Emlak alırken dikkat edilecek hususlar!
Hedef Halk Gazetesi'nin köşe yazarı Mimar-Ekonomist Remzi Kozal bugün köşesinde emlak alırken dikkat edilmesi gerekenleri yazdı. İşte Kozal'ın yazısı..
Ev Projeye Uygun mu:
Bir binadan herhangi bir mesken veya işyeri, bağımsız bölüm satın alınıyorsa, önce satın alınacak bağımsız bölümün bulunduğu binanın doğru bina olup olmadığının tespiti için tapu ve çapla kontrol edilmesi, sonra satın alınacak bağımsız bölümün binadaki yeri ve yüzölçümünün ilgili tapu sicil müdürlüğündeki irtifaka esas onaylı mimari proje üzerinden kontrolü önem taşımaktadır. Projeye uymayan bağımsız bölümler yasal değildir. Bunlar, ilave katlar, ilave çatı araları, ruhsat ve projeye aykırı olarak binadaki büyütmeler olabilir. En yaygın rastlanan ise, zemin ve bodrumdaki işyeri ve dükkanların kaçak olarak büyütülmesidir.Bu büyütme, bina gabarisi dışına taşabileceği gibi binanın ortak alanlarının işyerine katılması şeklinde de olabilir. 200 m2 olarak satın alınan bir dükkan, 150 m2 sinin apartmanın ortak kullanım alanından katılması nedeniyle gerçekte 50 m2 olabilir. İrtifaka esas onaylı mimari proje görülmeden bunun anlaşılması mümkün değildir.Buna benzer olarak bağımsız bölümler arası birleştirmeler, ayırmalar, farklı bağımsız bölümlerin gösterilemsi gibi karışıklıklar çokça bulunmaktadır.
Yıkım Ekibiyle Karşılaşma:
Hisse tapulu ve tapusuz binalar ile gecekondulardan mutlaka uzak durulmalıdır. Aksi halde yıkım kararı bulunan bir binayı satın almış olabilir ve devletin yıkım ekiplerini karşınızda görebilirsiniz. Yine istimlak, yeşil alan, yol, SİT alanı ve jeolojik sakıncalı alan gibi yapılaşma yasağı olan ya da kısıtlılığı bulunan arsayı da satın almamak gerekir ki bunu için mutlaka arsaların yeni tarihli imar durumlarının incelenmesi lazımdır. Ayrıca, binanın yapım şartları ve mevcut durumu iyi incelenmelidir. Örneğin depremde hasar görmüş bir bina hiçbir güçlendirme çalışması yapılmadan sadece sıvaları yenilenerek satışa çıkarılabilmektedir ki bu durum büyük risk taşımaktadır.
GAYRİMENKUL TERCİHLERİ
Bugün için yatırım amaçlı gayrimenkul talepleri gayrimenkul cinsine ve özelliğine göre farklılıklar göstermektedir. Taleplerin büyük bölümü (gerek getirisi dikkate alınarak gerekse kullanım amacıyla) şehir içinde imar uygulaması görmüş ve ticari nitelik taşıyan arsa, dükkan ve işyeri türünde gayrimenkullerde yoğunlaşmıştır. Gayrimenkul yatırımın getirisini uzun vadede değerlendirmek isteyenler ise imar görmüş alanlara yakın, dolayısıyla yakın zaman içerisinde imar görerek değerini artıracak tarla niteliğindeki gayrimenkulleri almaktadır. Yatırımını konutta değerlendirmek isteyenler ise yeni yapılmış binalardaki konutları tercih etmektedir. Bu tercihin sebebi yeni binalarda kullanılan malzemelerin kalitesi ile yeni deprem yönetmeliğinin bina güvenliğini artırmasıdır.
Hedef Halk