05 / 05 / 2024

Emlak vergisinde hile yapan belediyeler mahkemelik oldu!

Emlak vergisinde hile yapan belediyeler mahkemelik oldu!

Emlak Vergisi'nde vergiyi artıran asıl kalem bina inşaat maliyeti. Görevi olmadığı halde belediyeler bina sınıfını yüksek göstererek fazla vergi alıyor. Belediyelerin vatandaştan daha yüksek emlak vergisi topladığı belirtiliyor.



Emlak Vergisi'nde arsa metrekare birim bedeli üzerinden yapılan hesaplamalarda mahkeme yolu açıldı. Ancak vergiyi artıran asıl kalem bina inşaat maliyeti. Görevi olmadığı halde belediyeler bina sınıfını yüksek göstererek fazla vergi alıyor Kaynak arayışındaki belediyelerin vatandaştan daha yüksek Emlak Vergisi topladığı belirtiliyor. 


Yarıdan bir fazla olmalı Kaplaması önemli Mutlaka kontrol edin Emlak Vergisi'ne Matrah Vergi Değerlerinin Takdirine İlişkin Tüzük, binaları 5 sınıfa ayırarak sınıfların nasıl belirleneceğini Maliye'ye bırakıyor. Maliye de 15 Aralık 1983'te hangi yapının lüks hangisinin birinci hangisinin ikinci sınıf olacağını belirlemiş. 


Binanın lüks sayılması için dış cephesi, mermer, çini ve bakır kaplamalı olmalı. 2'den fazla odası gizli ışıklandırmalı, 2'den fazla odası ısı ve ses yalıtımlı gibi birçok özelliği olmalı. 

Maliye'ye göre; bina inşaat maliyetinin 1983'te yayımlanan cetvele göre belirlenmesi şart. 


Bir sınıfın yarısından fazla özelliği taşıyan bina o sınıfta yer alıyor. Bir sınıfın yarısından az özelliği taşıyan binanın da alt sınıfta değerlendirilmesi gerektiği kaydediliyor. Bu da verginin yüzde 15 düşmesini sağlıyor. Vatandaşların bu cetvellere bakması gerektiğini belirten uzmanlar belediyelere güvenmemek gerektiğine dikkat çekiyor. 


Yüzde 300 artış yapıldı Emlak Vergisi'nin ilk taksidinin ödenme tarihinde sona doğru yaklaşılırken birçok ev sahibi katlanan vergi tutarından şikâyetçi. Emlak Vergisi iki ayrı değer göz önüne alınarak hesaplanıyor. 

Bunlardan ilki 4 yılda bir belirlenen arsa metrekare birim fiyatları. Bu değer 2014'te yeniden belirlendi ve birçok şehir ve ilçede yüzde 400'leri bulan artışlar nedeniyle vatandaşlar çok zor durumda kaldı. 


Ama mahkeme yolu açık Ancak takdir komisyonları tarafından belirlenen arsa metrekare birim fiyatları bu yıl mahkemeye götürülebiliyor. Çünkü önceki yıllarda komisyon kararlarına itiraz edilemiyordu. Anayasa Mahkemesi bu düzenlemeyi anayasaya aykırı bulunca iptal etti. Böylece vatandaşların Emlak Vergisi'nin bir ayağma ilişkin mahkeme yolu açıldı. Ancak Emlak Vergisi ile ilgili diğer bir ayak ise bina inşaat maliyeti. 


Bina maliyeti asıl sebep Bina inşaat maliyetleri Maliye Bakanlığı tarafından her yıl yeniden belirleniyor. 


îşte yüksek belirlenen arsa bedelinde göre daha fazla Emlak Vergisi ödemeye neden olan ve gözden kaçan uygulama da burada başlıyor. Belediyeler Maliye'nin cetveline göre binalar m metrekaresini çarpıp verginin diğer ayağını belirliyor. Fakat belirlenecek maliyet, lüks, 1, 2, 3 ve basit olarak 5 ayrı sınıfta toplanıyor. Daha fazla vergi için... 


Belediyeler bu sınıfları ya müteahhitlerin beyanma göre ya da kendileri belirliyor. Daha fazla vergi almak için de birim fiyatı fazla olan sınıfı tercih ediyorlar. Oysa belediyelerin işlerine gelmediği için uygulamadığı ve binanın hangi sınıfta olduğunu düzenleyen yasal düzenlemeler mevcut. 


1972 yılında çıkarılan 'Emlak Vergisi'ne Matrah Vergi Değerlerinin Takdirine İlişkin Tüzük' konuyu netleştiriyor.  


Posta 


Geri Dön