklarını ancak çarşıda başlayan restorasyonun henüz bitmemiş olmasının işlerini olumsuz etkilediğini söylüyor. 


İstanbul Gazetesi


Geri Dön